Christopher Plummer, marele actor laureat cu premiul Oscar, care a impus roluri de primă clasă și premii de interpretare și după vârsta de 80 de ani, dar, mai presus de toate, va fi întotdeauna căpitanul von Trapp din Sunetul muzicii (The Sound of Music), a murit astăzi acasă, în Connecticut. Avea 91 de ani.

Christopher Plummer

„Chris a fost un om extraordinar care și-a iubit și respectat imens profesia, cu maniere impecabile, de modă veche, umor auto-ironic și o muzică a cuvintelor”, a declarat într-un comunicat Lou Pitt, managerul actorului timp de 46 de ani. “A fost o comoară națională care și-a iubit profund rădăcinile canadiene. Prin arta și umanitatea sa, ne-a atins inimile și viața sa legendară va rămâne în memoria generațiilor viitoare. Va fi alături de noi pentru totdeauna “.

În 2018, când Plummer avea 88 de ani, a devenit cel mai în vârstă nominalizat la Oscar din toate timpurile, după ce l-a interpretat pe magnatul petrolului J. Paul Getty, în Pentru toți banii din lume (All the Money in the World) – un rol care îi revenise inițial lui Kevin Spacey. După ce împotriva lui Spacey au fost aduse acuzații de agresiune sexuală, Plummer a luat parte la o refilmare fără precedent la Hollywood, a filmului lui Ridley Scott. În ceva mai mult de patru săptămâni, Plummer a fost distribuit, a venit pe platou, filmările au fost montate în versiunea finală și au început să curgă nominalizările la premii.

A câștigat premiul Oscar pentru Începători (Beginners) din 2011 și a fost nominalizat la un altul pentru Ultima stație (The Last Station) din 2009. Într-o carieră care a cuprins decenii și diferite medii, a câștigat, de asemenea, două premii Tony, două premii Emmy și o nominalizare la Grammy.

Cu Sunetul muzicii, Plummer a cucerit generații de fani prin portretizarea lui concisă, dar tandră, a capului familiei von Trapp, alături de călugărița senină și pasionată de cântat, interpretată de Julie Andrews. Deși timp de ani de zile Plummer nu și-a ascuns dezaprobarea față de ideea unui muzical care să câștige Oscarul pentru Cel mai bun film, în cele din urmă, el s-a îmbunat pentru filmul din 1965.

“Este oarecum o poveste cu zâne adusă la viață. Și într-o lume atât de groaznică – știm ce se întâmplă acum, este de neconceput – este ultimul bastion al inocenței în niște vremuri foarte cinice”, a spus Plummer la Festivalul de Film TCM 2015, potrivit publicației Vanity Fair.

Cea mai mare parte a filmelor sale proeminente au venit după împlinirea a 70 de ani: O minte sclipitoare (A Beautiful Mind), Syriana, Omul din interior (Inside Man), Fata cu un dragon tatuat (The Girl With the Dragon Tattoo) a lui David Fincher, Deasupra tuturor (Up) a lui Pixar, Începători (Beginners), Ultima stație (The Last Station), La cuțite (Knives Out) și Pentru toți banii din lume (All the Money in the World).

Când Plummer, în vârstă de 82 de ani, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Începători, a devenit cel mai în vârstă laureat al premiului Oscar. Când a primit trofeul istoric, a avut câteva cuvinte pentru Oscar:

Ești numai cu doi ani mai în vârstă decât mine, dragule. Unde ai fost toată viața mea? i-a șoptit Plummer.

Joal Ryan, Yahoo! Entertainment, 5 februarie