Adieu les cons a lui Albert Dupontel a câștigat șapte premii, inclusiv cel mai bun film și regizor, la ediția a 46-a a premiilor César, un eveniment la care au participat doar nominalizații, cu respectarea distanței fizice impuse de pandemie. Ceremonia a avut loc la sala de concerte Olympia din Paris, pe 12 martie.

César
César

Adieu les cons a câștigat, de asemenea, premii pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Nicolas Mairé, scenariu original, cinematografie și scenografie, precum și un premiu acordat de elevii de liceu. O comedie noir, Adieu les cons o are în rolul principal pe Virginie Efira, care interpretează o femeie grav bolnavă, aflată în misiunea de a se reuni cu copilul ei de care s-a înstrăinat, cu ajutorul unui bărbat surmenat.

Ceremonia de acordare a premiilor César a fost mai puțin fastuoasă ca în alți ani, dar a oferit, totuși, câteva momente notabile. Cea mai importantă dintre ele a fost atunci când actrița Corinne Masiero s-a dezbrăcat la costumul Evei, în timp ce prezenta premiul pentru Design de costume. Spectacolul, difuzat în direct de Canal Plus, nu a cenzurat auto-expunerea lui Masiero în sprijinul celor care lucrează fără contract permanent în industria de divertisment din Franța.

Intervenția lui Masiero a fost un comentariu la adresa stării actuale a industriei franceze, ai cărei lucrători afectați de Covid au cerut ajutor guvernamental prelungit și au ocupat locații culturale din întreaga țară, în semn de protest. Într-adevăr, mulți prezentatori și laureați care au apărut pe scenă la ceremonia César din acest an, s-au plâns că nu există în prezent nici un plan de redeschidere a cinematografelor din Franța, care sunt închise din toamna anului 2020.

Laureați notabili cu trofee César au fost documentarul Adolescentes al lui Sébastien Lifshitz și Antoinette Dans Les Cévennes, care i-a adus premiul pentru  cea mai bună actriță lui Laure Calamy (Zece la sutăDix pur Cent). Încă un rând (Another Round) al lui Thomas Vinterberg a fost încoronat cel mai bun film străin, în timp ce reprezentantul francez la Oscar, Deux (Two Of Us), a obținut premiul pentru cel mai bun film de debut. Ultimele două filme sunt în competiție pentru un loc pe lista nominalizaților la Oscar, care va fi anunțată luni.

Filmul cu cele mai multe nominalizări la premiile César din acest an, Les Choses Qu’On Dit, Les Choses Qu’On Fait, aka Love Affair(s) al lui Emmanuel Mouret, n-a transformat decât una dintre mențiunile sale într-o victorie. (Deadline)

Lista câștigătorilor:

BEST FILM
Adieu Les Cons, dir: Albert Dupontel

BEST DIRECTOR
Albert Dupontel, Adieu Les Cons

BEST ACTRESS
Laure Calamy, Antoinette Dans Les Cévennes

BEST ACTOR
Sami Bouajila, Un Fils

BEST FOREIGN FILM
Another Round, dir: Thomas Vinterberg

BEST SUPPORTING ACTRESS
Emilie Dequenne, Les Choses Qu’On Dit, Les Choses Qu’On Fait

BEST EDITING
Tina Baz, Adolescentes

BEST SUPPORTING ACTOR
Nicolas Mairé, Adieu Les Cons

BEST SCORE
Rone, La Nuit Venue

BEST ADAPTED SCREENPLAY
Stéphanie Demoustier, La Fille Au Bracelet

BEST ORIGINAL SCREENPLAY
Albert Dupontel, Adieu Les Cons

BEST COSTUME DESIGN
Madeline Fontaine, La Bonne Epouse

BEST SOUND
Adolescentes, Yolande Decarsin, Jeanne Delplanco, Fanny Martin, Olivier Goinard

BEST CINEMATOGRAPHY
Alexis Kavyrchine, Adieu Les Cons

BEST DOCUMENTARY
Adolescentes, dir: Sébastien Lifshitz

BEST ANIMATED FEATURE
Josep, dir: Aurel

BEST ANIMATED SHORT
L’Heure De L’Ours, dir: Agnès Patron

BEST PRODUCTION DESIGN
Carlos Conti, Adieu Les Cons

BEST SHORT FILM
Qu’Importe Si Les Bêtes Meurent, dir: Sofia Alaoui

BEST FIRST FILM
DeuxTwo Of Us, dir: Filippo Meneghetti

BEST MALE NEWCOMER
Jean-Pascal Zadi, Tout Simplement Noir

BEST FEMALE NEWCOMER
Fathia Youssouf, Cuties