Fred Waterford din Povestea slujitoarei (The Handmaid’s Tale) nu este teribil de inteligent sau pătrunzător, mai ales în comparație cu femeile din viața lui. Știți asta. Știm asta. Joseph Fiennes, care îl portretizează în drama de la HBO, știe și el.

Dar comandantul Waterford știe? ”Nu tocmai”, răspunde Fiennes, chicotind.

„Adică, așa stă treaba cu bărbații slabi, cărora li se oferă funcții importante, de tip patriarhal – își închipuie ei – protecție prin regim”, spune el pentru TVLine. Sau, așa cum autoarea Margaret Atwood descrie personajul din romanul din 1985 pe care se bazează serialul: Fred este „o cizmă dură la exterior, care dă formă unui aluat ignorant.” („a boot, hard on the outside, giving shape to a pulp of tenderfoot.”)

„Este o descriere perfectă”, remarcă Fiennes.

De-a lungul a aproape patru sezoane, Fred nu ezită să apese în forță cu cizma, ori de câte ori și oriunde consideră de cuviință, mai ales când vine vorba de „femeile puternice din viața lui, atât Serena, cât și June”, explică Fiennes. Aici își are sursa iritarea emasculantă: „Fred le admiră tăria”, observă actorul, „dar este amenințat de ea și asta stă, de fapt, la baza personajului”.

Dar știe Fred că este veriga slabă în relațiile sale? „Nu”, recunoaște Fiennes râzând. „Și asta explică și mai bine de ce este atât de netot”.

Joseph Fiennes și  Yvonne Strahovski - Povestea slujitoarei (HBO)
Joseph Fiennes și Yvonne Strahovski – Povestea slujitoarei (HBO)

Înaintea episodului 9, care va avea premiera la HBO pe 10 iunie, TVLine a stat de vorbă cu Joseph Fiennes pentru a trece în revistă ultimele două episoade ale Sezonului 4 – într-unul din ele, dezvăluie el, este o confruntare June/Fred, care este scena lui favorita din întreg sezonul.

TVLINE | Să ne întoarcem la dezvăluirea sarcinii din episodul 4. Serena n-a vrut ca el să știe că este însărcinată. Dar el află. Vorbiți-mi despre acea scenă, în care Fred află lucrul cel mai important pentru el, dar în cel mai prost mod posibil.
Chiar este cel mai prost mod posibil. Aveți dreptate. Este tot ce și-a dorit și n-a crezut niciodată că poate obține. Deci surpriza este monumentală și îi întărește lui Fred statutul de cap de familie perfectă din Gilead. Este un lucru pentru care s-a străduit cu ardoare și care l-a bântuit anterior – că n-a avut niciodată un copil al lui și că ar putea fi steril. Deci, este o răsturnare de destin imensă și este fascinant. Cred că îl vede ca pe un semn că ar putea, în felul lui cuvios, îndoctrinat, să-l folosească în avantajul lui. Dar, de asemenea, își dă seama că atunci când ai un copil al tău, devii extrem de protector față de acesta și de unitatea ta familială. Și apoi ar putea începe să reflecteze la ceea ce i-a făcut lui June, prin ce-a trecut ea când a fost separată de familia ei. Va ajunge vreodată atât de departe? Nu știu, dar deschide noi posibilități pentru personaj.

TVLINE | În episodul 7, June are această scenă grozavă, plină de încărcătură emoțională, în care îi spune Serenei toate lucrurile pe care vrea să i le spună. Și în episodul 8, Fred și June au o interacțiune la tribunal, dar atât. Puteți să ne spuneți dacă există sau nu scene similare gen „hai să-ți spun exact cum mi-ai distrus viața” între June și Fred în restul sezonului?
Ei bine, revenind la scena aceea [June / Serena], îmi place enorm. Dintr-o dată, June și-a găsit vocea. Ea a fost rănită psihologic și fizic de cei doi Waterford;  rănile ei sunt adânci, iar ea lovește înapoi. De aceea îmi place scena asta atât de mult.

În ceea ce-i privește pe Fred și June, da, va fi. Una dintre scenele mele preferate va cuprinde exact acea dinamică. Acesta a fost sezonul scenelor cu două personaje. Din cauza restricțiilor COVID, suntem reduși la doar două persoane într-o cameră – dar trebuie să recunosc că totul este mai intens din cauza asta. Avem parte de momente minunate între actori și îmi place foarte mult cum O.T. [Fagbenle] înflorește în rolul lui Luke așa cum nu l-am mai văzut până acum. Urmările pe care le cunoașteți despre această relație au fost interesant de examinat. Dar, în ceea ce-i privește pe Fred și June, vom vedea mai târziu una dintre scenele mele preferate, dacă nu chiar scena mea preferată din tot sezonul.

TVLINE | M-a frapat cu adevărat, în instanță, când June citește declarația în Episodul 8, că Fred nu se poate împiedica să nu-i răspundă, chiar dacă știe că nu-i o idee grozavă și ar putea să-i dăuneze cazului. Se pare că, chiar și după toate câte s-au întâmplat, tot este atras de ea.
Cred ca aveți dreptate. Chiar este atras. Este atras de femeile puternice… Asta-i partea slabă și jalnică a lui Fred, dar nu se poate abține să nu dea replica. Lucrul ciudat este că asta are un efect pozitiv pentru el, mă refer la acel grup [de susținători] de afară și [cei doi Waterford] pot profita de asta.

În plus, este conștient că în sală sunt și ziariști și nu este procesul propriu-zis. Este doar o audiere preliminară. În mintea lui – mă gândeam când am citit scenariul – el vrea să justifice acele evenimente pentru a se potrivi narațiunii sale. Și totul se reduce la: „Ei bine, am fost bun cu tine și te-am lăsat să-ți vezi fiica” A fost un moment intens. Este ceea ce fac agresorii cu victimelor lor și este un lucru odios, dar real. Este dezgustător să fii nevoit să portretizezi asta, dar este destul de real… Este dezgustător, dar ăsta-i Fred. [Râde]

Kimberly Roots, TVLine, 8 iunie