Cele auzite și văzute (Things Heard & Seen) este o poveste cu fantome, plasată în 1980, cu Amanda Seyfried și James Norton în rolurile Catherine și George Claire, un cuplu cu o fiică de patru ani, care se mută din Manhattan, unde George tocmai și-a luat doctoratul în istoria artei de la Columbia University, în Hudson Valley, unde a obținut un post de profesor la Saginaw, un mic colegiu privat, care iese în evidență mai ales prin decorul său bucolic.

Pentru a face această mișcare, Catherine este nevoită să-și suspende propria carieră de restaurator de artă, lucru pe care îl face cu un regret calm, care devine mai palpabil atunci când fac turul vechii ferme pe care George a pus ochii. Este o dărâmătură cu structură grozavă, iar Catherine este persoana potrivită să o renoveze (ceea ce și face, cu un gust impecabil). Dar putem vedea deja că ea nu-i încântată de visul lui de a fi o vedetă academică în mediul rural. Din punctul de vedere al lui George, însă, totul se învârte în jurul lui.

Citește și: Povestea rochiei purtată de Amanda Seyfried la Oscaruri

Cel mai interesant aspect al filmului Cele auzite și văzute sunt scenele dintr-o căsnicie care se destramă cu încetinitorul. Seyfried știe cum să ascundă resentimentul lui Catherine, astfel încât să fiarbă la foc mic, iar Norton (din The Nevers), care arată ca un bărbat de vis, știe cum să joace un soț narcisist și, poate, mai rău. O face încercând să-și disimuleze latura amăgitoare, lucru care nu face decât s-o expună și mai mult.

Apoi sunt fantomele. În dormitorul lui Franny (Ana Sophia Heger), micuța de patru ani, un balansoar se mișcă singur. O lumină de veghe înfiorătoare pulsează ritmic, cu un bâzâit electric cu toane à la David Lynch. În altă parte, o periuță de dinți electrică începe să funcționeze de la sine și un misterios puls luminos străbate bucătăria. Nu există nici o îndoială că asistăm la  ceva supranatural. Dar, din moment ce aceste leitmotive, deși sunt inteligent executate, sunt suficient de standard pentru a fi găsite în orice thriller banal cu fantome, presupunem că regizorii au ceva mai elaborat în mânecă. De câteva decenii încoace, a fost mai degrabă excepția decât regula să vedem o poveste cu fantome care este o dramă în toată regula – cum ar fi Dincolo de aparențe (What Lies Beneath), Al șaselea simț (The Sixth Sense) sau Moștenire diabolică (Hereditary). Pentru o vreme, cineva urmărește Cele auzite și văzute, gândindu-se că există măcar o fantasmă de șansă să se alăture lor.

Amanda Seyfried, Cele auzite și văzute (Netflix)
Amanda Seyfried, Cele auzite și văzute (Netflix)

Dar nu! Seyfried și Norton fac treabă bună jucând atracția cu toane a unui mariaj toxic și avem parte de interpretări amuzante ale celor doi actori care joacă rolul colegilor academici ai lui George. F. Murray Abraham, care are 81 de ani, dar este atât de plin de viață și de sprinten încât pare cu 15 ani mai tânăr, joacă rolul șefului catedrei de istoria artei, un tip distins cu o sinistră fixație asupra lui Emanuel Swedenborg, teologul suedez din secolul al XVIII-lea care și-a format viziunea asupra vieții de apoi dintr-o comuniune mistică pe care pretindea c-o are cu îngeri și demoni. De îndată ce Abraham pronunță „ședință de spiritism”, știm cum stă treaba. Și Rhea Seehorn, din Better Call Saul, oferă o interpretare delicioasă în rolul Justine, cea cu limba ascuțită, o țesătoare de tapiserii artistice, care l-a ghicit pe George din prima și e din ce în ce mai lămurită în privința lui cu fiecare întâlnire. Cineaștii nu folosesc prea mult decorul din anii 1980 (care provine din romanul pe care se bazează filmul, „All Things Cease to Appear” de Elizabeth Brundage), dar motivul pentru care este acolo este să completeze portretul unei soții copleșite, într-un moment în care josnicia masculină era mai puțin sub observație.

Pe măsură ce filmul continuă, avem alte întrebări, cum ar fi: De ce fantomele, după ce sunt introduse, ajung să nu facă aproape nimic? De ce antrenoarea de hipism (Natalie Dyer, din Stranger Things), cu care George ajunge să aibă o aventură, apare în atât de multe momente convenabile? Și de ce, după ce Catherine face toate acele lucrări de renovare, angajând doi frați din zonă, la un preț derizoriu, nu ajunge niciodată să decojească și să zugrăvească exteriorul mizer al casei? Încă o întrebare: De ce nu-i filmul nici măcar un pic înfricoșător? Acești frați, chipeșul Eddy (Alex Neustaedter) și harnicul Cole (Jack Gore), locuiau în casă, dar povestea a ceea ce li s-a întâmplat acolo i-a fost ascunsă lui Catherine. Când află, este șocată – și s-ar putea să fiți și voi șocați de cât de Amityville-banal este totul. Dincolo de aparențele lui Cele auzite și văzute nu sunt decât clișee.

Owen Gleiberman,Variety, 28 aprilie

Cele auzite și văzute (Things Heard & Seen) are premiera la Netflix, pe 29 aprilie.

Advertisement