Regizorul Cristian Mungiu, laureatul cu Palme d’Or la Cannes, pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) va prezida juriul din acest an pentru Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes.

Cariera lui Mungiu este strâns legată de Cannes. Primul său lungmetraj, Occident, a avut premiera în secțiunea Cannes – Directors’ Fortnight, în 2002, înainte de drama despre avort în epoca Ceaușescu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, care a luat premiul cel mai important al festivalului în 2007. A câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, în 2012, pentru După dealuri, care a primit și un premiu dublu Cea mai bună actriță, pentru rolurile principale ale filmului: Cosmina Stratan și Cristina Flutur. În 2016, a câștigat premiul Cannes pentru Cel mai bun regizor, pentru filmul său Bacalaureat.
Mungiu va fi președintele juriului care va acorda premiile pentru ediția a 60-a a secțiunii Semaine de la Critique de la Cannes, inclusiv Marele Premiu Nespresso pentru cel mai bun lungmetraj, Premiul Fundației Louis Roederer Rising Star (stea în ascensiune) pentru cel mai bun actor sau actriță și Premiul Leitz Cine-Discovery pentru cel mai bun scurtmetraj.
Alături de el în juriul Semaine de la Critique se află producătorul Didar Domehri (Bang Gang: A Modern Love Story), actrița și scenarista Camélia Jordana (The Things We Say, The Things We Do), producătorul Michel Merkt (Elle, Toni Erdmann) și Karel Och, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary.
A 60-a ediție a Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va avea loc între 7-15 iulie.
Scott Roxborough, The Hollywood Reporter, 2 iunie
Wow cate a realizat!!!
LikeLike
Și eu sunt mândră de realizările românilor, mai ales într-un domeniu căruia nu i se acordă atâta importanță – cultura!
LikeLiked by 1 person
In primul rand, m-am bucurat sa vad articulul acesta. Bravo,Jo 😉 Si iti multumesc.
In al doilea, scuze ca mi-a luat atata timp sa scriu un comentariu. Dar sa stii ca am postat ieri pe Twitter.
Amsa incerc sa ii urmaresc comentariile – sa am si eu o idee despre ce filme sa incerc sa vad. Filmele europene mi s-au parut intotdeauna mai destepte 🙂
Nu stiu unde s-a nascut Mungiu, dar are fata de ardelean 🙂
LikeLike
Ai dreptate, filmele europene sunt mai deștepte. Vorbesc din amintiri destul de îndepărtate. Am apucat pe calea mai ușoară a Hollywood-ului din cauza limbii. Am văzut în ultimii ani Parazit și Minari și văd că n-am murit la auzul altei limbi 🙂 dar tot pe filmele vorbite în lb. engleză le prefer. Eh! Cât despre Mungiu, m-am uitat la fotografia lui mai atentă și ai dreptate, chiar arată a moț. 🙂 Dar nu, e născut la Iași. 🙂 Dar poate strămoșii lui ardeleni au trecut Carpații doar de câteva generații…
LikeLiked by 1 person
Te inteleg perfect cu filmele in engleza.
Noi aici in casa noastra am ajuns la un compromis, ca sa zic asa. Ne uitam la mini-seria Chernobyl, cara vad acum ca e regizata de un American.
Ai tu dreptate, parca niste Maramureseni au ajuns prin nordul Moldovei pentru prima oara.
Dar si Iesean e foarte bine, Creanga si Eminescu erau amandoi din Moldova. 🙂
LikeLike
… și mama tot din Moldova. 😀 Dar n-a fost celebră decât în sufletul meu. Am rămas, însă, cu o simpatie față de moldoveni, așa că nu pot decât să mă bucur că Mungiu este ieșean. 🙂
LikeLiked by 1 person
Si tata e de pe la Iasi 🙂 Nimeni nu face chiftele ca ale lui. Sau salata de vinete. Chiar si picii mei, mai ales fiica-mea, mi-au spus-o pe sleau. Ce gatesc eu e bun, DAR nu ca al lui bunicu.
LikeLike
Mmm… mi-ai făcut poftă de salată de vinete! 🙂
LikeLiked by 1 person