Exmatriculat pentru că s-a luat la bătaie, din nou, Cole, în vârstă de 15 ani (Caleb McLaughlin din Stranger Things), nu știe la ce să se aștepte când mama sa exasperată îl duce la Philadelphia și îl lasă pe adolescentul temperamental în fața ușii tatălui său, peste vară, dar ultimul lucru la care s-ar fi așteptat să găsească în sufragerie este un cal. Cole își amintește vag de tatăl său, așa că habar n-are că tipul își petrece cea mai mare parte a timpului după colț, la grajdurile Fletcher Street, făcând pe cowboy-ul modern. Totuși, cine și-ar fi imaginat? Câți oameni au habar că există călăreți în centrul orașului, cu atât mai puțin își amintesc rolul pe care l-au jucat bărbații de culoare în arta călăriei din America.

După Cowboy de asfalt (Concrete Cowboy) nu vor uita prea curând. Acesta este unul dintre acele filme rare, care reformulează conversația, precum Paris Is Burning, 12 O’Clock Boys și Rize, care iau o subcultură foarte specifică și o transformă în ceva universal și înălțător – doar că acesta nu este documentar, în ciuda numeroaselor detalii din lumea reală care insuflă viață dramei excepționale tată-fiu, a regizorului Ricky Staub (printre care roluri secundare interpretate de mai mulți cowboy autentici din Fletcher Street și o serie de locații din North Philly, inclusiv grajdurile istorice). Cu o interpretare memorabilă a lui Idris Elba în rolul tatălui încărunțit, grijuliu al lui Cole, Harp, acest lungmetraj remarcabil este despre oferirea unui viitor tinerilor expuși la risc. Că soluția ar putea veni de la o tradiție veche de un secol, pe cale de dispariție, uitată de majoritatea, face ca filmul să aibă un impact cu atât mai mare.

Cowboy de asfalt (Netflix)
Cowboy de asfalt (Netflix)

Cowboy de asfalt nu este primul film care examinează modul în care arta călăriei dăinuie acolo unde te aștepți mai puțin, dar Staub vede ceva special – și profund înălțător – în această comunitate: nu doar continuarea unei pasiuni americane îndelungate, ci un grup stimulant de modele de viață mai puțin obișnuite, hotărât să le ofere copiilor din zonă o alternativă la traficul de droguri și la bande.

Cole nu este încă vârât în acele obiceiuri periculoase când aterizează la Philly, dar tentația este reală. Harp speră că poate să-l îndrepte pe copil, știind că rateul înseamnă închisoarea sau moartea. Înțelege miza umblatului brambura pe străzi, după ce a făcut el însuși câteva mișcări greșite la început, dar și-a găsit vocația în a umbla călare – deasupra conflictelor – și este dispus să împărtășească acea experiență cu încăpățânatul Cole, numai de-ar asculta.

Poate sună ca un film pe care l-ați mai văzut de un milion de ori și, fără îndoială, unele ritmuri sunt inevitabil familiare: aproape imediat după ce a sosit, Cole reia legătura cu vechiul său prieten Smush (Jharrel Jerome), care amenință să-l abată de la calea cea dreaptă cu mici găinării și câștiguri ușoare. Harp îi dă fiului său un ultimatum: „Te înhăitezi cu Smush, nu ești binevenit aici”. Există confruntări cu polițiștii, printre care și aliatul celor din Fletcher Street, Leroy (Cliff „Method Man” Smith), care îl duce pe Cole cu mașina poliției la pista de curse de cai, arătându-i modul în care colegii cowboy păstrează drumul drept. Iar schimburile de focuri de armă servesc drept trezire la realitate, atunci când moare cineva apropiat.

Harp a îmblânzit o mulțime de temperamentali la viața lui și simte că sufocarea unui băiat pe care nu l-a văzut de ani de zile nu este calea de urmat. Sau, așa cum îi spune lui Cole un călăreț pe nume Esha (Ivannah Mercedes) după ce petrece o noapte dură, dormind în grajd, „Caii nu sunt singurii care trebuie îmblânziți pe-aici”. Șmecheria este să-l lași pe copil să creadă că a fost ideea lui să învețe să călărească. Chiar și atunci, în timp ce Cole avansează, Harp  păstrează distanța. Elba este foarte mult personaj secundar în Cowboy de asfalt, deși prezența sa domină: tatăl a cărui aprobare o caută Cole și a cărui absență nu este încă gata s-o ierte.

În ciuda avertismentului lui Harp, Cole continuă să piardă timpul cu Smush, refuzând să vadă cum acest prieten ar putea avea o influență proastă. Cowboy de asfalt alternează între cele două lumi: banii ușor de obținut și recompensele instantanee ale micilor găinării, față de rânirea bălegarului care îl așteaptă la grajduri. Filmul nu petrece mult timp în apartamentul lui Harp, ceea ce nu-i rău: este cocina cea mai infectă de la Flamingo roz (Pink Flamingo) încoace. Cu toate acestea, avem parte de o scenă minunată între Cole și tatăl său, în care Harp pune un disc de jazz și-i explică viața pe care și-o dorește pentru fiul lui.

Adaptat după romanul „Ghetto Cowboy” al lui Greg Neri, debutul lui Staub compensează vernacularul realist cu o imagine panoramică superbă. Face minuni cu focalizarea superficială în medii umbroase, astfel încât lămpile de pe stradă și alte surse de lumină de pe ecran să strălucească la fel de cald ca niște mici sori pe umerii personajelor.

Pentru a spori acel sentiment de autenticitate, Staub încorporează participanți și situații din lumea reală în poveste – cum ar fi o adunare de cartier plin de viață în care Cole îl poate vedea pe Harp concurând într-o cursă. Unele dintre personajele memorabile din Cowboy de asfalt sunt cât se poate de reale, cum ar fi Paris (Jamil Prattis), un călăreț cu o carismă demnă de Brad Pitt, care nu a lăsat un atac armat din mașină, care s-a soldat cu accidentarea coloanei vertebrale, să-i oprească cariera ecvestră.

La fel ca The Rider (Călărețul) al lui Chloé Zhao, filmul înglobează participanții reali ca personaje, luându-și, în același timp, anumite libertăți în privința detaliilor pentru efect dramatic. Mai important, îi tratează ca egali. Filmul pare poetic, dar niciodată arogant, salvându-l pe acest tânăr în timp ce educă un public pentru care – așa cum spune proprietara unui grajd fictiv din film, Nessi (Lorraine Toussaint) – Hollywood i-a scos pe cowboy-ii negri afară din peisaj și i-a înlocuit cu albi. Au fost mereu acolo, doar nu vizibili. Cowboy de asfalt pune lucrurile la punct.

Peter Debruge, Variety, 13 septembrie 2020

Advertisement