Netflix a investit mult în ultimul timp în povești specifice orășelelor din America. Aceste noi drame au titluri care sună ca lumânările parfumate, printre care Sweet Magnolias și Virgin River și, de regulă, se află în topul celor mai vizionate producții ale platformei de streaming – chiar dacă nu determină decât o fracțiune din tam-tam-ul mass media al unui Bridgerton sau Emily in Paris. Au în rolul principal actori simpatici în roluri precum „mamă singură care se întoarce în orașul natal cu fiica ei adolescentă” sau „văduvă singuratică atrasă de fermierul sexy”. Adesea sunt trase de păr și stângace, dar au un scop bine determinat. Sunt seriale de duminică după-amiază, toate înfășurate în culori de toamnă și menținute pe linia de plutire de drame niciodată prea simpliste, dar nici prea intense. Aleea cu licurici (Firefly Lane) este cel mai recent din universul dulceag al serialelor TV, care practic vine cu propriul set de pături și pahare de vin.

Aleea cu licurici - Firefly Lane (Netflix)
Aleea cu licurici – Firefly Lane (Netflix)

Katherine Heigl și Sarah Chalke sunt Tully și Kate, cele mai bune prietene care au fost nedespărțite de la adolescență până la vârsta mijlocie. Serialul sare între diferite perioade de timp, începând cu perechea în adolescență (când sunt interpretate de Ali Skovbye și Roan Curtis), apoi la vârsta de douăzeci de ani în 1982 (ne dăm seama după Heigl și Chalke cu coafuri à la Farrah Fawcett și întinerite cu ajutorul filtrelor aparatului de filmat), și la patruzeci de ani, în 2003.

Citește și: Seriale la care să vă uitați după Aleea cu licurici

La fel ca succesul posac This Is Us, pe care serialul cu întorsături de situație și salturi în timp Aleea cu licurici îl imită, traumele fiecăreia în epocile respective au repercusiuni. Poveștile de dragoste începute în 1982 au ramificații șocante în 2003; parcursul lor identic în carieră la tinerețe, se distanțează foarte mult în noul mileniu; și așa mai departe. Este siropos, ridicol, dar foarte plăcut.

Heigl este cel mai mare atu al serialului. Fostei actrițe din Grey’s Anatomy i se datorează o revenire de ceva vreme. În urmă cu aproximativ 15 ani, ea a fost unul dintre cele mai căutate nume de la Hollywood, iar un trio de rom-com-uri de succes (Un pic însărcinată – Knocked Up, 27 de rochii27Dresses, Adevărul gol-goluț – The Ugly Truth) păreau să-i fi consolidat cariera de vedetă de film cu drepturi depline. Dar, în tandem cu ascensiunea ei, i s-a dus vestea de „dificilă” – o pedeapsă capitală pentru orice femeie de la Hollywood. Ea a comentat sexismul din Un pic însărcinată într-un interviu și a spus că a fost dezamăgită de calitatea intrigii din Grey. Puneți mâna pe furci și topoare!

Aceste comentarii au dezvăluit cât de nepotrivită era Heigl pentru brandul ei vesel. A fost întotdeauna mult prea directă și caustică pentru a fi răsfățata Americii; nu era atât fata din vecini, cât fata care fumează o țigară câteva străzi mai încolo. Iar Aleea cu licurici se distrează pe tema asta.

În rolul zbuciumatei Tully, care, în timp, devine o moderatoare de talk-show populară, dar nefericită, Heigl ajunge să profite de nevrozele spinoase care au făcut-o dintotdeauna o actriță atât de fascinantă. Personajul ei este vioi și amuzant, dar narcisist și distructiv. Punctele forte ale serialului sunt atunci când atinge subiectul numeroaselor contradicții ale lui Tully și modul în care Kate este alternativ exaltată și pusă la încercare de ele. Creatoarea serialului Maggie Friedman, din filmografia căreia menționăm Dawson’s Creek și drama efemeră, dar venerată Once and Again, pare hotărâtă să exploreze încercările la care este supusă și cea mai bună prietenie și cum, uneori, cei de care ai cea mai multă nevoie sunt primii care te rănesc.

Asta nu înseamnă că Aleea cu licurici este doar dezastre și prăpăd. De fapt, este impresionant de relaxat pentru un serial care relatează povești despre viol, cancer și sinucidere. Abilitatea de a menține o lejeritate emoțională și estetică pe tot parcursul, chiar și când abordează teme grave, este un lucru care le reușește de minune acestor seriale. De multe ori nu primesc suficient credit pentru asta. Chiar dacă nu ne-am afla în mijlocul unei pandemii, ar trebui să-i fim recunoscători serialului Aleea cu licurici pentru blândețea confortabilă pe care ne-o oferă.

Adam White, The Independent, 1 februarie

Aleea cu licurici (Firefly Lane) are premiera la Netflix, pe 3 februarie

V-a plăcut ce-ați citit și vreți să primiți pe e-mail o notificare când apare următorul articol? Abonați-vă la FilmSerial

Advertisement