Iubitorii de filme se bucură: cea de-a 93-a ediție a Premiilor Academiei bate la ușă!

Ceremonia televizată va începe la ora 3:00 am, ora României, deși din cauza pandemiei de coronavirus va avea o formă ușor diferită, cu audiența redusă la minimum, verificarea temperaturii înainte de ceremonie și purtarea măștilor în pauzele comerciale.

Cu toate acestea, unele lucruri vor rămâne aceleași și, fără îndoială, Hollywood-ul este pregătit pentru o altă seară clasică plină de strălucire, stele de cinema și  poate un câștigător surpriză sau chiar doi! (Îi ținem pumnii lui Amanda Seyfried 🙂 )

Înainte de ceremonia cea mai importantă din calendarul Tinseltown, haideți să ne amintim de zece lucruri mai puțin cunoscute despre Oscaruri.

De ce se numește Oscar?

Încă nu se știe exact!

Una din teorii este că legenda marelui ecran, Bette Davis, care a fost președinte al Academiei în 1941, a inventat porecla în onoarea primului ei soț, Harmon Oscar Nelson.

Alții susțin că denumirea provine de la fosta secretară executivă a Academiei, Margaret Herrick, care a spus că statueta îi amintește de vărul ei Oscar.

Oricare ar fi motivul, prima referință în presă la premiile Academiei ca Oscaruri a fost în martie 1934, iar Academia a adoptat oficial numele pentru trofeele sale cinci ani mai târziu.

Cine a câștigat cele mai multe Oscaruri?

Walt Disney! Recordul lui n-a fost întrecut, încă.

Regele animației a fost nominalizat de peste 50 de ori și a câștigat un incredibil număr de 22 de premii Oscar.

Următorii pe lista sunt Edith Head, care a primit opt premii Oscar pentru design de costume și compozitorul Alan Menken, tot cu opt statuete.

Dar când vine vorba de interpretare, Katharine Hepburn este cea care deține recordul, cu patru premii Oscar de-a lungul carierei, în ciuda faptului că nu a participat niciodată la ceremonie!

O puristă a actoriei, ea a spus întotdeauna că este actriță pentru munca în sine, nu pentru recunoaștere.

Katharine Hepburn (Getty Images)
Katharine Hepburn (Getty Images)

Cu toate acestea, a câștigat Oscarul pentru Cea mai bună actriță pentru Morning Glory din 1933, precum și Ghici cine vine la cină (Guess Who’s Coming to Dinner) – 1967, Leul în iarnă (The Lion in Winter) – 1968 și Pe heleșteul auriu (On Golden Pond) – 1982.

Ingrid Bergman a câștigat trei premii Oscar, la fel ca Daniel Day-Lewis, Jack Nicolson și Meryl Streep.

Ce film are cele mai multe nominalizări Oscar?

De-a lungul istoriei Oscarurilor, trei filme au primit 14 nominalizări: Totul despre Eva (All About Eve) din 1950, Titanic din 1997 și aproape-câștigătorul din 2016 – La La Land.

Alte șapte filme au primit un număr impresionant de 13 nominalizări între 1939 și 2017, printre care Pe aripile vântului (Gone with the Wind), Forrest Gump, Shakespeare îndrăgostit (Shakespeare in Love) și Forma apei (The Shape of Water).

Între timp, Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (The Lord of the Rings: The Return of the King ) a fost marele câștigător în 2003, dominând ceremonia de premiere și stabilind recordul pentru numărul de categorii la care a ieșit învingător, cu 11.

Ce filme au câștigat la categoriile Cel mai bun film, Actor, Actriță, Regizor și Scenariu?

Cele cinci mari premii au fost câștigate doar de trei filme până acum și, în plus, au trecut aproape treizeci de ani de când un film le-a adunat pe toate.

Acești laureați sunt: S-a întâmplat într-o noapte (It Happened One Night), în 1935,  în 1976 Zbor deasupra unui cuib de cuci (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) și Tăcerea mieilor (The Silence of The Lambs), în 1992.

Cine are cele mai multe nominalizări Oscar, dar n-a câștigat niciodată?

Interpretul în viață cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără nici o victorie este Glenn Close, care a fost nominalizată de opt ori.

Glenn Close
Glenn Close

Este urmată de Amy Adams, cu șase nominalizări.

Peter O’Toole, care a murit în 2013, a fost, de asemenea, nominalizat de opt ori, dar a primit un premiu onorific al Academiei în 2002.

Richard Burton a avut șapte nominalizări, în timp ce Deborah Kerr și Thelma Ritter au avut șase – dar Deborah a primit, totuși, un Oscar onorific.

Oare vreun nominalizat Oscar și-a oferit singur statueta?

Incredibil, dar da! În 1931, Norma Shearer a anunțat și a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea din The Divorcee.

După aceea, Academia, în mod înțelept, nu i-a mai lăsat pe candidați să-și anunțe propriile categorii.

Cine a fost primul Oscar laureat cu Oscar?

Presupunem că era inevitabil, într-adevăr, dar nu s-a întâmplat până în 1942, când compozitorul Oscar Hammerstein II a câștigat pentru melodia The Last Time I Saw Paris din filmul Lady Be Good.

El a obținut un alt premiu omonim pentru It Might as Well Be Spring din State Fair, patru ani mai târziu.

Cine-i cel mai tânăr laureat Oscar?

În afară de Shirley Temple, pentru care s-a inventat o categorie specială – Academy Juvenile Award, în 1935, când avea 6 ani, Tatum O’Neal este cea mai tânără câștigătoare a unui premiu de interpretare pentru Luna de hârtie (Paper Moon) (în care a jucat alături de tatăl ei, Ryan O’Neal) în 1973, la vârsta de 10 ani.

La polul opus, victoria lui Christopher Plummer la vârsta de 82 de ani pentru Cel mai bun actor în rol secundar în Începători (Beginners), din 2010, îl face cel mai în vârstă laureat Oscar.

Christopher Plummer
Christopher Plummer

A refuzat cineva premiul Oscar?

Da, deși doar de trei ori.

Scriitorul Dudley Nichols a câștigat Oscarul din 1935 pentru cel mai bun scenariu pentru Trădătorul (The Informer), dar l-a refuzat temporar din cauza grevei scenariștilor, acceptându-l, în cele din urmă, trei ani mai târziu.

Nominalizatul la categoria Cel mai bun actor, George C. Scott, care a numit Oscarurile „meat parade”, a câștigat pentru interpretarea sa din Patton, în 1971, dar împotriva dorinței sale – chiar a trimis o telegramă Academiei, cerând să nu fie nominalizat. Un producător al filmului a acceptat premiul în numele lui Scott, dar statueta a fost rapid returnată.

În 1973, Marlon Brando a fost recunoscut pentru interpretarea sa legendară în rolul Don Corleone din Nașul (The Godfather), dar actorul l-a trimis pe reprezentantul nativilor americani Sacheen Littlefeather să țină un discurs, în semn de protest față de tratamentul guvernului SUA față de cetățenii indigeni.

Ce se întâmplă dacă ceremonia Oscar se termină mai devreme?

Cu atâtea reclame, multitudinea de discursuri emoționale și (ocazional) o confuzie legată de cine a câștigat de fapt, spectacolul este notoriu pentru că se prelungește.

Dar se poate întâmpla contrariul!

În 1959, Jerry Lewis era prezentator când Oscar-urile s-au terminat cu 20 de minute înainte de ora preconizată.

Comediantul a pus mâna pe bagheta dirijorului, propunând publicului să cânte There’s No Business Like Show Business de 300 de ori.

NBC, care difuza ceremonia, a întrerupt transmisiunea, însă, cu un spectacol sportiv.

Diane Shipley, Hello Magazine, 23 aprilie