Fiecare dramă nouă pentru adolescenți vrea să fie cea care, în sfârșit, înțelege cum stă treaba. Ele variază de la cele extrem de serioase (vezi Degrassi, sau Cei mai frumoși ani – Dawson’s Creek) la stridente și interzise neîngăduit (vezi Gossip Girl, Euforia), dar toate se străduiesc să surprindă felia de viață vulnerabilă dintre copilărie și maturitate, atunci când totul arde un pic prea luminos, un pic prea repede.

Generația (HBO)
Generația (HBO)

Generația (Generation) – alias „Genera+ion”, cu semnul plus în loc de un simplu „t”, un salut către +-ul din LGBTQ + – este cea mai recentă încercare de a-i înfățișa cu sinceritate pe adolescenți. Cu premiera pe 11 martie la HBO, serialul are cel puțin meritul de a fi co-creat de o echipă deosebit de neobișnuită: Zelda Barnz, o adolescentă de 19 ani, și tatăl ei, Daniel Barnz, care regizează. Împreună au făcut un serial frenetic despre Gen Z, ceva între Freaks and Geeks al Gen X și Skins – emblema milenialilor, deși fără farmecul zbârlit și întorsăturile de situație pătrunzătoare care au făcut respectivele seriale atât de convingătoare. Cu toate acestea, fără îndoială, Generația are cel mai mare impact atunci când relatează povești sincere despre angoasa și durerea adolescenților – care, după cum se pare, sunt atemporale.

Generația spune povestea unui grup de adolescenți neadaptați din California, care fac echilibristică la granița dintre a fi marfă sau banali. Sportivul cel mai tare din parcare este Chester (Justice Smith), un tânăr enigmatic, fistichiu, care continuă să sfideze codul vestimentar cu maieuri stridente, cu vedere la buric. Așa cum își dă seama rapid Sam (Nathan Stewart-Jarrett), noul său consilier școlar pătrunzător, pe cât este Chester de carismatic, pe atât este singuratic. Totuși, așa cum recunoaște și Sam mai târziu într-o scenă minunată, Chester este, de asemenea, șocul sfidător al unui fulger gay, exact așa cum și-a dorit să fie Sam în liceu, înainte de a coti spre o respectabilitate prudentă.

Generație abordează și alte teme, dar diferența dintre Chester cel din Gen Z și experiența milenialului gay Sam, este ceea ce definește forța motrice a serialului.

Spectrul intenționat larg de identități sexuale reprezentat în Generație este un atu narativ, dar este demn de remarcat cât de puțin este interesat serialul să-i facă pe adolescenți să-și pună la îndoială sexualitatea. Când facem cunoștință cu ei, este posibil să nu știe exact cine sunt, dar știu exact pe cine vor. De fapt, singurii care dau de ceasul morții de grija identității lor sexuale sunt părinții.

Și totuși, în ciuda tuturor încercărilor de a fi ceva nou și diferit, adolescenții Gen Z din Generație par… ei bine, familiari. Sunt copleșiți de forța emoțiilor, de impulsuri sexuale, de bucurii și umilințe. Părinții lor încearcă și nu reușesc să-i înțeleagă, în timp ce ei sunt prea ocupați de încercarea de a se înțelege pe ei înșiși și unii pe alții ca să observe. Sunt inteligenți, cu capul în nori, meschini, nepoliticoși și generoși atunci când trebuie. Indiferent dacă este întâmplător sau intenționat, Generația este mai puțin literă de lege despre ”Ce înseamnă să fii Gen Z” decât dovada suplimentară că, indiferent cât de mult se schimbă vremurile, incertitudinile esențiale ale adolescenților rămân aceleași.

Caroline Framke, Variety, 5 martie