Shadow and Bone, bazat pe seria de succes de romane fantasy pentru tineri-adulți a autoarei Leigh Bardugo, are premiera la Netflix pe 23 aprilie. Nu este Urzeala tronurilor (Game of Thrones). Nu există dragoni sau clopote de ocară. Nici Harry Potter, în ciuda prezenței lui Zoë Wanamaker, actrița care a interpretat-o pe Madam Hooch, profesoara de magie. Dar serialul prezintă o lume atât de complicată, marcată de război, magie și un alt fel de poveste despre un Ales.

Pentru cei care tocmai au aterizat în Universul Grisha, iată un curs rapid despre tot ceea ce înseamnă Ravka, Știință minoră și Invocatori ai soarelui.

Ben Barnes (Generalul Kirigan) Jessie Mei Li (Alina Starkov) in Shadow and Bone (Netflix)

În primul rând, ce este Universul Grisha?

Universul Grisha se referă la toate poveștile din cărțile lui Bardugo, care sunt amplasate într-o lume pe care ea a descris-o mai mult ca „Rusia Imperială, nu Anglia Medievală, carabine în loc de săbii”.

Avem trilogia primară ”Shadow and Bone”, formată din ”Shadow and Bone”, ”Siege and Storm” și ”Ruin and Rising”. La care se adaugă ”Six of Crows”, două povești secundare care au loc mai târziu în cronologia romanelor, după ”Shadow and Bone” volumul unu: ”Six of Crows” și ”Crooked Kingdom”. Apoi avem ”King of Scars” și ”Rule of Wolves”, care au, de asemenea, acțiunea într-un timp diferit. Bardugo a scris apoi alte materiale suplimentare, precum ”The Language of Thorns” and ”The Lives of Saints”.

Sunt multe, într-adevăr, dar stați liniștiți, nu trebuie să citiți toate acestea pentru a vă bucura de Shadow and Bone, serialul Netflix. Universul Grisha își ia numele de la Grisha care au un rol principal…

Stați așa, ce înseamnă Grisha?

„Grisha” este ceea ce oamenii acestei lumi folosesc pentru a se referi la cei care folosesc magia. Deși nu o numesc magie, ci „Știință Minoră”. Grisha poate manipula materia la nivel fundamental. Gândiți-vă la ei ca la manipulatorii din Avatar: The Last Airbender. Nu pot crea materia din nimic, manipulează ceea ce îi înconjoară.

Există Corporalki, care este considerat cel mai înalt rang al Grisha, de către regele din Ravka – țara fictivă în care se desfășoară acest serial – pentru că stăpânesc viața și moartea. Cei de la acest nivel, numiți Heartrenders (Sfâșietorii), pot controla fluxul sanguin și ritmul cardiac și sunt antrenați să omoare pe cineva pe loc. Healers (Tămăduitorii), pe de altă parte, … numele spune totul.

Etherealki sunt invocatorii. Squaller-ii pot invoca vântul, Inferni pot manipula focul, iar Tidemaker-ii pot controla apa.

Nu există Ethearealki care să invoce pământul, niște Grisha care să arunce bolovani peste cap. Dar există Materialki sau Fabrikators. Cei clasificați ca Durasts pot manipula materia solidă precum piatră, metal, lemn și textile, o abilitate pe care o folosesc pentru a făuri lucruri în această lume. Ei sunt mai curând meșteri decât luptători, deși unii participă la lupte. Alkemi sunt cunoscuți pentru manipularea chimică, utilă pentru fabricarea pulberilor explozive și a otrăvurilor.

Mai sunt și alte tipuri de Grisha pe care le vom întâlni în Shadow and Bone, dar sunt mai rare. Tailor-ii sunt un fel de iluzioniști care pot schimba temporar aspectul fizic atât al lor cât și al celorlalți. Regele și regina Ravka au un Tailor la dispoziția lor în palat.

Invocatorii de umbre pot manipula întunericul, care este mult mai puternic decât pare. Generalul Kirigan (Ben Barnes) este singurul Invocator de umbre din armata regelui Grisha, supranumită Armata a doua (the Second Army), pe care o conduce. Kirigan este îndeajuns de priceput încât nu numai că poate orbi pe cineva cu umbra, ci îi și poate ucide pe inamici.

Cel mai râvnit dintre Grisha este așa numitul Invocator al soarelui, care poate invoca lumina.

De ce sunt Invocatorii soarelui atât de râvniți?

Este o poveste lungă, dar iată versiunea scurtă:

Înapoi în linia cronologică a lui Ravka, cu sute de ani înainte de evenimentele din Shadow and Bone, regele de atunci a ales un Invocator al umbrei pe post de consilier militar. Acest Grisha, așa cum spune legenda, flămând de putere, l-a făcut pe rege să pună o recompensă pe capul lui. Apoi a folosit o formă interzisă de Știință Minoră numită merzost în încercarea de a-și forma propria armată. (Dacă Știința Minoră este despre manipularea materiei, merzost este despre creație și este interzis pentru că necesită un sacrificiu mare de la Grisha și lasă urme adânci.) Acest Invocator de umbre a devenit cunoscut sub numele de Ereticul Negru când a pierdut controlul asupra puterii și, din greșeală, a creat Falia umbrei.

Ce este Falia umbrei?

Falia umbrei, mai simplu numită Falia, este o întindere mare de întuneric impenetrabil, care divizează Ravka. Nu poți trece pur și simplu prin ea, deoarece există monstruozități înaripate hidoase numite volcra, care atacă orice intră în Falie. Sunt unii care au trecut prin Falie și au trăit să-și spună povestea, dar n-au scăpat fără cicatrici.

Mai mult decât atât, este dificil să ocolești Falia, deoarece în nord se află țara puternic militarizată Fjerda, care amenință constant că invadează Ravka. În plus, locuitorii din Fjerda consideră Grisha drept vrăjitori-demoni și au vânători anume, numiți drüskelle care atentează la viețile Grisha. La sud se află o altă țară, Shu Han – versiunea Universului Grisha de națiune asiatică, care este, de asemenea, în război cu Ravka.

Așa că Falia este o mare problemă pentru Ravka, care a fost împărțită în Ravka de est (în interior) și în Ravka de vest (pe coastă). Acest lucru împiedică Ravka de est să facă comerț cu alte teritorii. Ravka de vest trimite provizii pe cât posibil, dar acum vrea să devină o națiune independentă.

Apariția Faliei a creat, de asemenea, un stigmat în jurul acestor Grisha un anumit timp, în special al invocatorilor de umbre. Dar acum, în această poveste principală, Grisha au fost ridicați în rang de actualul rege Ravkan și au un loc special în armata palatului. Singura problemă este că Grisha, odată ce sunt descoperiți, nu prea au de ales dacă să se alăture armatei sau nu.

Deci, un invocator al soarelui poate dispersa Falia?

Așa spune legenda. Alina Starkov, interpretată de Jessie Mei Li în serial, se dovedește a fi o Invocatoare a soarelui, lucru care pune în mișcare întreaga saga.

Ea este o cartografă de rang inferior în Prima armată a regelui (armata Ravka formată din non-Grisha), împreună cu cel mai bun prieten din copilărie, din orfelinat, Malyen Oretsev (Archie Reneaux), care servește drept călăuză. Ea este, de asemenea, pe jumătate Shu, ceea ce a supus-o la discriminări rasiale toată viața. Prin urmare, mulți au tratat-o cu dispreț. Dar când intră în Falie cu un schif, împreună cu Mal și trupa lor este atacată de volcra, ea își eliberează din neatenție puterile neexploatate de Invocatoare a soarelui și alungă creaturile într-o explozie de lumină mistuitoare. Asta o aduce în atenția Grisha, în special a generalului Kirigan, care o primește cu brațele deschise în rândurile lor.

Acesta este principalul punct de plecare pentru prima carte Shadow and Bone, precum și sezonul 1 al serialului.

Nick Romano, Entertainment Weekly, 14 aprilie