Ce-ar fi dacă avocatul tău ar fi pușcăriaș!?

Nu-i lucru ușor să faci o dramă juridică originală, deoarece se pare că toate ideile posibile pentru acest gen au fost deja folosite. Avem avocați care lucrează cu tatăl lor, avocați care se prefac că sunt avocați, procurori care se încurcă cu avocații apărării, avocați care confundă anevrismele cerebrale cu mesaje de la o putere superioară, avocați care visează bebeluși dansatori și multe altele. Dar noua dramă juridică de la AXN, Pe viață (For Life), produsă de 50 Cent și creată de Hank Steinberg (The Last Ship), are un concept care nu numai că o separă de serialele de gen, ci te-ar putea face să crezi că există speranță pentru un sistem care pare irevocabil defectuos.
Acest sistem defectuos se află în centrul intrigii serialului Pe viață, care este inspirat de adevărata poveste a lui Isaac Wright Jr., un bărbat de culoare care a fost acuzat pe nedrept de vânzare de droguri și condamnat la închisoare pe viață. În închisoare a studiat dreptul și și-a anulat condamnarea, fiind propriul său avocat. Povestea lui incredibilă este o poveste de nedreptate rasială și hotărâre nestrămutată. Dacă asta nu-ți aprinde imaginația, nimic nu o va face.
În Pe viață, Aaron Wallace (Nicholas Pinnock) urmează calea lui Wright. Este arestat pe nedrept pentru trafic de droguri, devine asistent juridic în închisoare și începe să reprezinte alți deținuți ca avocat bona fide după ce și-a luat licența și a intrat în barou. Singura diferență față de avocații cu care sunt obișnuiți clienții lui, este că Wallace se întoarce cu ei la închisoare după o zi la tribunal și, de fapt, chiar îi pasă de ei. Pe parcurs, Wallace speră să se apere în instanță pentru a-și anula condamnarea și să le bată obrazul oamenilor legii care au conspirat să-l arunce în închisoare din motive pe care nu le cunoaștem… încă.
Când începe serialul, Wallace este deja de nouă ani la închisoare și este pe punctul de a prelua primul caz – unul de care este direct interesat – o încercare de a anula o condamnare a unui alt deținut, pentru acuzații false legate de droguri. Și tocmai felul cum gestionează Wallace cazul este cel care ne dezvăluie abordarea unică a lui Pe viață a premisei lui deja unice. O dramă juridică normală, oarecare, l-ar face pe Wallace să lucreze ca la carte, aruncând în stânga și-n dreapta termeni juridici și luptând împotriva sistemului folosind sistemul, fiind mai deștept decât avocații la costum, școliți la Harvard. Sau ar fi caricatura unui condamnat, un pește pe uscat, care s-ar folosi de clișee despre viața pe străzi și ar lămuri judecătorul despre cum decurg lucrurile cu adevărat acolo unde a crescut, bazându-se pe charismă să câștige simpatia juraților.
Dar acest pușcăriaș devenit avocat face ceva neașteptat când încalcă legea pentru a lupta împotriva legii; este ilegal, dar este eficient. De asemenea, stabilește tonul serialului Pe viață. Sistemul defectuos care l-a adus după gratii nu poate fi combătut fără a-l defecta și mai mult, iar atunci când miza este lupta împotriva corupției, nimic nu este interzis. Este o atitudine îndrăzneață, în special pentru televiziune, și reușește să găsească acel punct sensibil între bine și rău. (Trebuie să spunem, însă, că ulterior Wallace respectă legea în cele mai mici amănunte și este foarte bun la asta.)
Când preia cazurile, Wallace se află adesea la granița subțire dintre cei pe care îi apără și cei care îl ajută, cum ar fi un gardian (Indira Varma din Game of Thrones), care îl susține pe deplin pe Wallace, dar ale cărei proprii aspirații de a face bine pot intra în conflict cu demersurile lui Wallace. De asemenea, este prudent față de colegii deținuți – amintiți-vă, este deținut el însuși! – și trebuie să abordeze cazurile – cum ar fi cel al unui adept al supremației albilor, pe care îl reprezintă în episodul 2 – în așa fel încât să nu se trezească înjunghiat la dușul închisorii. Pe lângă toate acestea, serialul este plin de drama familială care-l bântuie din viața lui de om liber.
Firește, totul funcționează pentru că ținem din tot sufletul cu Wallace, un om care se luptă din răsputeri să remedieze nedreptatea care i s-a făcut, iar Pinnock este formidabil în rol, combinând încrâncenarea cu compasiunea. Iar când vedem cât de departe este dispus să meargă pentru a obține dreptatea pe care o merită, rămânem surprinși, mai ales că este coloana vertebrală a unui serial care ar fi putut fi o dramă standard.
Tim Surette, TVGuide, 10 februarie 2020
Pe viață (For Life) are premiera la AXN, pe 12 aprilie.
Interesanta ideea din spatele acestui serial. Imi aminteste de viata lui Nelson Mandela si de anii lui de puscarie. Desi Mandela era deja avocat cand a fost arestat, dar a studiat si in puscarie ca sa isi ia diploma de avocat cu Universitatea din Londra.
Cu siguranta ca Pe Viata prezinta o alta imagine a avocatilor fata de cea cu care am fost rasfatati prin Bull si Suits.
LikeLike
Interesant. Nu știam că Nelson Mandela a obținut o diplomă în închisoare. Dar nu mă mir. A fost un om cu totul și cu totul deosebit.
În altă ordine de idei… where have you been? Am tradus articolul cu Jamie Lee Curtis special pentru tine. 🙂 Este despre unul din filmele tale favorite.
LikeLiked by 1 person
Făina ideea, dar AXN nu suna așa bine căci mereu uit sa ma uit la TV:((
Dar btw ce serial era cu “ avocați care confundă anevrismele cerebrale cu mesaje de la o putere superioară”?
LikeLike
După un mic Google search, aflu că serialu’ cu anevrismul este Eli Stone, cu Johnny Lee Miller – de care imi place tare mult de când l-am văzut în rolul lui Sherlock Holmes. Am adăugat rapid Eli Stone pe listă. 🙂
LikeLiked by 1 person
Pun si eu:)
LikeLike