Zack Snyder a închis oficial capitolul Superman… și reia capitolul zombi. La șaptesprezece ani după ce și-a făcut debutul în regie cu remake-ul de succes al Dawn of the Dead, Snyder revine la genul horror cu Army of the Dead, care va avea premiera la Netflix, pe 21 mai.

Dar, după cum vedem în trailerul filmului lansat recent, acesta nu este doar un film cu zombi: este, de asemenea, un film despre un jaf în stil Ocean’s Eleven, cu acțiunea plasată chiar la Las Vegas. „Filmele cu zombi pot combina multe genuri diferite”, a spus Snyder în timpul unui interviu virtual după premiera trailerului, citând ca influențe directe clasicele lui John Carpenter, precum Evadare din New York (Escape From New York) și Creatura (The Thing). „Devenisem obsedat de ideea de a jongla cu figurile de stil și regulile universal acceptate ale unei lumi populate de zombi”. (Vedeți trailerul mai sus.)

Snyder a scris scenariul inițial al Army of the Dead după Dawn of the Dead, cu intenția, pe atunci, de a-l preda unui alt regizor spre realizare. Dar s-a întors la scenariu în urma experienței sale turbulente cu Universul extins al DC și a decis să-i facă o actualizare temeinică înainte de a-l regiza el însuși. Cu acțiunea plasată în urma apariției zombilor, care au distrus Vegasul – lăsând orașul izolat de restul țării – filmul spune povestea lui Scott Ward (Dave Bautista) mercenar devenit bucătar de preparate rapide, care organizează o echipă trăsnită pentru o misiune imposibilă: să spargă seiful unui cazinou și să plece cu cele 200 de milioane de dolari din interior.

Echipa lui Scott o include pe propria fiică înstrăinată, Kate (Ella Purnell), plus la fel de înstrăinata fostă-nevastă, Cruz (Ana de la Reguera); spărgătorul de seifuri neamț, Dieter (Matthias Schweighöfer); filozoful-războinic Vanderohe (Omari Hardwick); și atotștiutoarea dată naibii, Marianne (Tig Notaro). Mulțumită ajutorului unei experte contrabandiste (Nora Arnezeder), intrarea în Vegas se dovedește a fi partea ușoară – ceea ce găsesc acolo este cu totul altă mâncare de pește. Se pare că o societatea zombilor a evoluat de la căderea Sin City, formându-se două clase separate de strigoi: „tremuricii”, zombi obișnuiți și „alfa”, creaturi inteligente, care vânează în haite. „Sunt ca niște lupi”, explică Snyder, adăugând că pot face chiar și ceva nemaiauzit printre morții vii: să deschidă uși.

Cu scuzele de rigoare pentru Bautista și bandiții lui, adevărata vedetă a Army of the Dead este un tigru zombi pe nume Valentine, pe care Snyder îl dezlănțuie în ultimele momente ale trailerului. Iar Valentine nu este singurul patruped care cutreieră Las Vegas-ul – regizorul ne promite apariția cailor-zombi și a câinilor-zombi. „Singurele creaturi imune la virusul zombie sunt păsările”, explică el. „Acesta a fost singurul lucru pe care l-am hotărât în privința acestei lumi. Dacă păsările s-ar putea molipsi de virusul zombie, ar fi problematic”.

Dave Bautista - Army of the Dead (Netflix)
Dave Bautista – Army of the Dead (Netflix)

Spre deosebire de Liga Dreptății (Justice League), versiunea Army of the Dead care va avea premiera la Netflix luna viitoare, este versiunea oficială Snyder. „Nu a trebuit să mă lupt cu [Netflix]”, spune Snyder, înțepându-i pe foștii lui angajatori de la Warner Bros, care l-au adus pe Joss Whedon să lanseze controversata versiune cinematografică a filmului Liga Dreptății. “Nu există alte versiuni ale acestui film. Nu trebuie să vedeți o versiune degenerată mai întâi – veți vedea direct versiunea grozavă.”

Mai mult, Snyder a convins Netflix să-l lase să construiască un univers zombi extins, chiar atunci când Warner Bros. arăta clar că universul extins al DC Comics se desprinde de Snyder. În afară de lungmetrajul Army of the Dead, platforma de streaming va lansa, de asemenea, un prequel animat, care va arăta cum au apărut zombi, precum și scurtmetrajul Army of Thieves, care va spune povestea originară a lui Dieter. Snyder face aluzii la posibilitatea mai multor continuări pe aceeași linie, care vor continua să dezvolte ideile lui despre morții vii. “Cred că idea de zombi este gata de o mică reîmprospătare”, spune el. “Asta încercăm să facem cu Army of the Dead.”

Ethan Alter, Yahoo Entertainment, 13 aprilie