În timp ce modificările seismice ale Companiei Disney, legate de lansarea filmelor Black Widow, Cruella și Luca sunt știrile săptămânii, este ușor să ignori elefantul din colțul camerei.

Ne referim la ansamblul filmului polițist al lui Kenneth Branagh Moarte pe Nil (Death on the Nile) cu Armie Hammer, care a fost asaltat de acuzații, într-un presupus scandal sexual. Producția Studioului 20th Century a schimbat datele de lansare de mai multe ori din cauza pandemiei: de la 23 octombrie la 18 decembrie anul trecut, apoi premiera a fost anulată fără mențiunea unei alte date și, în cele din urmă, a fost anunțată pentru 17 septembrie 2021. Ei bine, acum, filmul care îi are în rolurile principale pe Gal Gadot, Tom Bateman, Annette Bening și mulți alții, nu va fi lansat până pe 11 februarie 2022.

Gal Gadot, Emma Mackey și Armie Hammer în Moarte pe Nil (Foto: Rob Youngson/ 20th Century)

Publicației Deadline i s-a spus că data lansării n-are nici o legătură cu Hammer, care este anchetat de Poliția din Los Angeles în legătură cu acuzațiile de viol, care l-ar putea băga la închisoare pe actorul din Rebecca, timp de opt ani, dacă ar fi judecat și găsit vinovat. Acestea fiind spuse, noua dată oferă Companiei Disney aproape un an pentru a regândi forma campaniei publicitare, asta dacă filmul va fi, într-adevăr, lansat la data anunțată. Știrea că Hammer este anchetat de LAPD a apărut săptămâna trecută, după o conferință de presă condusă de avocata Gloria Allred, în care acuzatoarea lui Hammer a declarat despre un presupus incident din aprilie 2017: „M-a abuzat mintal, emoțional și sexual… Am crezut că mă va ucide”.

Deadline a auzit din surse de încredere că n-ar exista planuri de a se proceda precum Toți banii din lume (All the Money in the World) cu Moarte pe Nil. În urma acuzațiilor sexuale împotriva lui Kevin Spacey, unul din actorii filmului din 2017, Sony și regizorul Ridley Scott au redistribuit rolul și au refilmat scenele lui J. Paul Getty cu laureatul Oscar Christopher Plummer, cu câteva săptămâni înainte de lansarea în cinematografe a filmului. Aceasta a fost o mișcare de trupe în toată regula pentru o producție deja terminată. Înțelegem că ar fi greu să se facă așa ceva pentru rolul Simon Doyle, interpretat de Hammer în Moarte pe Nil, având în vedere distribuția imensă a filmului. În urma scandalului sexual al lui Spacey, filmul său din 2018, Clubul miliardarilor (Billionaire Boys Club), a fost retras de pe marele ecran și difuzat doar la TV. Nici o veste, încă, dacă Moarte pe Nil se îndreaptă spre streaming.

Deși Hammer nu a fost pus sub acuzație, învinuirile ce i se aduc le creează probleme celor de la Disney, în privința lansării unui film care ar fi trebuit să aibă speranțe la premii și, eventual, să aibă succes la box-office.

Înainte ca Hammer să fie anchetat de LAPD, pe rețelele de socializare au apărut știri despre fanteziile sexuale tulburătoare ale actorului, ceea ce a dus la ieșirea lui din distribuția filmului cu Jennifer Lopez Shotgun Wedding, din seria Making of The Godfather a lui Paramount + și din Gaslit al UCP. Mai mult decât atât, Hammer a fost abandonat de WME, agenția care îl reprezenta.

Disney nu a făcut nici un comentariu cu privire la modificarea datei de lansare pentru Moarte pe Nil sau la statutul lui Hammer vizavi de producție.

Anthony D’Alessandro, Deadline, 23 martie