Zendaya și John David Washington merită amândoi să fie luați în considerare pentru un premiu pentru „interpretările lor dinamice și sensibile” în acest film intens cu două personaje, care ia spectatorul prin surprindere.

Într-o noapte lungă din relația unui regizor de film cu iubita sa, John David Washington și Zendaya vorbesc, strigă, se ceartă, se jignesc, atacă, contraatacă, se sărută, se împacă, apoi se ceartă din nou. Asupra lui Malcolm și Marie (Malcolm & Marie) planează spectrul multor altor drame cu relații nereușite, inclusiv Scene dintr-o căsnicie (Scener ur ett aktenskap), Poveste despre căsnicie (Marriage Story) și mai ales Cui i-e frică de Virginia Woolf? (Who’s Afraid of Virginia Woolf?), a cărei peliculă alb-negru și intervalul de timp de o noapte au ecou în acest nou film. Dar scenaristul și regizorul Sam Levinson, care a creat, de asemenea, îndrăznețul și captivantul serial HBO Euforia (Euphoria), oferă poveștii familiare nuanțe noi, cu interpretări dinamice și sensibile din partea celor doi actori extrem de talentați și o intrigă care se extinde pentru a aduce în discuție problemele rasiale și noul Hollywood. Filmul cu două personaje a fost conceput și realizat în timpul pandemiei, dar n-are nevoie de o pledoarie specială pentru circumstanțele sale. Levinson transformă abordarea la scară mică într-un atu, care nu face decât să sporească intensitatea filmului.
Imediat după triumful premierei filmului lui Malcolm, cuplul se întoarce la casa închiriată spațioasă, la ora 01:00 și oferă spectatorului primele impresii puternice. Ea este elegantă într-o rochie argintie, dar morocănoasă în timp ce zdrăngăne prin bucătărie, făcându-i macaroane cu brânză. El este agitat, entuziasmat că este aclamat drept cel mai tare regizor din oraș și nici măcar nu observă că ea este iritată. El pare a fi cea mai plină de sine persoană de pe Pământ și ea pare a fi cea mai meschină, plângându-se că nu i s-a mulțumit în timpul discursului de la premieră. Dar aceste prime impresii fac loc altora, pe măsură ce personajele dezvăluie mai multe despre trecutul ei și motivele reale ale furiei și despre devoțiunea lui autentică pentru de ea.
Pe parcursul jocurilor psihologice și a întorsăturilor de situație emoționale, Zendaya și Washington iau publicul la fel de pe nepregătite, cum se surprind personajele reciproc. Marie pare să aibă dreptate când îl acuză pe Malcolm că-i narcisist. Iar când spune că este un regizor mediocru, el este perfect justificat să întrebe: „Nu voiai decât să mă rănești?” Zendaya, care a câștigat recent un Emmy pentru portretizarea genială a unei adolescente dependente de droguri în serialul Euforia, este la fel de nuanțată aici, surprinzând atitudinea defensivă și tristețea din spatele izbucnirilor lui Marie. Odinioară actriță aspirantă, acum nu mai are o carieră proprie, o situație cu o explicație complicată. Pe măsură ce zidurile de apărare ale lui Marie se dărâmă, se simplifică și aspectul ei: se demachiază și apare cu părul ud, în lenjerie de corp din bumbac și un kimono.
Primele proiecții ale filmului au generat recenzii laudative pentru Zendaya, dar același lucru ar trebui să fie valabil și pentru Washington, care dezvăluie exact cât trebuie despre Malcolm, exact la momentele potrivite. Marie este cea cu mai multe trucuri și scamatorii pe parcursul nopții, dar Malcolm se dovedește a fi neașteptat de perspicace, nu în legătură cu el însuși, ci cu ea. Washington este întotdeauna o prezență puternică pe ecran. Pentru a vedea cât de inteligent este ca actor, aruncați o privire la BlacKkKlansman al lui Spike Lee; nu v-ați da seama neapărat din Tenet, unde este împovărat de dialogul greoi al lui Christopher Nolan. Aici are mai multe scene explozive, unele îndreptate către Marie, altele despre faptul că este regizor de culoare la Hollywood. „Nu tot ceea ce fac este politic pentru că sunt negru”, spune el la început, când ajung acasă, râzând de laudele lingușitoare, cu o nuanță rasială, pe care le-a primit de la o cronicară pe care o numește „doamna albă de la LA Times”. Mai târziu, când primește cronica ei pozitivă la filmul lui, el se dezlănțuie împotriva ei, izbucnind în replici corecte și spirituale, care subliniază faptul că a înțeles greșit tot ce-a încercat să facă cu povestea lui despre o femeie de culoare care renunță la droguri. Este indignat în special de o frază care spune că „sabotează strălucit mitul mântuitorului alb”. Nu trebuie neapărat să fiți specialiști în critică de film pentru a izbucni în râs la cât de perfect Levinson și Washington redau tonul pretențios al cronicarei și perspectiva ei îngustă, dar ajută.
Levinson folosește mai mult decât dialogul pentru a menține acțiunea alertă. Un film într-o singură locație ar fi putut părea cu ușurință claustrofob sau static, dar nu este și cazul lui Malcolm și Marie. Camera hoinărește prin încăperi, urmărind personajele care străbat un hol, ies în patio sau trec din bucătărie în zona livingului sau în dormitor. Filmul a fost filmat într-o casă plină de ferestre sclipitoare, înconjurată de păduri, unde umbrele alb-negru adaugă un ton ușor amenințător.
Un film atât de viu merita un final mai proaspăt, în loc de secvența finală ternă și convențională în care orbecăie. Marie are un monolog despre ceea ce dorea ca Malclom să-i mulțumească, o listă care sună mai degrabă banală decât sinceră sau înduioșătoare. La fel ca melodia de la sfârșit a formației Outkasts – ”Liberation”, cu versurile, “There’s a fine line between love and hate” („Este o diferență subtilă între iubire și ură”), ultimul discurs este prea ca la carte, observațiile sale prea superficiale pentru acest film vibrant și perceptiv.
Caryn James, BBC Culture, 22 ianuarie
Malcolm și Marie are premiera la Netflix, pe 5 februarie
Un subiect interesant. La fel ca ‘Let Them All Talk’, este fascinant de descoperit cum este de fapt viata unei vedete.
Imi aminteste de filele lui Woody Allen. Era foarte bun la folosirea dialogului in conturarea unui personaj.
Si e mentionat in BBC Culture. Frumoasa traducere, Jo.
LikeLike
In secret imi place și mie de Woody Allen, dar, mai nou, nu-i politically correct să recunoști asta. 🙂 Cât despre vedetele de cinema, da, sunt convinsă că au și ei problemele lor. Cea mai bună dovadă chiar Woody Allen. 😦
LikeLiked by 1 person
tu stii de cand il astept??!!!!! il am pe lista de Netflix de cand a aparut trailerul…..
LikeLike
Azi e ziua cea mare. 🙂 Si eu vreau să-l văd… dar sa vedem dacă o să pot. 🙂 Ca de obicei, te rog sa te intorci sa-mi spui impresiile. ❤️
LikeLiked by 1 person
Sper sa reușesc ca îl văd diseară căci mâine dimineața plec la munte și tre sa dorm :(((
LikeLike
La vârsta ta n-ai nevoie de atâta somn. 😀
LikeLiked by 1 person
:))))))
LikeLike
Dacă m-ai provocat, l-am văzut … a fost super mega wow.. cum a fost realizat, cum au jucat, totul alb negru.. wow
LikeLike
Excelent! De-abia aștept să-l văd și eu. Mulțumesc că ai răspuns provocării. 🙂 Mă bucur că a meritat. Distracție maximă la munte. 💕
LikeLiked by 1 person
Mersi fain!!! Weekend minunat și tie!
LikeLiked by 1 person
Interesant mi se pare, cum pot rezista unii/unele, sa vizioneze toata avalansa de filme care abunda, inunda si înfunda toate canalele virtuale. virale, tentante, atragatoare, înselatoare, însa…mortale…
Un Weekend magic, minunat, binecuvântat, original, natural, real, adevarat, eliberat…
LikeLike
Nu le vizionează nimeni pe toate. De la dumneavoastră care nu vă uitați la nimic, dar vă dați cu părerea oricum, până la mine care sunt mare amatoare de filme și văd tot ce apuc, există o mulțime de oameni care își aleg mai multe sau mai puține filme pe baza recomandărilor blogului acestuia… sper.
LikeLiked by 1 person
Da, Jo, eu însămi mă număr printre acei oameni și chiar îți mulțumesc pentru recomandările tale! În ce privește filmul acesta, m-ar interesa și pe mine nu atât subiectul cât regia, scenografia, având în vedere că sunt doar două personaje și un singur spațiu, fie acesta unul extins. Așa că l-am trecut pe listă. ❤
LikeLiked by 1 person
Mă bucur să aud asta. 🙂 Mulțumesc pentru încurajare. 💕
LikeLike
Cu mult drag! 🤗💕
LikeLike
Noi vizionam filme pe casete VHS furate si titrate, organizati în grupuri de prieteni ascunsi în câte un apartament, noaptea, clandestin, cu geamurile acoperite de paturi, iar dimineata mergeam la scoala sau joburi, epuizati de nesomn. Alte vremuri …! 🙂 ))
LikeLiked by 1 person
Imi amintesc si eu acele timpuri. Vedeam ce apucam. Frumoase amintiri. Era o intreaga camaraderie.
Cel putin acum putem alege. 🙂
LikeLike
Eu ma bucur mult sa urmaresc blogul tau, Jo. Stiu ca pot sa imi aleg dintre recomandarile tale care sunt si ele cernute fin. Nu am timp sa caut pe net, iar aici, pe blogul tau, ma bucur si de o companie placuta. Mai citesc parerile altor cinefili si invat cate ceva nou.
Pe urma este si o lectie de vointa. Timpul pentru a viziona filme mi-e dramuit, asa ca aleg cu grija.
E frumos sa ai de unde alege si uite ca pandemie sau nu, au iesit multe filme si seriale memorabile. Cu siguranta ca nu e timp pentru toate, dar totusi e cultura.
LikeLiked by 1 person
Exact! Ce-a de-a șaptea artă. Char dacă se pune accentul pe comercial, tot se mai ivește câte un film memorabil (Mank, anyone? 🙂 ) Iți mulțumesc pentru aprecierile pozitive. Din păcate mă orientez după ce se poate vedea in Romania. Sunt o grămadă de filme și seriale interesante care nu ajung la noi, mai ales că cinematografele sunt inchise.
LikeLiked by 1 person