Nu ne supărăm dacă nu vă arde de sărbătorirea unui Valentine’s Day pandemic. De regulă, chiar și în vremurile bune, este o sărbătoare tensionată și stresantă. Iar anul acesta, în plus, nici măcar nu putem ieși la un restaurant. (Sau n-ar trebui)

Așadar – indiferent dacă sunteți singuri sau într-un cuplu fericit – planificați, în schimb, o seară acasă. Preparați o  cină romantică pentru doi (sau o masă delicioasă pentru o persoană), apoi așezați-vă comod în fața dispozitivului de streaming pentru a viziona un film romantic. Dar, pentru că acesta este 2021, nu merge să vedeți o comedie romantică oarecare. Aveți nevoie de o poveste de dragoste care să reînvie o inimă amorțită de haosul din ultimele 12 luni. Iată, deci, o recapitulare a celor mai bune filme de dragoste din 2020.

Porumbeii – The Lovebirds

Issa Rae, Kumail Nanjiani - Porumbeii (Netflix)
Issa Rae, Kumail Nanjiani – Porumbeii (Netflix)

A fost un an important pentru Issa Rae! În Porumbeii (The Lovebirds), un cuplu – interpretat de Rae și Kumail Nanjiani – este pe cale să se despartă, când soarta îi aruncă în mijlocul anchetei unei crime, în care ei sunt principalii suspecți. Cei doi trebuie să-și dovedească nevinovăția, dar oare munca în echipă pentru a supraviețui situației îi va aduce din nou împreună? (* Este * o comedie romantică, așa că…)

Happiest Season

Kristen Stewart, Mackenzie Davis - Happiest Season
Kristen Stewart, Mackenzie Davis – Happiest Season

An de an, comediile romantice de Crăciun vin și pleacă, dar a trecut ceva vreme de când n-am avut una la fel de memorabilă ca Happiest Season. Filmul nu numai că își folosește cum nu se poate mai bine distribuția uimitoare, dar reinterpretează inteligent circumstanțele penibile în care se desfășoară clasicul „adu-ți iubita acasă la părinți de sărbători”, cu care ne-am confruntat cu toții la un moment dat. Kristen Stewart strălucește împreună cu formidabilul Dan Levy, creatorul premiatului Schitt’s Creek, într-o poveste axată pe încercarea lui Mackenzie Davis de a mărturisi familiei că este gay, în timp ce aceștia vor să-i facă lipeala cu un fost prieten. Adăugați-o la cocktail și pe Aubrey Plaza, prima fată de care s-a îndrăgostit personajul lui Davis în liceu. Happiest Season are un mesaj serios, dar este, de asemenea, un film înduioșător, care pare destinat să devină un clasic.

The Photograph

Issa Rae, Lakeith Stanfield - The Photograph
Issa Rae, Lakeith Stanfield – The Photograph

Starul din Nu-i totul alb sau negru (Insecure), Issa Rae a avut ocazia să aibă două roluri romantice în 2020 și am argumenta că rom-com-ul mai bun a fost The Photograph, lansat în weekendul de Valentine’s Day, în care i-a dat replica fascinantului Lakeith Stanfield. Ilustrat molcom de o coloană sonoră jazz, personajul lui Stanfield, un fotograf, se îndrăgostește de Mae (Issa Rae), în timp ce aceasta își explorează trecutul, intrigă secundară care servește ca a doua poveste romantică. The Photograph este subtil și rezervat uneori, dar este atât de seducător încât creatorii de filme romantice ar putea lua notițe.

Nici n-ai idee – The Half of It

Leah Lewis, Daniel Diemer - Nici n-ai idee (Netflix)
Leah Lewis, Daniel Diemer – Nici n-ai idee (Netflix)

Cei mai cinici dintre noi au nevoie de un personaj principal cinic care să pară îndeajuns de realist pentru a pătrunde în inimile noastre și am știut că Ellie Chu din Nici n-ai idee (The Half of It), se va achita cu brio, de la avertizarea de început că aceasta nu este o poveste de dragoste gen ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. După cum se dovedește, Ellie va găsi dragostea în locul cel mai neașteptat, dar, pe parcurs, descoperă lucruri care sunt cu mult mai importante. Scrisă și regizată de Alice Wu, această poveste de dragoste LGBT pentru adolescenți este fermecătoare, unică, amuzantă și, probabil cel mai important, nu face din ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” obiectivul final al unei tinere care are tot viitorul în față.

Emma.

Anya Taylor Joy, Johnny Flynn - Emma.
Anya Taylor Joy, Johnny Flynn – Emma.

Una dintre cele mai influente inițiatoare a formulei de comedie romantică de astăzi este cu siguranță Jane Austen, care a scris o serie de romane clasice, înainte ca genul să-și ia zborul în era modernă. Multe dintre poveștile ei au fost adaptate diferit de-a lungul anilor, iar anul trecut am fost regalați cu Emma., una dintre ecranizările cele mai reușite ale lui Austen de până acum. Cu senzaționala Anya Taylor-Joy în rolul titular, filmul elegant regizat de Autumn DeWilde spune povestea clasică cu fantezie și te atrage încetișor în magia poveștii. Emma. este o comedie romantică de epocă încântătoare, care va rămâne în inimile noastre alături de Mândrie și prejudecată (Pride and Prejudice) al lui Joe Wright.

Palm Springs

Cristin Milioti, Andy Samberg - Palm Springs
Cristin Milioti, Andy Samberg – Palm Springs

Cea mai bună comedie romantică a anului și, în general, unul dintre cele mai bune filme ale lui 2020 este Palm Springs, care ocupă primul loc în această listă din mai multe motive. Este plin de momente în care râzi în hohote, pentru care le suntem recunoscători, în special, protagoniștilor Andy Samberg și Cristin Milioti; nu este doar romantic, ci ne ridică întrebări în legătură cu relațiile de cuplu și dragostea ca parte intrinsecă a propriei noastre existențe; are o premisă unică care se împletește foarte inteligent cu mesajul său; în plus, are o coloană sonoră grozavă. Palm Springs nu este visător și nici nu îndulcește pastila, cu toate acestea, până la sfârșit, îi reușește alchimia plină de speranță a genului, în timp ce perechea lasă în urmă apusul soarelui în deșert. Fără îndoială vom vorbi despre Palm Springs ani de zile de acum încolo.

Sarah El-Mahmoud, CinemaBlend, 2020