Anne Hathaway și Chiwetel Ejiofor interpretează un cuplu care se izolează în locuința lor luxoasă din Londra, în primele săptămâni ale pandemiei, în această comedie agasantă despre un jaf.

În izolare - Locked Down (HBO)
În izolare – Locked Down (HBO)

Un cuplu londonez este supus celor mai banale chinuri ale pandemiei Covid-19, în filmul În izolare (Locked Down), o comedie fără cap și fără coadă, cu acțiunea plasată în primele săptămâni de carantină.

Povestea se concentrează pe Linda (Anne Hathaway) și Paxton (Chiwetel Ejiofor), parteneri romantici de lungă durată care trec prin încercările… nu, torturile vieții în izolare: apeluri zoom, pantaloni de pijama, fumat în interior. Linda se plânge că o cuprinde letargia; Paxton, într-un maraton de replici de prost gust, își numește vecinii „tovarăși deținuți” și glumește despre sinucidere. În ciuda faptului că locuiesc împreună, cuplul s-a despărțit recent și se evită reciproc, lucrând și dormind în camere separate, fastuoase, în clădirea luxoasă multietajată.

Filmul, regizat de Doug Liman (Mr. & Mrs. Smith) și difuzat la HBO, se înviorează pe la jumătate, de îndată ce Linda și Paxton primesc fiecare sarcina de serviciu de a ridica un diamant de 3 milioane de lire sterline de la Harrods, pentru un client bogat. Perechea, care în mod obișnuit respectă legea, se află la o răscruce de drumuri. Oare n-ar trebui să riște totul, să fure diamantul, să-l vândă pentru cash și să-și elibereze mintea de prejudecățile burgheze?

Filmat toamna trecută în conformitate cu protocoalele impuse de pandemie, În izolare – Locked Down este simpatic în imperfecțiunile sale. Multe secvențe se desfășoară pe ecranul laptopului, în timp ce Linda și Paxton discută cu colegii sau își varsă năduful în fața prietenilor prin apeluri video. Ben Kingsley, pe post de manager al lui Paxton, și Ben Stiller, în rolul șefului Lindei, apar doar virtual, iar Liman reușește să pună în valoare sincronizarea comică a actorilor, aflați la distanță.

Dar, în mare parte, filmul pare deja o relicvă. Poantele pandemice – despre cei care stochează hârtie igienică, ecranul blocat în timpul convorbirilor pe Zoom – erau deja răsuflate spre vară. Se presupune că ar trebui să ne identificăm cu Linda și Paxton, să râdem în cunoștință de cauză în timp ce perechea alunecă în isteria provocată de izolare. În schimb, filmul ne amintește de epoca infamului videoclip „Imagine”, când vedetele etichetau coronavirusul drept marele egalizator, în timp ce mormăiau că o iau razna în vilele lor luxoase. La fel ca acel rateu de pe Instagram, cel mai bun lucru pe care îl poate oferi În izolare, cel puțin atâta timp cât ne aflăm în agonia unei crize letale, este o fereastră către un spațiu luxos în care să stai în carantină.

Natalia Winkelman, The New York Times, 14 ianuarie

În izolare (Locked Down) are premiera la HBO, pe 5 februarie