Șase nominalizări la Premiile Oscar 2021, inclusiv pentru Cel mai bun film. Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principlal Anthony Hopkins și Cel mai bun scenariu adaptat.

În The Father al lui Florian Zeller, personajul Anthony, în vârstă de 80 de ani, pe care a pus stăpânire demența, este ca un căpitan gata să se scufunde cu corabia. Auzindu-și din întâmplare fiica și ginerele discutând despre un azil de bătrâni, el le aruncă injuria de „șobolani” care-l abandonează. Bătând îl lung și-n lat apartamentul londonez, într-un halat de baie, el rezistă eroic.

„Nu-mi părăsesc apartamentul!” strigă el.

Dar dacă strigătele de luptă sunt clare pentru Anthony, puțin altceva mai este. De fiecare dată când Anthony părăsește o cameră, când intră din nou, lumina bate din alt unghi, mobilierul este rearanjat și uneori chiar și oamenii sunt diferiți. Prin punerea în scenă și perspectivă, The Father imită dezorientarea demenței senile. Anthony, un bărbat de o teatralitate regală, interpretat de Anthony Hopkins, este un actor care de fiecare dată când urcă pe scenă, scena s-a schimbat dinaintea lui. Cronologia, scenografia și chipurile celor din jur sunt toate văzute ca printr-un caleidoscop, de o memorie țăndări. Corabia lui – apartamentul – s-ar putea să nu fie chiar a lui.

Anthony Hopkins, Olivia Colman - The Father
Anthony Hopkins, Olivia Colman – The Father

Întâlnim adesea pe ecran demența senilă, dar, de obicei, vedem totul din punctul de vedere al unui apropiat care urmărește persoana iubită cum dispare încetul cu încetul. Iubire (Amour) al lui Michael Haneke, cu Jean-Louis Trintignant și Emmanuelle Riva, care, de asemenea, se desfășoară într-un apartament elegant, privește cu un ochi detașat și clar o mare iubire care se stinge violent.

Filmul lui Haneke a avut reverberații mai mari datorită actorilor săi – ambii titani ai filmului francez, care se apropiau de sfârșit – și Zeller a sugerat, de asemenea, sau mai degrabă a insistat asupra ecourilor din viața reală. Hopkins, în vârstă de 83 de ani, are același nume cu personajului său, iar The Father ar putea fi interpretat ca o ultimă lamentație conștientă de sine din partea unui actor magnific. De asemenea, Zeller a distribuit-o pe Olivia Colman în rolul fiicei lui Anthony, Anne, și pe o altă Olivia, Olivia Williams, care, uneori, îi apare drept Anne lui Anthony.

Aceste artificii întăresc sentimentul că The Father este un concept inteligent, nu un film profund. Deși este interpretat magistral și elaborat cu finețe, este un exercițiu strălucit, dar găunos, în perspectivă, care atrage mai multă atenție asupra orchestrației sale ingenioase decât viața sau pierderea.

Și totuși, puține filme au iluminat atât de exhaustiv coșmarul și confuzia demenței. În loc să facă ochii mari de uimire, The Father ne aruncă în mijlocul propriei săli de oglinzi a lui Anthony. Suntem la fel de neancorați ca el, lăsați să ne dăm seama ce este real și ce nu, pe măsură ce se derulează scenele și apoi, cu unele detalii schimbate, se rederulează: Anne vine acasă cu pui la rotisor pentru cină; soțul ei, Paul (Rufus Sewell), așezat citind ziarul; un interviu cu o potențială asistentă (Imogen Poots).

Cu fiecare interacțiune, Anthony se luptă pentru coerență. Este șovăielnic când informațiile nu au sens și este revoltat când este contrazis. Uneori, puseuri de conștientizare par să-i lumineze efemer chipul când este într-un impas din care nu poate să iasă. Străinul pe care îl găsește în apartament îi spune că este soțul Annei. Apartamentul, îi spune bărbatul, nu este al lui. Ceasul de mână îi tot dispare.

Să-l vezi pe Hopkins interpretând toate aceste schimbări de dispoziție mereu fluctuante este fascinant. El înțelege cum, cel puțin pentru un om mândru ca Anthony, ego-ul cuiva continuă o luptă pe care nu știe că deja a pierdut-o. Resentimentul pentru o realitate care nu-i coerentă. „Ce-i aiureala asta?” întreabă Anthony, furios. Pentru un actor atât de intens, atât de riguros nesentimental, acesta este Lear-ul său.

Urmărind The Father, suntem atrași direct în experiența „Văd-fantome-tu-nu-le-vezi”? a demenței. Dar, de asemenea, punem cap la cap puzzle-ul vieții lui Anthony și ceea ce realizăm este că strângem piesele, exact când el le pierde, una câte una. El continuă să încurce identitățile oamenilor apropiați, ceea ce îi permite lui Zeller să joace feste meticuloase cu actorii săi. Iar Anthony știe asta și nu știe. Deoarece, ca noi toți, crede ceea ce vede. Toți actorii din The Father sunt vivace (Colman aduce rolul ei o vulnerabilitate afectuoasă care te încălzește), dar Hopkins este fantastic. El interpretează, pentru o vreme, cu farmec ursuz și certitudine răcnită, dar calitatea care aduce coerență performanței sale și începe să o copleșească, este o buimăceală cosmică amestecată cu spaimă. Anthony își pierde mai mult decât memoria – se pierde pe sine. Iar triumful interpretării lui Hopkins este că, în timp ce i se întâmplă asta, ești chiar acolo, împreună cu el.

Jake Cole, AP, 23 februarie 2021
Owen Gleiberman, Variety, 27 ianuarie 2020

V-a plăcut ce-ați citit și vreți să primiți pe e-mail o notificare când apare următorul articol? Abonați-vă la FilmSerial

Advertisement