După ce l-a întors pe toate fețele pe Superman pentru Smallville, care a supraviețuit timp de un deceniu întreg, HBO se întoarce la rădăcinile Kansan / Kryptoniene cu Superman și Lois (Superman and Lois), o versiune ciudat de sumbră a unuia dintre cei mai luminoși eroi ai benzilor desenate.

Superman și Lois
Superman și Lois

Creat de Greg Berlanti și Todd Helbing (The Flash), Superman și Lois trece rapid peste povestea lui Superman care a fost spusă de un milion de ori înainte, printr-o narațiune eficientă la început, în care Superman (Tyler Hoechlin) explică sosirea lui pe Pământ într-o misterioasă capsulă spațială, cum a crescut în Smallville sub numele de Clark Kent și s-a îndrăgostit de Lois Lane (Elizabeth Tullock) fulgerător, în aproximativ două minute. Iar apoi povestea continuă cu mariajul lui Clark și Lois, stabilirea lor în Metropolis și nașterea celor doi băieți gemeni.

Serialul Superman și Lois preia saga familiei 14 ani mai târziu, când Lois este „cea mai faimoasă jurnalistă din lume”, Jonathan (Jordan Elsass) s-a impus ca jucător de fotbal în ascensiune, iar Jordan (Alex Garfin) se luptă cu diagnosticul de anxietate socială. Chiar și Smallville, cândva idilic, a devenit un simbol al tuturor nenorocirilor care afectează orășelele rurale din America, cu problema metanfetaminei care escaladează și despre care nimeni nu vrea să vorbească cu adevărat și un om de afaceri carismatic (Adam Rayner) care promite tuturor locuri de muncă, în ciuda reputației de căpușă care a secătuit alte orașe pentru profit, înainte.

Teoretic are noimă ca un nou serial despre Superman să treacă rapid peste lucrurile care au fost făcute până la epuizare, pentru a găsi o nouă cale de abordare a omului, mitului, legendei. De ce nu l-ar face un tată hărțuit, care jonglează amenințările apocaliptice cu băieții adolescenți, dintre care unul ar putea avea aceleași puteri ca el? Tații de pe micul ecran sunt deja supranatural de arătoși, așa că… hei, de ce nu s-ar alătura trendului? (Hoechlin, la fel ca Tom Welling înaintea lui, nu are deloc nivelul de carismă a lui Christopher Reeve pe care să-l aducă în rol – dar s-o spunem pe-a dreaptă, cine are?)

Dar cu toate poveștile logice și traseul personajelor pe care le include Superman și Lois, serialului îi lipsește, totuși, acea scânteie care să le facă pe oricare dintre ele foarte interesante. În ciuda eforturilor remarcabile din partea lui Tulloch, Garfin și, în special, a lui Elsass de a da viață scenelor rigide, această familie Kent pare mai curând derutată decât frapantă.

De asemenea, este vizibil și regretabil faptul că egalitatea dintre Superman și Lois sugerată de titlu, nu se reflectă în serialul în sine. Se presupune că Lois Lane este un reporter neînfricat, care n-are tihnă până când nu obține o știre de senzație, dar acestei variante îi ia mai mult decât ar trebui să o facă să reacționeze la altceva decât la ceea ce se întâmplă cu bărbații din jurul ei. Pentru cât susțin Clark și Lois că sunt parteneri egali, Superman și Lois îi aparține în mod clar lui Superman, care petrece o grămadă de timp uitându-se la familie cu o îngrijorare chipeșă și zburând prin stratosferă, astfel încât nu poate niciodată cu adevărat să-și ancoreze familia, darămite serialul.

Caroline Framke, Variety, 19 februarie

V-a plăcut ce-ați citit și vreți să primiți pe e-mail o notificare când apare următorul articol? Abonați-vă la FilmSerial