Așa cum au făcut celelalte festivaluri mari de film: Toronto, New York și altele în 2020, datorită COVID, Sundance a devenit virtual anul acesta, dar nu face rabat de la calitatea cinematografică. Evenimentul din acest an prezintă premiera mondială a concurentului important din sezonul premiilor Judas and the Black Messiah, proiecte cu vedete precum Tiffany Haddish, Constance Wu, Tessa Thompson și Nicolas Cage, plus o actualizare modernă, bazată pe social media, a piesei lui Shakespeare „Romeo și Julieta”.

On the Count of Three, Passing, Censor – Sundance 2021

Strawberry Mansion

Fantezia romantică foarte ciudată a cineaștilor Kentucker Audley și Albert Birney îți va pune mintea pe bigudiuri, dar, în același timp, îți va încălzi inima. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, în care guvernul auditează visele oamenilor, ternul agent federal James Preble (Audley) merge la reședința rurală a unei artiste înaintate în vârstă, pe nume Bella (Penny Fuller), care a realizat mii de casete VHS cu vise. Preble apelează la un dispozitiv imens pentru a le urmări (imaginați-vă realitatea virtuală dacă ar fi existat în anii ’80) și începe o călătorie în care se îndrăgostește de tânăra Bella (Grace Glowicki) și se întâlnește cu diferite personaje, inclusiv un om ciudat învăluit în iarbă, marinari-rozătoare și un chelner-broască care cântă la saxofon.

Censor

Filmul sângeros și meta-nocturn al regizoarei britanice Prano Bailey-Bond o recomandă ca pe o forță-horror de urmărit, iar vedeta Niamh Algar este magnetică în rolul Enid, un cenzor de filme a cărei misiune este să se uite la „josnicii video” sângeroase, abuzive, care erau un aspect controversat al culturii cinematografice engleze din anii 1980. Vizionarea unuia dintre aceste filme cu buget redus declanșează o traumă din copilărie –  sora ei dispăruse în urmă cu zeci de ani – iar Enid pornește în căutarea răspunsurilor. Este o execuție OK pe baza unei premise senzaționale, iar Bailey-Bond menține spectatorul cu sufletul la gură pe tot parcursul acestui coșmar cu răsturnări de situație, fascinant vizual.

How It Ends

Comedia neagră (filmată anul trecut, în timpul carantinei COVID) surprinde o mulțime de crize existențiale pe care le resimțim cu toții în acest moment, dar cu stele de cinema drept invitați. Zoe Lister-Jones (care a scris scenariul și a regizat împreună cu soțul Daryl Wein) joacă rolul unei femei din Los Angeles, care petrece timp cu eul ei din adolescență (Cailee Spaeny) în ultima ei zi pe Pământ, înainte de apocalipsă. Personajul principal trebuie să pună la punct câteva lucruri cu familia și cu cei dragi și este amuzant să vezi cine participă la joc; printre alții Olivia Wilde în rolul unei prietene medium și Nick Kroll, un tip care se aprovizionează cu droguri înainte de Marele Sfârșit.

Misterul identitățiiPassing

În debutul ei regizoral, Rebecca Hall realizează o dramă alb-negru, splendid filmată, despre rasă, gen, sex și identitățile pe care oamenii și le creează singuri. În New York-ul anului 1929, Irene (Tessa Thompson) se întâlnește întâmplător cu prietena de la școală, Clare (Ruth Negga) – ambele sunt de culoare, dar Clare „trece” drept albă, în ochii lumii și ai soțului ei (Alexander Skarsgard), care nu suspectează nimic. Thompson și Negga oferă interpretări solide, în timp ce Clare petrece tot mai mult timp în Harlem împreună cu Irene și soțul ei (André Holland), complicându-și viața socială și de acasă.

John and the Hole

Acesta-i genul de film pe care să-l arătați copiilor atunci când își închipuie că sunt gata să devină adulți. John and the Hole este o fabulă de familie cu Charlie Shotwell în rolul unui tânăr de 13 ani care își droghează într-o noapte, părinții bogați (Jennifer Ehle și Michael C. Hall), plus sora (Taissa Farmiga) și-i aruncă la fundul unui buncăr abandonat, ținându-i prizonieri în timp ce el își trăiește viața cum vrea. Debutul regizoral al lui Pascual Sisto este tulburător, cu un umor negru și, în felul lui ciudat, oarecum încurajator.

In the Earth

După cronicile mixte la Rebecca, scenaristul / regizorul Ben Wheatley (Kill List) revine din fericire la filmele sale originale cu un bizar amestec de genuri. În thriller-ul SF / horror mitic halucinogen, un virus misterios năpăstuiește lumea, iar un om de știință (Joel Fry) și un ghid (Ellora Torchia) se aventurează într-o pădure să găsească un centru de cercetare, care-i face pe oameni un pic… altfel. Wheatley doar face aluzie la o mitologie potențial interesantă (spiritele pădurii!), lăsând în schimb multe la imaginația fiecăruia, dar există o mulțime de sunete și viziuni psihedelice, care-ți copleșesc simțurile, prin amabilitatea naturii și a celui mai tare pădurar din lume.

On the Count of Three

Pentru debutul lui regizoral, Comicul Jarrod Carmichael construiește un film destul de impresionant, plin de umor, despre doi camarazi. Doi prieteni cu gânduri sinucigașe Val (Carmichael) și Kevin (Christopher Abbott) fac un pact să se împuște reciproc în cap. Dar mai întâi au câteva lucruri de făcut în ultima lor zi, inclusiv să meargă cu motociclete de teren, să repare câteva greșeli, să comită diverse infracțiuni și să execute o răzbunare sângeroasă. Tiffany Haddish și Henry Winkler au ambii roluri mici, dar esențiale în tragicomedia complexă din punct de vedere emoțional, iar Carmichael și Abbott sunt grozavi ca prieteni „ori la bal ori la spital”, care s-ar putea să nu fie complet pregătiți pentru partea „spital” (citește morgă).

R#J

Romeo și Julieta lui Shakespeare este repovestită cu ajutorul obiectivului iPhone-ului, prin amabilitatea filmului inovator al co-scenaristului / regizorului Carey Williams, care folosește rețelele de socializare pentru a-și crea drama romantică plină de tineri de diverse nuanțe de negru. Familiile Montague și Capulet încă se luptă în frumoasa Verona, iar replicile Bardului rămân intacte, dar de data aceasta povestea de dragoste dintre Romeo (Camaron Engels) și Julieta (Francesca Noel) se înfiripă prin mesaje text GIF și schimburi de play-list-uri Spotify, în timp ce rudele lor se luptă prin videoclipuri Instagram Live. R#J ia cea mai cunoscută poveste de dragoste din lume, o face din nou relevantă și chiar reușește să creeze ceva nou.

CODA

Scris și regizat de Siân Heder, filmul este o răstălmăcire adorabilă, inclusivă și amuzantă a formulei clasice de maturizare, cu o fabuloasă Emilia Jones în rolul lui Ruby, singurul membru care aude al unei familii de pescari surzi, din Massachusetts. Ruby se luptă să jongleze liceul cu datoria față de mamă (Marlee Matlin), tată (Troy Kotsur) și fratele încăpățânat (Daniel Durant). Dar înscrierea în corul școlii și colaborarea cu un profesor excentric și cumsecade (Eugenio Derbez) – îi dezvăluie o nouă pasiune: cântatul; o pasiune pe care dorește s-o urmeze din toată inima.

Brian Truitt, USA Today, 30 ianuarie