Citește: Tigaia (1) și Tigaia (2) aici
Erau amândoi studenți la Limbi Străine. El la engleză-olandeză, ea la engleză-maghiară. El era șoarece de bibliotecă, ea frumoasa anului. Mihai nu credea în dragostea la prima vedere până s-o întâlnească pe Ilona. De atunci, scria sonete în minte, știind, totuși, că n-o să aibă niciodată curajul să i le recite. ”Ce altceva mai rimează cu Ilona?” se întreba el în timp ce-și strângea cărțile după seminarul de literatură, când o văzu cu coada ochiului că se apropie de el.
– Văd că stai de vorbă cu profesorul ca de la egal la egal despre Shakespeare. Vii diseară pe la mine să învățăm împreună pentru examen?
Lui Mihai i se tăie răsuflarea. Căuta un răspuns care să nu sune prea dornic, dar mintea i se golise cu desăvârșire. Văzându-i ezitarea, Ilona insistă:
– Hai, vino. Simona pleacă acasă, n-o să ne deranjeze nimeni.
- OK, bâigui el cu vocea pierită.
Shakespeare și Ilona. Va fi o seară minunată. Se opri să cumpere două sticle de Coca Cola și un loz în plic, dar tot sosi cu cinci minute mai devreme față de ora stabilită. Se întâlni cu Simona la ușa căminului.
– Spor la învățat, îi ură ea în fugă.
După două ore de întors piesele lui Shakespeare pe toate părțile, dintr-o dată Ilona îl întrebă:
– Care-i sonetul tău preferat? Al meu este 130. Începu să recite cu ochii adânc înfipți în ochii lui Mihai:
My mistress’ eyes are nothing like the sun;
Coral is far more red than her lips’ red
”Ce-i cu Ilona?” se întrebă Mihai incredul. ”Se dă la mine?”
N-apucă să-și dea un răspuns că Ilona îi și cuprinse buzele într-o sărutare fierbinte. Făcură dragoste îndelung, Mihai în transă, cu mintea golită de orice inhibiții, exact ca în visele lui pline de ardoare. Când terminară se uitară în tăcere unul la altul. ”Doamne, cât de frumoasă e, gândi Mihai. N-a fost niciodată mai frumoasă”. În loc să spună asta cu voce tare, pe gură îi ieși:
– Mi-e sete.
Ilona izbucni în râs:
– Deci așa arată privirea ta însetată. Vezi și tu în chicinetă. Sunt niște căni în dulăpiorul albastru.
Mihai își trase pe el boxerii și porni spre chicinetă. După câteva secunde se auzi zdrăngănit de cratițe și vocea alarmată a lui Mihai: Fuck! Din doi pași, Ilona fu lângă el:
– Ce-ai pățit?!
– Mi-a căzut tigaia pe picior.

– Am zis dulăpiorul albastru. Ăla-i bleu. Te doare rău?
– I’ll live, făcu Mihai pe viteazul aproape cu lacrimi în ochi.
– Stai jos. Îți dau eu apă.
– Trebuie să fi fost blestemul lui Macbeth, încercă Mihai o glumă. De-acum încolo ne referim la piesă numai cu the Scottish play.
– Știu și eu? Tigaia aia de fontă e de la bunica unguroaică de la Arad. Bunica era catolică și se împotrivea ferm sexului premarital. Cred că încerca să-ți comunice ceva. Acu’ va trebui să mă iei de nevastă.
Se întoarseră râzând în dormitor să discute alte sonete de Shakespeare. În pat, cu picioarele lungi ale Ilonei încolăcite în jurul mijlocului, Mihai uită de durere, uită de examen, uită de toate necazurile de pe fața pământului.
***
În anul trei veni din Olanda un profesor să le predea un semestru. Cu câteva zile înainte de plecare, toată grupa de olandeză îl scoase pe Mr. van Erwen la mici și bere la Hanul lui Manuc. Așa aflară că distinsul profesor a călătorit în mai toată lumea. După câteva beri, una din colege îndrăzni să-l întrebe, așteptându-se la un compliment:
– Mr. van Erwen, în ce țară ați întâlnit cele mai frumoase femei?
– Aaa, din câte am băgat de seamă, în România sunt multe femei frumoase, stau la masă cu câteva dintre ele acum, răspunse diplomat Mr. van Erwen fără să se uite la nici una din fete în mod special, dar cele mai frumoase femei mi s-au părut unguroaicele.
– Prietena lui Mihai are bunică unguroaică, spuse Mirela cu vocea dogită de tutun. Și chiar e frumoasă.
Vocea răgușită a Mirelei îi aminti instantaneu lui Mihai, de o întâmplare din primul an. Într-o zi o căuta pe Ilona prin facultate, când auzi dintr-o sală:
– Tu, Ilona, tu, ce-ai găsit la pișpirelul ăla? E slab ca un țâr și cu aproape un cap mai scund decât tine. Când vă văd împreună, el cu moaca aia de tocilar, tu Zâna-Zânelor, nu-mi vine să-mi cred ochilor.
– Inteligența seduce. Când deschide gura și vorbește despre literatură, simt că aș putea să-l ascult o viață-ntreagă.
Mihai hotărî atunci pe loc că se va însura într-o bună zi cu fata asta. Dar n-o ceru de nevastă decât după examenul de licență. Ilona plângea în brațele lui că nu reușise să termine ultimul subiect la maghiară. Nu suporta s-o vadă plângând. În loc de cuvinte de consolare îi ieși pe gură întrebarea pe care voia să i-o pună de mult:
– Ilona, vrei să te măriți cu mine?
Ilona râse nervos. Lacrimile de frustrare se transformară în lacrimi de fericire.
– Ce tontoflin ești! Numai tu, Mihai, puteai să faci din ziua asta nenorocită, cea mai frumoasă zi din viața mea. În loc de răspunsul afirmativ, îl sărută cu pasiune.
To be continued…
Citește: Tigaia (3/2) aici.
Beautifull post!
LikeLike
Thank you.
LikeLike
Ilona = Jo ?
😊
LikeLike
Nu, nici gând! Nu știu o boabă de ungurește. Și n-am fost niciodată la Arad. 🙂
LikeLike
Am fost la Arad mi-a placut cebtrul orasului care este foarte frumos renovat, seamana oarecum cu centrul din Brasov.
Eu n-am nimic cu maghiarii, din partea mea ei pot sa ia Ardealul si sa-l duca la ei in Ungaria dar sa lase unguroaicele aici, pt ca-s tare frumoase 😂
LikeLike
Dacă-s frumoase, dar proaste că rămân în România la ce-ți trebuie? 🙂 Deși n-am nici o probă că în Ungaria ar fi mai bine, dar măcar nu-i țara asta administrată de tonți. Pfft!
LikeLike
Daca-s frumoase, restul nu mai conteaza asa de mult 😂😂😂😂
LikeLike
Bine c-am citit-o pe prima ultima… Ști ce mă miră tare? Că ai ales numele Ilona, pe care l-am întîlnit o singură dată în viață, în satul bunicilor mei din Moldova, la o fată misterioasă și mai mare decît mine, de care habar nu mai am de atunci nimic și care n-avea nimic unguresc în neam. Dar numele ei mi-a rămas pînă azi în minte și nici folosit de altcineva nu cred că l-am întîlnit…
În altă ordine, ai întors-o super din condei și sînt invidioasă!!! Pe final, firește 😀😀😀 eu am suferit punându-mă în Criminal Minds și tu… comedie pură ❤❤
LikeLiked by 1 person
Știi ce mă miră tare? Că nu-ți mai amintești de Ilona din Pădurea spânzuraților. 🙂 Mulțumesc pentru apreciere, Issa. Mă bucur că ți-a plăcut. M-aș fi bucurat și mai mult dacă o citeai în ordine, dar asta-i numai vina mea. 🙂
LikeLiked by 2 people
:)))) nu, e cumva a mea vina, că ți-am zis că eu iau articolele din notificări și rar mă duc pe reader!
Cît despre Rebreanu, nu e printre favoriții mei…
LikeLiked by 1 person
Dar a fost lectură obligatorie în liceu. 🙂 In orice caz, de acolo mi-a venit ideea cu Ilona. E un nume frumos. Iar vina ta, de fapt, este că te scoli cu noaptea-n cap duminica!!!! 🙂
LikeLiked by 2 people
pînă și în facultate, că înțeleg că ai făcut tot filo, am „trăit” din prefețe mîncate pe pîine. cred că nu erau ediții ale cărților obligatorii, cîte prefețe și postfețe erau la ele. pe brînci le copiam (de liceu nici nu mai zic). abia după, am început să citesc liberă și ca lumea… 😀
mă scol cu noaptea în cap (numai dacă mă trezesc!) pt că-mi place maxim să lucrez cînd doarme toată lumea. apoi, cînd încep să mișune oamenii și pisicile, le dau de mîncare și ghici :))) mă culc, relaxată, la loc, să recuperez…
LikeLiked by 1 person
La mine profa de română era diriga. Nu mișca nimeni în front. Am citit și Răscoala! Și-ți amintești ce cărămidă era. 🙂 Deci te scoli înaintea pisicilor. 🙂 Dacă știam amănuntul ăsta organizam mai bine cele trei postări să nu te amețesc cu ordinea lor. 🙂
LikeLiked by 1 person
:))) rîd de toate, și de cărămidă, și de pisici!
LikeLike
Un inceput de poveste promitator, Jo, si plin de umor.
Imi place tigaia, si cum bunica aia unguroaica ii urmareste din mormant 🙂
Am citit inclusiv partea a 2a 🙂 De abia astept sa vad finalul! Ma bucur ca nu ne tii in suspans.
LikeLike
Nu numai bunica, ci si blestemul lui Macbeth. Știi că actorii se feresc să-i pronunțe numele că aduce ghinion. Îi spun the Scottish play. 🙂
LikeLiked by 1 person
Jo, eşti fantastică! Sunt fan Ilona, gata! Am zis. 😀
LikeLike
Mie imi place și de tontoflinul ei. 🙂 De la început am vrut sa-l fac pe el profesorul distrat și pe ea infiptă, cu mențiunea că mai curând mă identific cu el 🙂 dar până la sfârșit am ajuns să-i îndrăgesc pe amândoi. Acum fac parte din familie. 🙂
LikeLiked by 1 person
🍅🍏
LikeLike
ai cautat Sonetul sau se afla pe lista ta de chestii placute?
LikeLike
E sonetul meu preferat, am asta în comun cu Ilona 🙂 dar nu de asta l-am folosit. În sonetul ăsta Shakespeare face mișto de sonetul clasic, petrarchian, în care iubitele erau lăudate la stilul: părul blond ca spicul grâului, fața albă ca laptele etc. In Sonetul 130, Shakespeare practic spune: iubita mea nu-i ruptă din soare, dar eu tot o iubesc. Așa că Ilona nu avea numai picioare lungi, ci era și fată deșteaptă. 🙂 Îi comunică lui Mihai: ești slab-mort, ai moacă de tocilar, dar mie tot îmi place de tine. Iar lui i-a picat fisa, dar tot nu-i venea să creadă. 🙂 Sorry dacă am fost didactică cu răspunsul ăsta, dar ideea sonetului e super. Incearcă să-l găsești pe undeva să-l citești pe tot.
LikeLiked by 1 person
Chiar îl apreciez sincer… nu știam atâtea despre sonetele lui Shakespeare to be honest.. ps Ilona am crezut ca e mai înaltă decât tocilarul ei soț 🙂 eu mi-o imaginasem cu picioare lungi și subțiri de top model
LikeLike
Ți-ai imaginat-o bine. Ea recită sonetul, nu el. Sau ce anume te-a făcut să te îndoiești de prima impresie?
LikeLiked by 2 people
Asta :”Așa că Ilona nu avea numai picioare lungi, ci era și fată deșteaptă. “
LikeLiked by 1 person
Am uitat numai acela, care schimba tot sensul frazei .. my bad
LikeLiked by 1 person
Eu le-am citit și prima oară tot în ordine, adică am început cu aceasta, ceea ce-mi spune că, deși sunt distrată (în sensul de visătoare și cam neatentă, în general), nu mi-au scăpat cifrele din titlu, ca Issei. Cunoscându-mă, chiar nu credeam că voi întâlni pe cineva și mai aeriană decât mine. Acum, sper să nu se supere Issa dacă va citi, mai ales că recunosc: Suntem la fel! 😀
Revenind la povestea ta, Jo, mi-a plăcut încă de la început, am savurat dialogul celor doi și gândurile redate ca pe o delicatesă, simțind tot timpul că aș fi acolo, spectatoare. Atât de bine ți-au reușit detaliile descrierilor. Apropo, și eu am o stră-străbunică unguroaică, la fel ca Ilona, superb nume ai ales! 🙂
Și cuvântul tontoflin de la finalul capitolului m-a topit cu căldura sa..! Merg acum să citesc înainte. 😘
LikeLiked by 1 person
😂😁 Ce Dumnezeu v-a apucat cu tigăile!? O amărâtă de tigaie a devenit eroină principală! Dar trebuie să recunosc că mi-a plăcut mult!
LikeLike
Mulțumesc mult pentru apreciere. 🙂 Chestia asta cu tigaia este o provocare pe care Issa și eu am aruncat-o tuturor oamenilor creatori: tigaia ca armă mortală. Știu că desenul este arta ta, dar am văzut că te pricepi și la cuvinte. Dacă îți vine vreo idee criminală în care tigaia să fie eroina principală 🙂 go ahead! Doar să fii atentă la număr. Deocamdată suntem la Tigaia 5. Eu am două tigăi ”pe țeavă”, dar nu prea am timp…
LikeLiked by 1 person
Cu timpul şi eu stau rău de tot! Eu nici nu lucrez, adică nu plec de acasă la serviciu, şi deşi îmi împart riguros timpul, tot nu-mi ajunge! Studioul meu este acasă şi acolo îmi petrec multe ore din zi! Dacă n-o să-mi bubuie o idee grozavă, am să vă citesc pe voi!🤗
LikeLike
Știu ce vrei să zici cu lipsa de timp… Dar cum tu ești o artistă în zentangle, mă gândesc că atunci când lași mâna să exprime liber, cu atâta măiestrie, subconștientul tău, conștientul ar putea să lovească cu tigaia în stânga și-n dreapta. 🙂 Provocarea este lansată. Dacă ridici mănușa sau nu… vom trăi și vom vedea. 🙂
LikeLiked by 1 person