Până spre finalul noii comedii Netflix a actriței de stand-up Iliza Shlesinger – În teorie (Good on Paper), acest film inteligent și captivant despre o experiență dezastruoasă într-o relație din viața reală a lui Shlesinger, funcționează destul de bine în genul rom-com excesiv. Dar apoi cade pradă celor mai proaste instincte care trec în ziua de azi drept film de comedie și sare calul. Ironia este că fragmentele grosolane, cu greu credibile care nu funcționează sunt exact părțile inventate din povestea reală a lui Shlesinger, dar, din fericire, nu sunt o lovitură fatală, întrucât ea este o prezență atât de plăcută, cu care te identifici și scenariul ei original este atât de inteligent până în acel moment, încât o putem ierta că cedează nevoii actuale de a stârni hohote de râs cu orice preț, chiar dacă ucide tonul.

Shlesinger o interpretează pe Andrea Singer, o versiune puțin deghizată a ei însăși, în rolul unui comic de stand-up frustrat că nu primește rolurile de actorie și oportunitățile TV pe care crede că le merită, în special în detrimentul rivalei Serena (o amuzantă Rebecca Rittenhouse). După încă o audiție eșuată, întâlnește la aeroport un tip timid pe nume Dennis (Ryan Hansen). Întâmplător (?) se trezește așezat lângă ea în avion, unde dezvăluie că este administrator de fonduri de investiții și că a studiat la Yale. Deși crede că este oarecum un tocilar, îl invită politicoasă să o vadă pe scenă oricând – o ofertă pe care el o acceptă.

Ea este la fel de frustrată în relațiile personale ca și în carieră, dar cei doi se împrietenesc și, în cele din urmă, este sedusă în mai mult decât atât, iar el devine iubitul ei. Abia atunci i se pare ceva ciudat în legătură cu povestea lui și, la îndemnul celei mai bune prietene, Margot (Margaret Cho), care nu are încredere în el deloc, încep o investigație și descoperă că Dennis a spus mai mult decât câteva minciuni. Shlesinger jură că marea majoritate a filmului este adevărul gol goluț și, în mod clar, acum este o dulce răzbunare pentru vedetă să folosească nefericirea alături de acest tip ca paie pentru focul comediei.

Shlesinger este un talent autentic, iar publicul o iubește, așa că probabil vor trece peste micile probleme și vor gusta filmul. Ea dovedește că poate scrie scene comice pătrunzătoare și oferă un divertisment sclipitor până când sare peste cal. Ar fi fost frumos dacă ar fi urmărit detaliile reale până la capăt. Cu toate acestea, este o prezență simpatică pe ecran, iar regizorul Kimmy Gatewood împletește inteligent numerele ei adevărate de stand-up cu intriga, ca un fel de cor grecesc. Dacă Netflix are prezență de spirit, ar putea considera În teorie ca pe un pilot pentru un serial.

În teorie (Netflix)
În teorie (Netflix)

Odată cu intrarea amuzantului Nu mai exiști pentru mine (Dead to Me) în ultimul sezon, ar fi interesant un sitcom Shlesinger în care să facă echipă cu minunata Cho și care să le detalieze viața romantică și cariera. Shlesinger chiar seamănă uluitor de mult cu Christina Applegate, starul lui Nu mai exiști pentru mine. Sau ar putea fi o versiune în stil modern a sitcom-ului That Girl al lui Marlo Thomas din anii 60, în care viața personală intră în conflict cu ambițiile ei în cariera din showbiz. Sună bine, „în teorie” cel puțin. Cu siguranță ea are îndeajuns talent.

Pete Hammond, Deadline, 22 iunie