Seria antologică revoluționară a lui Steve McQueen domină nominalizările, urmată de The Crown, Oameni normali (Normal People) și Pot să te distrug (I May Destroy You).

Pot să te distrug, Oameni Normali, Buturuga mică, Adult Material
Pot să te distrug, Oameni Normali, Buturuga mică, Adult Material

Seria revoluționară în cinci părți a lui McQueen, cu acțiunea plasată în anii 1960, 70 și 80, bazată pe întâmplări din viața reală a comunității de culoare din Caraibe,  din Londra, conduce cu 15 nominalizări, urmată de drama Netflix despre familia regală The Crown (zece), Pot să te distrug (opt) și Oameni normali (șapte).

Buturuga mică (Small Axe) este în competiție pentru cea mai bună mini-serie cu Pot să te distrug (I May Destroy You) a lui Michaela Coel, Oameni normali (Normal People) și drama Adult Material, care a obținut cinci nominalizări în total.

Pentru râvnitul premiu pentru cea mai bună dramă se vor lupta: Gangs of London, The Crown, Save Me Too și drama lui Lucy Prebble și Billie Piper I Hate Suzie, care are alte patru nominalizări.

Nominalizările pentru interpretare sunt diverse pentru al doilea an consecutiv, fiind dominate de talentații actori din Buturuga mică (Small Axe) și Pot să te distrug (I May Destroy You).

Pentru prima oară nominalizați la un premiu BAFTA TV, Shaun Parkes și John Boyega din Buturuga mică sunt ambii în competiția pentru cel mai bun actor în rol principal, alături de Paapa Essiedu (Pot să te distrug), Paul Mescal (Oameni normali), Josh O’Connor, care l-a interpretat pe prințul Charles în The Crown și Waleed Zuaiter din Bagdad Central.

Premiul pentru Cea mai bună actriță principală va fi disputat între Daisy Edgar-Jones (Oameni normali), Billie Piper (I Hate Suzie), Letitia Wright (Buturuga mică), Michaela Coel (Pot să te distrug), Hayley Squires (Adult Material) și fosta câștigătoare Jodie Comer, pentru rolul ei din Obsesia Evei (Killing Eve).

Weruche Opia (Pot să te distrug) este în competiție cu Helena Bonham Carter (The Crown), Sophie Okonedo (Criminal), Leila Farzad (I Hate Suzie), Rakie Ayola (Anthony) și Siena Kelly (Adult Material) la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar.

Malachi Kirby și Michael Ward din Buturuga mică sunt nominalizați pentru rolul lor secundar, alături de Kunal Nayyar (Criminal), Tobias Menzies (The Crown), Michael Sheen pentru interpretarea lui în rolul Chris Tarrant din Quiz și Rupert Everett (Adult Material).

La categoria Cel mai bun actor în rol principal într-un serial-comedie avem o nominalizare postumă pentru Paul Ritter pentru rolul său din Cina de vineri (Friday Night Dinner). Ceilalți nominalizați sunt: Charlie Cooper (This Country), Guz Khan (Man Like Mobeen), Joseph Gilgun (Brassic), Reece Shearsmith (La numărul 9Inside No.9) și Ncuti Gatwa (Sex Education).

Premiul BAFTA TV pentru Cea mai bună interpretare feminină într-o comedie este disputat de Emma Mackey și Aimee Lou Wood pentru Sex Education, care a primit șase nominalizări, Daisy Haggard (Părinți și copiiBreeders), Daisy May Cooper (This Country), Gbemisola Ikumelo (Famalam) și Mae Martin (Vreau să mă simt bineFeel Good).

Premiile BAFTA TV Craft vor fi înmânate pe 24 mai, și vor fi prezentate de Gbemisola Ikumelo. Ceremonia principală are loc pe 6 iunie și va fi găzduită de Richard Ayoade.

Lanre Bakare, The Guardian, 28 aprilie

Suntem foarte uimiți că Gambitul damei (The Queen’s Gambit), și minunata Anya-Taylor Joy, au fost omise din competiția pentru BAFTA TV, în ciuda laurilor primiți de la Globurile de Aur și Breasla Actorilor Americani (SAG).

De asemenea, credem că Emma Corrin, Olivia Colman și Gillian Anderson ar fi meritat o nominalizare. Din distribuția The Crown, doar Helena Bonham Carter, Josh O’Connor și Tobias Menzies au fost onorați cu o nominalizare.