Al patrulea sezon cumplit, dar și extrem de satisfăcător al serialului Povestea slujitoarei (The Handmaid’s Tale) a fost exploziv – uneori literalmente – cu finalul care a dat o lovitură mortală și a stabilit un nou parcurs pentru June (Elisabeth Moss), în sezonul 5. Într-un interviu pentru ET, Elisabeth Moss, Joseph Fiennes și restul distribuției au disecat evenimentele din episodul 10, „The Wilderness”, și ce urmează pentru serialul laureat cu premii Emmy, de la HBO.

Ca întotdeauna, lansăm un avertisment spoiler pentru oricine nu a urmărit finalul sezonului 4, despre care O.T. Fagbenle spune că este „fără îndoială, fără excepție, cel mai controversat și fulminant episod din cele patru sezoane.”

După ce a evadat din Gilead, chiar dacă oarecum obligată de Moira (Samira Wiley), June s-a trezit în Canada, tulburată, cu dificultăți de adaptare la libertate, străduindu-se să aibă o relație normală cu soțul înstrăinat, Luke (O.T. Fagbenle) și bebelușul Nichole, chiar dacă cei din jurul ei – Rita (Amanda Brugel), Emily (Alexis Bledel) și alții – au încercat să-i ofere sprijin.

În ciuda faptului că a depus o mărturie incriminatoare împotriva foștilor ei torționari, Fred (Joseph Fiennes) și Serena Waterford (Yvonne Strahovski), care ar fi trebuit să-i arunce pe cei doi în spatele gratiilor din Canada, pentru totdeauna, Fred reușește să-și negocieze libertatea.

Este un deznodământ inacceptabil pentru June, încă zdruncinată pentru că nu a putut s-o salveze pe Hannah din Gilead și, în cele din urmă, decide să ia lucrurile în propriile mâini. „June descoperă la sfârșitul sezonului ce trebuie să facă cu adevărat”, spune Moss despre ceea ce urmează în episod.

După un joc dublu în care June îi implică pe comandantul Nick (Max Minghella), comandantul Lawrence (Bradley Whitford) și mereu nedumeritul Mark Tuello (Sam Jaeger), Fred este deturnat din drumul spre Geneva și escortat peste granița Canada-Gilead.

Acolo Nick îl conduce în zona neutră și-l dă pe mâna lui June și a unui grup de foste slujitoare, care, în mod similar cu linșarea unei femei sfidătoare din sezonul 1, l-au încercuit pe Fred și l-au lovit până când a murit. Trupul lui a fost apoi atârnat de un zid, ca atâția nenumărați alții, considerați indezirabili de Gilead.

Elisabeth Moss - Povestea slujitoarei (HBO, Foto: Sophie Giraud)
Elisabeth Moss – Povestea slujitoarei (HBO, Foto: Sophie Giraud)

Deși aparent satisfăcătoare, răzbunarea lui June va avea, fără îndoială, consecințe la care vom fi martori în episoadele viitoare. „Când face asta, cred că are parte de o eliberare incredibilă”, explică Moss. „Dar, în același timp, cred că o copleșește acel sentiment de ‘ce urmează să fac în continuare? Încotro apuc acum?’”

Până la urmă a avut de ales între răzbunare și familie. „Și a ales răzbunarea”, continuă Moss. „Iar alegerea asta este incredibil de dezastruoasă pentru familia ei, pentru Luke, fără îndoială”.

O.T. Fagbenle - Povestea slujitoarei (HBO)
O.T. Fagbenle – Povestea slujitoarei (HBO)

Dar familia lui June nu este formată doar din Luke și Nichole, ci și din cea mai bună prietenă, Moira, care a sacrificat atât de multe pentru a o salva și nu a participat la atacul asupra lui Fred. „Suntem în tabere diferite și cred că Moira va fi furioasă”, remarcă Wiley, adăugând că „nu vrea decât ca June să fie acolo cu ea și familia ei. Iar fapta lui June îi arată că este complet în alt loc.”

Recunoscând că s-a făcut oarecum dreptate, Fiennes atrage atenția asupra unei alte potențiale „consecințe” pentru June – deoarece ceea ce s-a întâmplat este un pic paradoxal. „Dacă încerci să distrugi lucrul pe care-l urăști cel mai mult și cauți răzbunare pentru a obține un fel de justiție, există pericolul de a deveni exact ceea ce ai distrus”, explică actorul.

Joseph Fiennes - Povestea slujitoarei (HBO)
Joseph Fiennes – Povestea slujitoarei (HBO)

În timp ce Moss sugerează că June „va trebui să fie, din nou, fugară”, ea adaugă rapid că este doar pură speculație în acest moment. „De fapt, nu știu încă ce se va întâmpla în sezonul 5.”

La fel ca finalul sezoanelor anterioare, „este foarte învrăjbitor”, spune Amanda Brugel (Rita) referitor la reacțiile fanilor legate de alegerile lui June din trecut. „Cred că vor fi spectatori entuziasmați de final și alții care vor avea alte sentimente.”

Dar, după cum remarcă ea, „cel mai bun mod de a avea un serial de succes este să te asiguri că telespectatorii au reacții puternice”. Între timp, pentru Yvonne Strahovski, al cărui personaj primește degetul tăiat și verigheta lui Fred prin poștă, finalul este „cel mai satisfăcător pe care l-au făcut vreodată”.

Fagbenle adaugă ulterior că odată cu acest episod, scenariștii „au trebuit să ridice ștacheta și au ridicat-o”.

Samira Wiley (Moira), al cărui personaj îndrăgit din Orange Is the New Black a fost omorât la sfârșitul sezonului 4, s-a trezit într-o situație similară când a aflat că Fred urma să fie ucis. „Am vrut imediat să-l sun pe Joe și să-l întreb: ‘Ești OK?’” își amintește ea. Deși este tristă să se despartă de co-starul ei, Wiley observă că Fred este unul dintre nenumărații „oameni răi care primesc ceea ce merită”.

În cele din urmă, ceea ce face finalul, spune Max Minghella (Nick), este să permită „serialului să se îndrepte în direcții pe care nu le-am fi putut aborda înainte.” Whitford rezonează cu acest sentiment, spunând că scenariștii au „dislocat” tot ceea ce credeam că știm despre personaje și serial și au lăsat spectatorii cu „mai multe întrebări decât răspunsuri.”

În timp ce sezonul 4 a îndeplinit în final promisiunea pe care creatorul Bruce Miller și producătorul executiv Warren Littlefield au făcut-o la începutul sezonului și anume că „răbdarea publicului va fi recompensată” – îți dă, de asemenea, senzația de cerc complet. „Aproape că ar putea fi un final potrivit pentru întreaga serie într-un anumit sens, cu excepția faptului că nu este”, spune Alexis Bledel, al cărei personaj, Emily, a fost martora linșării iubitei ei, în sezonul 1. „În niciun caz. Dar este, într-un fel, semnificativ pentru poveste.”

Stacy Lambe, Entertainment Tonight, 16 iunie