Gina Rodriguez nu poate salva o poveste apocaliptică ridicolă și neintenționat amuzantă despre o afecțiune misterioasă, care-i împiedică pe oameni să doarmă.
Noul thriller inert de la Netflix Coșmarul realității (Awake) este de o incompetență atât de pronunțată, care-ți distrage atenția și te face să adormi, încât vizionarea lui este aproape la fel de plictisitoare ca și misiunea de a scrie despre el. Se pare că a fost conceput pur și simplu pentru a completa leneș coloana „Dacă ți-a plăcut Bird Box: Orbește, atunci ar trebui să te uiți și la…”, nu are nimic care să nu fi fost făcut până acum mult mai bine.
Premisa este cumva mai stupidă decât sună: într-o zi, se întâmplă o pană de curent globală și un efect secundar puțin probabil este că oamenii nu mai pot dormi. Viața fără odihnă trece de la frustrantă, la dificilă până la a fi mortală, dar oricât de sumbră ar fi această lipsă de somn în viața reală, este o găselniță complet ineficientă pentru a ancora un film apocaliptic, chipurile îngrozitor. Privirea confuză a personajelor cu ochii cârpiți de somn nu te face să stai cu sufletul la gură, iar scenariul, bazat pe o poveste de Gregory Poirier ale cărui filme neinspirate includ Spot (See Spot Run) și Spionul din vecini (The Spy Next Door), nu este suficient de inteligent pentru a face altceva cu premisa, în afară de a o folosi ca explicație pentru un drum cu mașina monoton, spre o destinație potențial sigură.
Urmărim o familie, condusă de Jill (Gina Rodriguez), o mamă singură, cu probleme, care lucrează ca agent de pază și vinde pastile furate pe șest, luptându-se să-i păstreze în siguranță pe cei doi copii semi-înstrăinați, în timp ce călătoresc prin SUA. Ceea ce face ca situația lor să fie mult mai periculoasă este că, din motive necunoscute, fiica ei poate dormi, ceea ce înseamnă că cei din jur sunt dornici să o sacrifice și / sau să facă experimente pe ea. În călătoria lor se întâlnesc cu personaje interpretate de actori care merită mult mai mult, de la Frances Fisher la Barry Pepper și Shamier Anderson până la, cel mai deprimant, o Jennifer Jason Leigh cum era de așteptat, plictisită, pe post de psihiatru posibil fără scrupule.
Totul este chinuitor de neinteresant, o corvoadă de re-imaginare, care nu justifică măcar o dată saltul de la „ce-ar fi dacă?” la lungmetrajul propriu-zis. Regizorul Mark Raso, care a trecut de la filme indie aclamate la filme de gen dezamăgitoare, nu face altceva decât să filmeze, rezultatul final pălind în comparație cu Fără zgomot (A Quiet Place) sau Bird Box: Orbește sau oricare dintre filmele din ultima vreme cu tematică similară: familii în primejdie odată cu sfârșitul lumii. Este banal și arată mediocru și, în timp ce realizarea unui thriller despre o catastrofă la nivel global, cu un buget redus este, desigur, o provocare, Coșmarul realității nu pare să facă nici o încercare reală de a profita la maximum de puțin.
Suspansul în crescendo, atât de esențial la filmele de acest gen, nu este plin de suficientă panică încordată, care să te fiarbă la foc mic și care să pregătească terenul pentru ce urmează să se întâmple. Ritmul este în mod special lipsit de vigoare – personajele trec de la oboseală la comportament maniacal cu o viteză atât de mare, încât filmul pare să sugereze că înainte de pana de curent, toată lumea beneficia de un somn confortabil de 10 ore pe noapte. După o zi – două, fără a lipi geană de geană, lumea a intrat deja în plină nebuneală à la Mad Max și, cu toate că, după ultimul an de haos în afara ecranului, este nerealist să presupunem că oamenii sunt inerent buni, scenariul care presupune cei mai rău în toată lumea, pare oarecum prea de tot. Purtarea maniacală din final este neintenționat amuzantă – soldații confundă conurile de pin cu grenade și aproape te întrebi în treacăt, cum ar fi arătat versiunea deliberat comică a filmului.

Înțelegem de ce Rodriguez, o actriță care și-a arătat deja valoarea ca prezență comică efervescentă și empatică, ar dori să adauge un alt gen de film în palmares, dar este păcat că este unul cu o continuitate fragilă, un proiect care o arată făcând foarte puține, cu un scenariu și mai puțin dotat. Asemănările de suprafață cu Bird Box: Orbește vor împinge probabil Coșmarul realității în Top 10 Netflix (thriller-ul cu Sandra Bullock este al doilea cel mai mare film al platformei de streaming de până acum), dar este puțin probabil să rămână în atenție prea mult timp. Filmul este neiertat de banal, cu greu te ține treaz până la sfârșit, așa cum te-ar provoca titlul în engleză (Awake).
Benjamin Lee, The Guardian, 9 iunie
Coșmarul realității (Awake) are premiera la Netflix, pe 9 iunie.
Jo, ce sa zic, aici ni se ia curentul zilnic (desi, nu unde stam noi – ce noroc!!) fiindca infrastructura locala de electricitate nu face fata cerintei 🙂
Vorbind despre thrillers, mi-a notat in agenda cand iesei noul film al lui Liam Neeson pe Netflix: 25 iunie, The Ice Road 🙂 Doua saptamani si doua zle 🙂
LikeLike
Sunt convinsă că pana de curent ți-ar inspira un thriller mai adevărat decât Coșmarul realității. 🙂 Am văzut trailerul filmului cu Liam Neeson și cred că o să fie interesant. Mai ales că eu o să-l vad vara. Sâc! Sâc! 😀
LikeLiked by 1 person
Ha ha 🙂
LikeLike
Nu știu cum e cotat Bird Box, dar pe mine m-a dezamăgit. Sau m-am dus eu la el ca la pomul lăudat. M-am uitat de dragul Sandrei, s-o văd în plus în ceva. Mi-a plăcut mult doar finalul, nici el pentru idee, ci pentru interpretare și decor 🙂
LikeLike
Mie mi-a plăcut și tipul ăla, singurul supraviețuitor mascul, până să se sacrifice de dragul ei. Deh, fiecare cu decorurile sale. 🙂
LikeLike
Am văzut, în sfîrșit, Bird Box. După ce mi-l sugerează Netflix primul de o săptămînă, ieri, cînd m-am hotărît, nu mai era și a trebuit un search manual. C-așa-i în tenis.
Trei sferturi de film au fost clișee din tot ce-am văzut cu zombie și apocaliptic. Doar că se lupta Sandra Bullock cu nevăzutul care distrugea lumea, csz.
Dar finalul face. Nu-i nici el atipic, binele învinge, ca-n orice thriller american și spre deosebire de viață. Însă culorile, copiii, iarăși Sandra și ideea că numai cu iubire și încredere poți răzbate, toate astea sînt, cred eu, un “must have”.
Cum zicea Tom, personajul negru pozitiv din film care piere pe altarul aceluiași bine, “avem nevoie de povești”.
Astea au fost impresiile mele la vremea filmului, le-am găsit pe fb și mi-am permis să ți le las aici, fiind scurte. E clar, dacă n-am zis nimic de mascul, că nu m-a impresionat :))) se pare că mai mult ăla negru…
LikeLike
Da, Tom, la el m-am referit și eu – singurul supraviețuitor mascul, care se sacrifică pentru ea. 🙂 Ai văzut că gândim la fel? 🙂
LikeLiked by 1 person
daa, great minds… 😀❤
LikeLike
Bine, nu mă uit la el. 😀
LikeLiked by 1 person
Poate doar dacă ai insomnie într-o noapte. Cică te adoarme instant. 😀
LikeLiked by 1 person
Ah, da, aşa merge 😀
Am adormit la Sânge de pelican, ştii ceva de el, se termină bine? Nu e un film musai de văzut, dar era abia început, am rămas, am adormit 😳
LikeLike
Ahh, Potecuță, nu apuc nici să văd filmele vorbite în limba engleză. Nici gând să mă apuc de vreun film german!
LikeLiked by 1 person
Sa-mi fie rusine, habar nu aveam ce inseamna “soporific” 😂. Totusi, cred ca o sa ma uit la el daca o sa am insomnii 😊
LikeLike
Neapărat să ne spui dacă a funcționat. Mi se mai întâmplă și câte o noapte cu ochii în tavan… deh! 🙂
LikeLiked by 1 person
Without further ado, everything is well clarified. With your review and the opinion of others, there is no incentive to see the movie. Too bad with Gina since he had enjoyed good movies with her. Regards Jo
LikeLike
I’m afraid not, unless you don’t have anything else to watch. 🙂 I agree about Gina and the others, they deserve better…
LikeLiked by 1 person
I’ll see her for her anyway. Regards Jo
LikeLike
l-ai distrus…nimic de bine:))))
deci daca vreau sa adorm si nu reusesc, caut acest film
LikeLike
Da! *blush* Poate aș fi putut găsi o cronică mai blândă, dar, cumva, m-a amuzat ce-a scris tipul ăsta. 🙂 Până la urmă, toată lumea percepe un film diferit. Depinde și de starea în care te afli în acel moment… E totul relativ.
LikeLiked by 1 person
E bine și cu cronice negative sa nu punem chiar toate filmele pe lista, doar pe cele care chiar sunt pe sufletul nostru …
fuseși oricum prea darnica in ultimul timp ca numai de bine scrisesei
LikeLike
Tu când ne îndemni au ba ‘nspre un film, o faci pt că bistoș l-ai văst sau doar ne traduci cu ce-o spus alții. C-așa, eu care l-am văzut, pot să-ți spun că e excepțional din toatepdv.
Iar că Bird Box ,e beștelit maxim -dăcât, și epic de @cotlin o fi…literă de lege, nu?! hm
Știu: gusturile nu se discută… da mai ușor cu pianu’ pe… ce-mi place mie vs ce-ți place ție. E loc sub soare pt toți. cred
LikeLike
Da, toate cronicile de pe blog sunt traduse. Autorii sunt critici de film, care publică la reviste importante de profil. În altă ordine de idei, mă bucur că ți-a plăcut Coșmarul realității. Poate discutăm mai pe larg după ce-l văd și eu. Altfel, așa cum spui chiar tu, e loc sub soare pentru toată lumea și fiecare este îndreptățit la părerea lui. Eu îți respect părerea, m-aș bucura dacă ai respecta și tu părerea d-nei Cotelin.
LikeLike
Mda,
sincer… n-am luat vreodată cina cu vreunul din criticii clamați de tine. Și nici nu-mi doresc. Iar să spui despre Awake că ,,este de o incompetență atât de pronunțată, care-ți distrage atenția și te face să adormi” bla bla… îmi dă senzația că nici n’om cina prea curând. Halal critici -părerea mea-propovăduiești. Mă rog. Vezi filmul, ș’om sporovăi p’ormă. Nu mai zic că Awake și Bird Box sunt cu totul și cu totul…din alt film numaidecât <criticicrocat…
În altă ordine de idei- ca să citez din tine 😆 – nu-mi plac truismele spuse pe jumătate. Iar dacă a tușa pe marginea părerilor cuiva/oricui, înseamnă lipsă de respect, apăi îmi cer scuze și mă retrag. Înseamnă că nu-i locul meu aici.
Vizionare plăcută, altminteri
LikeLike
N-am nimic împotriva părerilor contrare, dar contează foarte mult cum sunt exprimate. Chiar nu înțeleg de ce te-ai supărat atât de tare. Spui că fiecare e îndreptățit la părerea lui, dar te ambalezi și-i faci cu ou și cu oțet pe cei care au o părere diferită de a ta. Mă rog…
LikeLike