Actorul Tom Holland abordează cel mai matur rol din cariera sa de până acum, în viitorul film Apple TV Plus Cherry. În colaborare cu Anthony și Joe Russo, mai cunoscuți sub numele de Frații Russo, tânărul de 24 de ani a făcut o mulțime de cercetări și dorește să sensibilizeze opinia publică în legătură cu o  problemă care afectează lumea în care trăim.

Tom Holland - Cherry
Tom Holland – Cherry

De ce ai ales Cherry ca prim proiect după filmele MCU?
Tom Holland
: Nu mai știu exact. Aș fi acceptat această slujbă indiferent de cine mi-ar fi propus-o; am numai satisfacții de pe urma ei. Și am început să lucrez din nou cu frații Russo [Anthony și Joe], oameni pe care îi respect cu adevărat și îi privesc cu admirație și le apreciez munca. Iar subiectul este cu adevărat important. Cred că facem un serviciu societății aducând în lumina reflectoarelor o problemă cu care se confruntă mai toată lumea: abuzul de droguri, supra-medicația oamenilor și tratarea eronată a stresului post-traumatic. Și, de asemenea, a fost o provocare. Ador provocările. Îmi place să-mi testez limitele. Cu cât un rol e mai dificil cu atât mai bine. Așadar, n-am stat să mă gândesc prea mult și nu-mi pot imagina că ar fi existat vreo circumstanță în care să fi refuzat rolul.

În calitate de fost actor-copil, a existat vreun film special care te-a inspirat să intri în lumea filmului?
Holland: Bună întrebare! Sunt cu siguranță filme pe care le-am văzut când eram copil, și care m-au făcut să exclam: „Mamă, mi-ar plăcea să pot interpreta un personaj de genul acesta”. Aveam 11 ani când am urcat prima dată pe scenă pentru „Billy Elliot” și eram prea mic să mă gândesc la o carieră. Nu m-am hotărât dintr-o dată să devin actor. Este ceva care pur și simplu mi s-a întâmplat și nu m-am oprit niciodată. Am fost foarte norocos că am putut continua să o fac de atât de mult timp. Lucrul cu Naomi Watts la Paradisul spulberat (The Impossible) a fost momentul în care mi-am dat seama că este ceva ce pot face ca meserie. A fost prima oară când mi-am spus: „Oh, wow, poate aș putea să fiu actor”.

Ai vreun film sau vreo interpretare preferată?
Holland: Avocatul diavolului (Primal Fear) este una dintre interpretările mele preferate din toate timpurile din partea lui Edward Norton. Cred că este pur și simplu perfectă și nu există nimic la interpretarea lui pe care s-o poți schimba să fie mai bună. Deci, acesta este un film de la care trebuie să învăț în continuare.

Cum a fost să lucrezi cu co-starul tău Ciara Bravo la Cherry?
Holland: Dă-mi voie să încep prin a spune ce plăcere a fost să lucrez cu ea și să o cunosc. Este o actriță uimitoare, iar filmul nu ar fi nici pe jumătate la fel de bun fără interpretarea ei. Îmi amintesc că n-am fost deloc implicat în procesul de casting al personajului lui Emily. Și îmi amintesc că frații Russo mi-au trimis caseta de audiție a lui Ciara cu două sau trei luni înainte de a începe producția. Și pentru prima dată în carieră am fost atât de intimidat. I-am văzut caseta și mi-am spus: „Oooo, e prea bună”; va trebui să muncesc mai mult, pentru că o să mă depășească pe ecran și nimeni nu va dori să se mai uite la personajul meu. Am crezut că frații Russo vor zice ceva de genul: „La naiba cu Tom Holland, rescriem filmul pentru ea acum.”

Am fost atât de intimidat și am fost atât de norocoși că ea a fost atât de încrezătoare. Nici nu-ți vine să crezi că-i o actriță atât de tânără. Lucrează cu cei mai mari doi regizori, probabil din toate timpurile în acest moment, și lucrează la acest film cu adevărat dificil, cu un subiect complicat. A fost atât de sigură pe ea, curajoasă, talentată și altruistă în felul în care a abordat realizarea filmului.

Cum ți-ai pregătit personajul nenumit din Cherry în ceea ce privește întâlnirile cu dependenți sau veterani?
Holland: Am făcut destul de multă cercetare. Am petrecut mult timp la Asociația Veteranilor din Cleveland și am stat de vorbă cu veterani care suferă de PTSD și abuz de droguri și încercau să primească ajutor. A fost un proces uimitor pentru că mi-a arătat, cu adevărat, că terapia funcționează, că acești bărbați și femei se vindecau și se simțeau mai bine. Am întâlnit și oameni la începutul tratamentului, care erau închiși și nu s-au simțit îndeajuns de confortabil să-și împărtășească poveștile.

Apoi oameni la mijlocul tratamentului, care se îndreptau spre stadiul la care ar fi fost dispuși să-și deschidă sufletul. Așadar, unii dintre ei n-au vrut să-și deschidă sufletul în fața unui actor de 24 de ani, care face un film. Apoi, oamenii la sfârșitul tratamentului, oamenii care s-au împăcat cu deciziile și greșelile lor; și le-au asumat. Ne povesteau experiențele lor și aproape le spuneau cu mândrie. Cred că una dintre marile probleme ale societății noastre este că, dacă îi spui cuiva: „Mă duc la dezintoxicare”, imediat reacția este de genul „Of, Doamne, asta trebuie să însemne că ești varză.”

Dar reacția ar trebui să fie: „Felicitări… bravo. Sunt foarte mândru de tine că ceri ajutor și că recunoști că ai o problemă”. Sper că acest film poate schimba asta pentru unii oameni. Și poate îi putem împiedica pe unii copii să cadă în capcana dependenței în viitor.

După ce ai lucrat atât de mult cu frații Russo, ți s-a trezit dorința de a regiza cândva în viitor?
Holland: Da, absolut. Mă încearcă ideea asta de ceva timp. Și am scris un scenariu împreună cu fratele meu mai mic, Harry. Am reușit să obținem drepturile unei serii de cărți pe care le iubeam în copilărie. Așa că ne-am ocupat oarecum de asta. Acum am mult mai mult respect pentru scenariști pentru că este atât de dificil, frate. Vreau să zic, încercarea de a pune ceva pe hârtie este foarte, foarte dificilă. Mi-ar plăcea să regizez într-o zi. Nu ne grăbim, deoarece cred că proiectul la care lucrăm este uimitor și ar putea avea un impact destul de mare. Așadar, vrem să ne asigurăm că facem totul bine. Dar, sperăm, peste vreo cinci ani ne veți vedea pe Harry și pe mine așezați pe scaunele de regizori și strigând: Motor!

Ne poți spune ceva despre viitorul film „Spider-Man” pe care îl filmați?
Holland: Evident, nu pot spune nimic.

Ne poți spune ce se întâmplă la final, nu?
Holland: [face o pauză] Pot spune că este cel mai ambițios film independent cu super-eroi realizat vreodată. Te așezi, citești scenariul și vezi ce încearcă să facă și reușesc. Este cu adevărat impresionant. Nu am văzut niciodată un film cu super-eroi de calibrul ăsta. Iar eu nu sunt decât… știi… nenorocitul ăla norocos care se întâmplă să fie Spider-Man în film. Încă mai avem mult de filmat. Am început înainte de Crăciun și am filmat timp de șapte săptămâni. Ne-am oprit pentru vacanța de Crăciun și apoi începem din nou. Sunt la fel de încântat ca toți ceilalți să-l văd, darămite să fac parte din el.

Ce rol dintr-o carte sau dintr-o serie ți-ar plăcea cu adevărat să joci?
Holland: Am două roluri pe care le voi juca în următorii câțiva ani, de care sunt foarte entuziasmat, dar încă nu pot vorbi despre ele. Vreau să spun, până la urmă, ca orice tânăr britanic care iubește cinematograful, mi-ar plăcea să fiu James Bond. Așa că, știi… doar spun să se știe. Arăt destul de bine într-un costum.

Cu ce actriță vrei neapărat să lucrezi, dar n-ai avut ocazia încă?
Holland: Îmi doresc foarte mult să lucrez cu Maggie Smith. O iubesc. Este atât de British și pare atât de dulce. Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez cu Maggie Smith.

Văd că ai pus ochii pe universul Downton Abbey acum.

Clayton Davis, Variety, 4 februarie