Șase nominalizări la Premiile Oscar 2021, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Oare există astăzi un actor mai interesant de urmărit decât Riz Ahmed? Cu acei ochi gigantici, însuflețiți, chipul acela angular și prezența sa fizică propriu-zisă, pare uneori ca un actor de film mut care a aterizat accidental în secolul XXI. Nu-i tocmai vânjos. Mai curând este el însuși un limbaj. Când suntem atrași în vâltoarea profunzimii lui, subtilitatea, grația și realismul sunt redefinite: gesturile care ar putea părea prea ample atunci când sunt făcute de alți actori par subtile și convingătoare în mâinile sale. La începutul filmului Sound of Metal, personajul lui Ahmed, Ruben, un baterist punk-metal oarecare, descoperă că își pierde auzul. I se întâmplă brusc – sunetul dispare din preajma lui și vocile devin înăbușite. Ruben își duce mâna la urechi, privirea țâșnește neliniștită în jur, iar pe chip îi apare o spaimă cumplită. Și uite așa, suntem complet prinși în panica existențială a acestui om. Ahmed ne face să înțelegem că momentul respectiv și următorul moment și momentul ulterior, înseamnă mai mult decât simpla pierdere a auzului. La urma urmei, Ruben este muzician; însăși identitatea sa este în pericol.

Sound of Metal (Amazon Prime)
Sound of Metal (Amazon Prime)

Sound of Metal transmite disperarea lui Ruben fără s-o arunce în senzațional. Colega și prietena lui, Lou (Olivia Cooke), îl convinge să viziteze o comunitate rurală pentru persoanele cu deficiență de auz, care se luptă cu dependența – Ruben este un consumator de heroină în recuperare și, deși nu s-a mai drogat de patru ani, este clar că situația actuală l-ar putea determina să recidiveze. La început, Ruben este reticent să rămână în acest loc, dar apoi Lou îi forțează mâna și îl lasă acolo, în grija lui Joe (Paul Raci), un dependent de alcool amabil, dar strict, care conduce comunitatea și care și-a pierdut propriul auz în urma exploziei unei bombe în Vietnam, în urmă cu zeci de ani.

Cea mai mare parte a filmului urmează traseul sinuos al lui Ruben, de la o persoană dinamică rănită și temperamentală, furioasă pe situația în care se află, până la o persoană care învață să accepte și să aprecieze noua sa viață. O să spuneți că nu-i mare lucru, dar Sound of Metal este un film către care ar trebui să vă îndreptați ochii și urechile și să fiți atenți; ar fi fost minunat de văzut într-o sală de cinema. Atuul scenaristului-regizor Darius Marder constă în capacitatea lui de a construi treptat dramă, tensiune și emoție prin texturile vizuale și sonore în schimbare ale filmului, pentru care regizorul și designerul său de sunet, Nicolas Becker au conceput o coloană sonoră bogată și complexă, care pătrunde în și în afara lumii auzului și a ceea ce trăiește Ruben. Este posibil ca filmul să fie stilizat, dar nu este ostentativ. Universul său pare trăit și autentic; majoritatea actorilor din rolurile secundare sunt ei înșiși surzi.

Un actor ca Ahmed este inestimabil într-un astfel de aranjament. Atunci când drama unui film trebuie transmisă prin imagini și sunete și nu atât prin dialog și ritmuri de poveste, este nevoie de un star care să construiască lumi întregi din mișcările lui, din privirile lui, chiar din postura sa. Primele zile în care Ruben se confruntă cu pierderea auzului sunt marcate de cacofonie incipientă, atât vizuală, cât și sonoră; în timp ce participă la întâlniri în care toți ceilalți folosesc limbajul semnelor, el este în derivă, iritat. Înainte să-și piardă auzul, Ruben vorbea și înainta prin viață cu un fel de precizie militară studiată, intensă, aproape ca și cum ar fi păstrat distanța între el și întunericul dependenței și auto-distrugere. De îndată ce acea ordine psihică este bulversată, el nu știe ce să facă. Să înveți să te exprimi prin semne, să te deschizi, să fii atent la oamenii din jur devine mai mult decât comunicare. Mediul înconjurător devine mai clar și mai cald – poate nu mai ordonat, dar mai primitor și real. Corpul lui tensionat se relaxează. Acei ochi mari, uneori înspăimântați, alteori înspăimântători, încep să sclipească de compasiune. Privim cum se naște un om nou. Dar oare el își dă seama? Aceasta este întrebarea sfâșietoare cu care ne lasă acest film superb.

Bilge Ebiri, Vulture, 4 decembrie 2020