Regizorul Cristian Mungiu, laureatul cu Palme d’Or la Cannes, pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) va prezida juriul din acest an pentru Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes.

Cristian Mungiu

Cariera lui Mungiu este strâns legată de Cannes. Primul său lungmetraj, Occident, a avut premiera în secțiunea Cannes – Directors’ Fortnight, în 2002, înainte de drama despre avort în epoca Ceaușescu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, care a luat premiul cel mai important al festivalului în 2007. A câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, în 2012, pentru După dealuri, care a primit și un premiu dublu Cea mai bună actriță, pentru rolurile principale ale filmului: Cosmina Stratan și Cristina Flutur. În 2016, a câștigat premiul Cannes pentru Cel mai bun regizor, pentru filmul său Bacalaureat.

Mungiu va fi președintele juriului care va acorda premiile pentru ediția a 60-a a secțiunii Semaine de la Critique de la Cannes, inclusiv Marele Premiu Nespresso pentru cel mai bun lungmetraj, Premiul Fundației Louis Roederer Rising Star (stea în ascensiune) pentru cel mai bun actor sau actriță și Premiul Leitz Cine-Discovery pentru cel mai bun scurtmetraj.

Alături de el în juriul Semaine de la Critique se află producătorul Didar Domehri (Bang Gang: A Modern Love Story), actrița și scenarista Camélia Jordana (The Things We Say, The Things We Do), producătorul Michel Merkt (Elle, Toni Erdmann) și Karel Och, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary.

A 60-a ediție a Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va avea loc între 7-15 iulie.

Scott Roxborough, The Hollywood Reporter, 2 iunie