Cu tot ceea ce se întâmplă în prezent pe întreg globul, posibilitatea unei lumi distopice în care copiii umani să fie crescuți de androizi nu pare atât de smintită cum, probabil, ar fi părut în alte condiții. Ridley Scott, maestrul genului Sci-Fi, a creat o poveste legată tematic de ceea ce avem de înfruntat noi, oamenii în prezent. Serialul HBO spune povestea a doi androizi – Mama (Amanda Collin) și Tata (Abubakar Salim) – cărora le revine responsabilitatea de a crește copii umani pe o planetă misterioasă, în viitorul îndepărtat. La dinamica complicată a familiei, se adaugă și provocarea de a trăi într-o colonie în tumult din cauza disparității religioase între membrii săi. Dacă vă este dor de Crescuți de lupi (Raised By Wolves) și căutați ceva cu care să vă omorâți timpul până la premiera sezonului doi, care se filmează în prezent, iată câteva sugestii:

Crescuți de lupi (HBO)
Crescuți de lupi (HBO)

Cei rămași – The Leftovers (HBO)

Similarități: misterul, tonul și temele

Dacă profunzimea tematică este ceea ce căutați, fără discuție merită să vizionați Cei rămași (The Leftovers). Bazat pe romanul cu același titlu al lui Tom Perrotta, premisa serialului Cei rămași  se bazează pe misterioasa dispariție a 2% din populația globului. Deși este în mare parte o dramă supranaturală, ea evocă tema omenirii care își reface viața după un eveniment catastrofal. Ca urmare, religiile tradiționale înregistrează un declin, ceea ce deschide calea apariției mai multor secte, cea mai notabilă fiind The Guilty Remnants.

The OA (Netflix)

Similarități: SF și tonul misterios

OA este incontestabil straniu, iar misterul din intriga serialului ne ține practic lipiți de ecran să aflăm ce se întâmplă în continuare. Povestea principală se învârte în jurul lui Prairie, o tânără oarbă dispărută, care se întoarce acasă. Acum, la vârsta de douăzeci de ani, vede, din nou, și nimeni nu-și poate explica de ce.

Este o dramă bizară, sugestivă, care te transpune într-o stare ciudată și este îndeajuns de SF pentru a-ți menține interesul treaz pe parcursul celor două sezoane, care, din păcate, se termină în coadă de pește. Cu atât mai ciudată este decizia Netflix de a anula serialul, spre marea dezamăgire a fanilor.

A treia zi – The Third Day (HBO)

Similarități: religia și misterul

A treia zi (HBO)
A treia zi (HBO)

A treia zi (The Third Day) este o dramă fascinantă, care abundă de simbolism pe tot parcursul celor 6 episoade. Misterul captivant și atmosfera înfiorătoare sunt părțile la care serialul excelează. Povestea se învârte în jurul unui bărbat (Jude Law) și a unei femei (Naomie Harris) care ajung separat pe o insulă misterioasă aproape de coasta britanică. Tonul este fantastic și neliniștea crescândă este vizibilă în interpretările magistrale ale actorilor.

Divizia de dezvoltare – Devs (HBO)

Similarități: Tehnologia și coloana sonoră obsedantă

Produs de Alex Garland, Devs se învârte în jurul unei tinere pe nume Lily, care lucrează la compania IT Amaya. Când iubitul ei, Serghei, este invitat să se alăture filialei de top, secrete a companiei Amaya, cunoscută sub numele Devs, totul se schimbă. Din păcate, Serghei dă peste ceva ce nu ar trebui, iar dispariția lui dă naștere la speculații pe care Lily își propune să le lămurească.

Intriga te pune pe gânduri cu privire la viitor, iar așa numitele “tram lines” (care se presupune că trasează o succesiune deterministă de evenimente înainte și înapoi în timp) sunt cu siguranță suficient de incitante pentru a merita timpul vostru prezent. Adăugați la asta o coloană sonoră incredibilă, care este cu ușurință unul din punctele forte ale serialului.

Westworld (HBO)

Similarități: intriga care te pune pe gânduri și prezența androizilor

Westworld (HBO)
Westworld (HBO)

Bazat pe romanul lui Michael Crichton și pe filmul cu același nume din 1973, Westworld se petrece într-un parc de distracții futurist, în care oaspeții umani interacționează cu androizii numiți „gazde”. Nu există nici o restricție legată de felul cum interacționezi cu aceste „gazde”, legile din lumea reală nu se aplică în parcul de distracții Westworld. Tot iadul se dezlănțuie atunci când „gazdele” iau lucrurile în mâinile lor. Tema tehnologiei ultimul răcnet și moralitatea folosirii ei este asemănătoare cu cea adusă în discuție în Crescuți de lupi.

Greg Wheeler, TheReviewGeek, septembrie 2020

Ce părere aveți despre propunerile de mai sus? Sunteți de acord cu ele? Există vreo omisiune notabilă? Spuneți-ne în comentariile de mai jos!