După toate discuțiile despre neașteptat și imprevizibil, ediția a 93-a a Galei Premiilor Oscar s-a ținut de cuvânt, cu victorii surpriză la categoriile de interpretare rol principal, pentru Anthony Hopkins și Frances McDormand. O altă surpriză a fost că Cel mai bun film nu a fost anunțat ultimul – producătorii spectacolului au lăsat categoriile principale de actorie pentru final.

Citește și: Premiile Oscar 2021: Lista câștigătorilor

De asemenea, ceremonia a decurs surprinzător de bine, cu toate schimbările importante. Anul acesta Oscarurile s-au mutat într-o nouă locație (Union Station), iar audiența a participat prin rotație. Mulți prezentatori au vorbit de la locurile lor din sală. Și chiar a mers bine.

După cum era de așteptat, s-a scris istorie atunci când Chloé Zhao a câștigat Oscarul la categoria Cel mai bun regizor, pentru filmul ei Ținutul nomazilor (Nomadland), care a obținut și premiul cel mai important: Cel mai bun film. La categoriile actori în rol secundar, laureații au fost aceiași ca la Premiile Breslei Actorilor (SAG Awards), cu Yuh-jung Youn din Minari și Daniel Kaluuya din Judas and the Black Messiah, care au primit mult-râvnitul trofeu.

Regina King ar trebui să aibă propriul film Ocean’s

Regina King, la ediția a 93-a a Premiilor Oscar (Foto ABC)
Regina King, la ediția a 93-a a Premiilor Oscar (Foto ABC)

Deci rămâne stabilit: Regina King va juca în Ocean’s Nine, nu? Mersul hotărât al laureatei Oscar, după ce a înșfăcat o statuetă, la începutul ceremoniei ar fi cât se poate de potrivit pentru un rol principal în franciza Ocean’s a lui Steven Soderbergh. Iar King a continuat pe aceeași notă, cu o introducere extraordinară a festivităților serii din epoca pandemiei, explicând telespectatorilor de acasă de ce nimeni din publicul de la Union Station, din Los Angeles nu poartă mască. De asemenea, a profitat de ocazie pentru a face referire la verdictul recent din procesul Derek Chauvin, aducând o notă personală emoționantă comentariului ei politic: „Știu că mulți dintre voi puneți mâna pe telecomandă atunci când simțiți că Hollywood-ul vă ține predici”, a spus ea. „Dar, ca mamă a unui fiu de culoare căreia îi este teamă pentru siguranța lui, nici faima, nici averea nu schimbă acest lucru”.

Record neobișnuit pentru Procesul celor șapte din Chicago (The Trial of the Chicago 7)

Aclamatul film al lui Aaron Sorkin, care a câștigat premiul pentru cea mai bună distribuție la SAG, a intrat în competiție cu șase nominalizări – și a fost singurul nominalizat pentru Cel mai bun film, care a plecat acasă cu mâinile goale. A fost o surpriză, având în vedere că a fost considerat un concurent redutabil pentru marele trofeu Cel mai bun film, dar să nu vă mirați dacă Sorkin revine în competiție la anul. În prezent filmează Being the Ricardos alături de laureații Oscar: Nicole Kidman, Javier Bardem și J.K. Simmons.

Frances McDormand – Oscar pentru cea mai bună actriță (Ținutul nomazilor)

Având în vedere că a jucat în (și a produs!) câștigătorul premiului Oscar pentru Cel mai bun film, și a primit un BAFTA pentru prestația ei uimitoare în rolul Fern din Ținutul nomazilor, n-a fost o surpriză prea mare că McDormand a plecat cu al treilea trofeu pentru Cea mai bună actriță. Dar categoria a fost plină de surprize tot timpul sezonului, Andra Day câștigând Globul de Aur, Viola Davis câștigând SAG, iar Carey Mulligan premiile Critics’ Choice și Spirit.

Yuh-jung Youn, Daniel Kaluuya, Frances McDormand, la ediția a 93-a a Premiilor Oscar
Yuh-jung Youn, Daniel Kaluuya, Frances McDormand, la ediția a 93-a a Premiilor Oscar (Foto: Reuters)

În discursul de acceptare, McDormand a sugerat că ceremonia ar fi trebuit organizată ca un bar de karaoke și a citat din piesa „Macbeth” a lui Shakespeare.

„Nu am cuvinte: vocea îmi este sabia”, a spus McDormand, citându-l pe Macduff în timp ce se luptă cu Macbeth. Apoi a continuat cu propriile sale cuvinte: „Știm că sabia este munca noastră, iar mie îmi place munca. Vă mulțumesc că știți asta și vă mulțumesc pentru asta (statueta Oscar n.tr.).”

Într-o întorsătură neobișnuită a evenimentelor, premiul lui McDormand pentru Cea mai bună actriță a fost înmânat după ce Ținutul nomazilor a câștigat premiul pentru Cel mai bun film. În timpul discursului de acceptare, McDormand a emis un urlet de lup, în memoria sunetistului Michael Wolf Snyder, care a murit în martie, la 35 de ani.

Anthony Hopkins câștigă Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal (The Father)

Întrucât premiile pentru interpretare de rol principal au fost mutate la sfârșitul ceremoniei, a părut că producătorii emisiunii se pregăteau pentru o victorie postumă a lui Chadwick Boseman. Boseman a câștigat atât Globul de Aur, cât și Premiul SAG, dar premiul BAFTA l-a primit Hopkins, ceea ce i-a pus pe gânduri pe unii. În ceea ce a fost probabil o competiție strânsă până la capăt, Hopkins a primit cel de-al doilea premiu Oscar din carieră, la aproape 30 de ani după ce a câștigat pentru Tăcerea mieilor (Silence of the Lambs), în 1991. (Variety)

Daniel Kaluuya o face pe mama să roșească

Se pare că lui Daniel Kaluuya ar putea să i se spele gura cu săpun când se întoarce acasă de la Oscaruri. Tocmai când își încheia emoționantul discurs de acceptare pentru Cel mai bun actor în rol secundar, l-a luat gura pe dinainte cu o improvizație nechibzuită: „Este incredibil”, a spus el, în timp ce mama lui îl privea pe zoom de la Londra, strălucind de mândrie… pentru o clipă, cel puțin. „Mama l-a cunoscut pe tata, au făcut sex. Este uimitor.” În acel moment, zâmbetul larg al mamei s-a transformat într-o expresie de confuzie totală. Kaluuya și-a recunoscut greșeala la interviul din culise: „Îmi doresc să nu fi spus asta”, a mărturisit el.

Thomas Vinterberg îi aduce un omagiu emoționant regretatei fiice

Producătorul Steven Soderbergh a promis că laureații nu vor fi întrerupți anul acesta în timpul discursului de acceptare, iar noul format a permis câteva momente deosebit de emoționante. Unul dintre ele s-a întâmplat atunci când câștigătorul pentru Cel mai bun film internațional Încă un rând (Another Round), scenaristul-regizor Thomas Vinterberg, a rostit un elogiu emoționant regretatei fiice în ultimele minute ale discursului său. Ida, fiica lui Vinterberg, care îl încurajase să facă filmul și urma să joace un rol, a murit într-un accident de mașină, din cauza unui șofer neatent, la patru zile după începerea filmărilor. “Am ajuns să facem acest film pentru ea, ca un fel de monument”, a spus Vinterberg.

Glenn Close a salvat jocul muzical al lui Questlove

Glenn Close n-a câștigat un Oscar, dar a salvat de una singură jocul muzical ad-hoc al lui Questlove și Lil Rey Howery, de la mijlocul spectacolului, când și-a etalat cunoștințele muzicale impresionante, identificând corect piesa funk clasică „Da Butt”. Apoi a plusat, demonstrând că știe și dansul specific. A fost finalul perfect al unui segment ce nu părea să aibă rezultatul scontat.

Edited to add: se pare întreg segmentul a fost regizat. Glenn Close a știut din timp întrebarea și a pregătit răspunsul. Totuși, dansul a fost o surpriză pentru toată lumea.

În timp ce Close a fost senzația rețelelor de socializare cu abilitățile ei de dans, din păcate, a stabilit un record nu tocmai fericit. Actrița din Elegia celor bătuți de soartă (Hillbilly Elegy) era nominalizată pentru a opta oară la Oscarul de actorie, dar a egalat recordul lui Peter O’Toole pentru cele mai multe nominalizări fără nici o victorie. Dar cui ii pasă?! Obținerea aprecierii pe rețelele de socializare este o ispravă mai mare în zilele noastre.

Segmentul “In Memoriam” s-a derulat prea repede

Chiar și fără o pandemie, 2020 a fost un an dureros pentru comunitatea extinsă de la Hollywood, cu mai mulți creatori notabili care au murit. Dar producătorii Oscar au părut un pic prea dornici să termine rapid rola „In Memoriam”. Videoclipul  a părut oarecum pe fast forward, trecând prea repede de la un cineast sau actor îndrăgit la altul. Și, chiar dacă s-a derulat în grabă, spectatorii au remarcat, totuși, câteva nume importante care au fost omise, printre care Naya Rivera, Jessica Walter și Adam Schlesinger. (Yahoo! Entertainment)

Discursurile de acceptare nu au fost întrerupte

Poate cea mai vizibilă diferență a serii față de alte ediții ale Premiilor Oscar a fost absența orchestrei care să taie brusc discursurile câștigătorilor. De fapt, nu a existat nici o orchestră – Questlove a făcut o treabă excelentă ca DJ al ceremoniei. Iar laureaților li s-a permis să vorbească în ritmul lor, rezultând câteva momente memorabile, de la Yuh-jung Youn care a continuat să încânte mulțimea în timp ce încerca să-și revină din emoția faptului că este câștigătoare de premiu Oscar, până la Tyler Perry care a primit premiul umanitar Jean Hersholt și a rostit un discurs înălțător despre neacceptarea urii. O lecție pentru ceremoniile viitoare: lăsați câștigătorii să vorbească! (Variety)