Colecția tie-dye a designerului Halston a avut premiera la sfârșitul anilor 1960. Șifonul mătăsos era drapat pe corp și a revoluționat moda când newyorkezii stilați și celebrități precum Anjelica Huston au îmbrăcat caftanele legendare ale creatorului de modă.

The Halstonettes - Halston (Cr. Jojo Whilden/Netflix)
The Halstonettes – Halston (Cr. Jojo Whilden/Netflix)

Această colecție este una dintre creațiile lui Halston care au fost recreate cu fidelitate de designerul de costume Jeriana San Juan (Complotul împotriva Americii – The Plot Against America, The Get Down) în miniseria Netflix, după scenariul lui Ryan Murphy și cu Ewan McGregor în rolul principal.

Citește și: Halston: Personajele reale și starurile care le interpretează

Halston, care debutează pe 14 mai la Netflix, urmărește viața lui Roy Halston Frowick, modistul Bergdorf Goodman care și-a început cariera ca pălărier în Chicago și a ajuns faimos în anii ’60, devenind un nume cunoscut după ce a creat toca primei doamne Jacqueline Kennedy, pentru inaugurarea prezidențială a soțului, în 1961.

De-a lungul celor cinci episoade ale seriei, garderoba lui San Juan se concentrează pe mai multe epoci, pe măsură ce evenimentele îl urmează pe Halston de la sfârșitul anilor 1950 până în anii 1990. Scenele includ o recreere a „Bătăliei de la Versailles”, confruntarea marilor creatori de modă din 1973 – de la Paris, care prezintă, de asemenea, creațiile lui Pierre Cardin, Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta și Anne Klein. Un alt punct culminant: suveranitatea lui Halston asupra clubului de noapte Studio 54 din Manhattan, unde mondenii epocii dansau pe muzica disco, îmbrăcați în creațiile lui sexy, în timp ce el petrecea cu Liza Minnelli (interpretată de Krysta Rodriguez), designerul de bijuterii Elsa Peretti (Rebecca Dayan) și regizorul Joel Schumacher ( Rory Culkin).

San Juan nu a lăsat nici o piatră neîntoarsă în cercetările ei când a venit vorba să recreeze celebrele momente. „A trebuit să găsesc o voce specifică pentru fiecare dintre aceste perioade”, explică ea. „Asta a însemnat să mă uit la fotografii emblematici, la modele, la producătorii de textile, la tendințele care au marcat fiecare epocă.”

„Știam din primul episod că vrem să-i arătăm evoluția, depășindu-se pe el însuși ca designer de modă în loc de pălărier”, spune San Juan, care a lucrat îndeaproape cu scenariștii seriei și cu regizorul Daniel Minahan pentru a decide care dintre creațiile lui Halston i-ar demonstra „vocea puternică, independentă și creativă”. Veșmintele tie-dye se potrivesc perfect cu această noțiune.

Colecția tie-dye, Halston
Colecția tie-dye

„Ieșim din anii ’60 și, când acea colecție debutează, era în jurul anului 1968. Mi-am luat licență creativă pentru a stabili ce piese aveam să arătăm”, spune ea.

Colecția de imprimeuri tie-dye a lui Halston a fost creată cu gândul la clientela de pe Upper East Side, cineva cu o mentalitate sofisticată. „Mi-am folosit imaginația pentru a completa o parte din colecție și a o face să pară revoluționară”, povestește San Juan. „Avea acest mod de a interpreta tehnica tie-dye care nu era stil hippie. El a folosit tehnica batic (metodă de vopsire a unei țesături folosind ceară rezistentă la colorant, originară din insula Java, n.tr.) și a folosit tie-dye pentru a evidenția corpul unei femei și structura ei osoasă. Culorile lui erau sofisticate.”

San Juan a colaborat, de asemenea, cu designerul de producție Mark Ricker (Ma Rainey’s Black Bottom) pentru a avea o imagine a încăperii în care urma să aibă loc prezentarea de modă pentru colecția tie-dye. „Am propus: ‘hai să-i îmbrăcăm pe toți oamenii prezenți la spectacol în palete de culori contrastante, cum ar fi imprimeurile încărcate din anii ’60, astfel încât să se vadă cât de demodate sunt hainele lor’, iar asta a făcut colecția lui Halston să iasă în evidență”, explică San Juan . Ideea a fost să arătăm cum creațiile lui elegante rămân atemporale,  chiar și 50 de ani mai târziu.

Colecția a fost bine documentată; San Juan a consultat numere vechi din Vogue și a făcut o vizită la Muzeul Metropolitan de Artă, care are un caftan Halston în colecția sa permanentă.

Folosind cercetările ei, costumierul a croit 10 piese pentru scenele tie-dye, unele au fost copii după Halston, alte câteva modele originale – precum și un artefact de neînlocuit. „În scenă există un caftan [Halston] adevărat”, dezvăluie ea, împrumutat de la un anticar. „Este o piesă foarte specială”.

Amănuntele despre momentele private ale lui Halston au inspirat-o pe San Juan. „A însemnat să pătrund în starea lui mintală din acel moment”, spune ea, explicând modul în care i-a abordat cariera, fie pe covorul roșu de la Studio 54, fie ca artist în sala de lucru.

„Își abordează arta cu atâta profunzime și face parte din însăși ființa lui, din ADN-ul lui, încât nu se duce acasă și se îmbracă cu un tricou confortabil sau pijama. Nu-i genul acesta de persoană”, explică ea. „Poate că poartă un caftan, dar este făcut din cea mai frumoasă și fină mătase pe care ai văzut-o vreodată. El trăiește și respiră Halston.”

Seria explorează, de asemenea, prietenia lui Halston cu Minnelli, care, în primii ani, era cunoscută ca fiind pur și simplu fiica lui Judy Garland. În timp ce încerca să iasă din umbra mamei sale, a devenit muză pentru designer, care îi alegea ținutele și a contribuit la dezvoltarea stilului ei unic. La rândul său, ea l-a ajutat să devină celebru. „A fost aproape cum funcționează astăzi un stilist”, spune San Juan. „El a creat un brand în jurul persoanei ei și al imaginii ei, subliniindu-i punctele forte ca dansatoare și feminitatea. El a creat-o pe Liza. El a revoluționat moda.”

Jazz Tangcay, Variety, 12 mai