Sebastian Stan a luat o pauză de la The Falcon and the Winter Soldier pentru a discuta despre apartenența românească, cu regizorul Alexander Nanau.

Sebastian Stan, Alexander Nanau
Sebastian Stan, Alexander Nanau

Sebastian Stan era în plin circuit promoțional pentru The Falcon and the Winter Soldier, dar sezonul de premii din acest an i-a oferit ocazia să susțină un proiect care n-are nimic de-a face cu cariera lui de actor: un fan al documentarului Colectiv, nominalizat la Oscar, Stan s-a alăturat regizorului Alexander Nanau pentru o discuție amplă pentru revista IndieWire, despre aclamatul film care este nominalizat atât pentru cel mai bun documentar, cât și pentru cel mai bun lungmetraj internațional.

Sunt primele nominalizări la Oscar pentru România, iar Stan spune că este bucuros să sărbătorească această reușită. „Este de necrezut” (că sunt primele nominalizări n.tr.), spune el, citându-i pe cineaștii români Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu printre regizorii săi preferați. „Evident, în ultimii 20 de ani au apărut atât de multe talente din România. Nu pot decât să mă bucur că este recunoscută acest film important.”

Folosind un stil bine construit de cinema verité, Colectiv redă eforturile jurnaliștilor de investigație care descoperă frauda și corupția în domeniul sănătății, cu ramificații până la cele mai înalte niveluri ale guvernului român. Documentarul pornește de la incendiul de la un club din București, din 2015, care a ucis 180 de persoane, în timp ce alții au pierit din cauza condițiilor improprii de spitalizare. Reporterii descoperă detalii alarmante despre malpraxis și corupție și aduc în centrul atenției eforturile unei mici țări europene să fie în pas cu democrația modernă.

Subiectul a rezonat cu Stan, care a folosit conversația cu Nanau ca oportunitate de a vorbi în detaliu despre propria lui relație complicată cu România, pe care a părăsit-o cu zeci de ani în urmă.

„Câțiva ani, până la vârsta de 16 sau 17 ani, mi-a fost rușine și teamă să spun că sunt român”, mărturisește Stan, care a emigrat la Viena împreună cu mama, la vârsta de opt ani. „Acum, adaugă el, sunt mândru că sunt român”.

Atât Stan, cât și Nanau au părăsit țara după Revoluția Română și căderea comunismului. Nanau avea 10 ani. „Problema identității îi frământă pe imigranți”, spune el. „Încerci să lași trecutul în urmă pentru a construi o viață nouă. În opinia mea, călătoria înapoi este foarte importantă pentru a accepta că nu ești nici una, nici cealaltă. Ești doar suma experiențelor tale de viață.”

Stan a adăugat că încă mai are amintiri vii despre cum a fost să se adapteze împreună cu mama sa, la viața în afara României. „Ne-am dus la supermarket și am văzut banane. Nu aveam banane în România “, povestește el. „Mi-a arătat camerele de luat vederi, puse acolo să nu poți fura. Pentru că atunci când ești un copil care crește în România, cred că înveți să furi.”

Stan și-a exprimat aprecierea pentru Colectiv, în special pentru modul în care folosește incidentul din clubul de noapte ca punct de plecare pentru explorarea disfuncționalității ramificate. „Începe cu acest eveniment oribil și apoi explodează în această bombă nucleară de informații”, spune el. „Sentimentul meu inițial, pe lângă șoc, a fost recunoștința extremă”.

Nanau spune că a fost inițial motivat să se întoarcă în România când a văzut reacția la incendiul de la club. „Când s-a întâmplat, am simțit că a fost un moment decisiv în societatea românească”, relatează el. „Am văzut ocazia să înțeleg cum funcționează puterea. Odată ce au început toate dezvăluirile, singurul lucru pe care a trebuit să-l fac a fost să fiu cel mai bun regizor de film și să traduc lucrurile cinematografic. Pentru mine, poate mai importante decât descoperirea corupției, au fost aceste personaje din viața reală”.

Nanau îl întreabă pe Stan de ce s-a simțit obligat să susțină Colectiv și proiectele românești în general.

„Cred că de-abia în ultimii cinci ani mi-au ieșit în cale mai multe oportunități”, a răspuns Stan. „În calitate de oameni creativi, avem această responsabilitate de a susține proiectele care spun poveștile potrivite și, astfel, să oferim altor persoane oportunitatea de a-și face auzită vocea, dacă n-au posibilitatea asta. Sunt de-abia la început în ceea ce privește implicarea în poveștile potrivite, proiecte din care vreau să fac parte.”

El face aluzie la câteva proiecte în lucru. „Am vrut să găsesc o cale de a mă întoarce prin muncă în România și să înțeleg mai multe despre ea”, mărturisește  el.

Eric Kohn, IndieWire, 13 aprilie