Ediția a 78-a a Festivalului de Film de la Veneția va acorda anul acesta un Leu de Aur pentru întreaga activitate, actriței americane Jamie Lee Curtis. Ceremonia va avea loc pe 8 septembrie la Sala Grande, înainte de proiecția în premieră mondială, în afara competiției, a filmului Halloween Kills al lui David Gordon Green. Festivalul de la Veneția va avea loc în perioada 1-11 septembrie, pe Lido.

Jamie Lee Curtis (Foto; Dominik Bindl/Getty Images)
Jamie Lee Curtis (Foto; Dominik Bindl/Getty Images)

Curtis a declarat despre premiu: „Sunt incredibil de emoționată să fiu onorată în acest fel de Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Nu-mi vine să cred că sunt în această industrie de suficient de mult timp pentru a primi recunoaștere „pentru întreaga carieră”, iar faptul că se întâmplă acum, cu Halloween Kills, este deosebit de important pentru mine. Halloween – și parteneriatul meu cu Laurie Strode – mi-au lansat și susținut cariera, iar ca aceste filme să evolueze într-o nouă franciză îndrăgită de publicul din întreaga lume a fost și rămâne o bucurie. Cinematograful italian a onorat și a afirmat întotdeauna genul care mi-a lansat cariera, așa că nu aș putea fi mai mândră și mai fericită să accept acest premiu de la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în numele lui Laurie și al tuturor eroinelor curajoase din lume, care stau cu fruntea sus în fața obstacolelor aparent insurmontabile și refuză să cedeze.”

Directorul festivalului, Alberto Barbera a spus: „Jamie Lee Curtis aparține acelui grup select de actori de la Hollywood care reflectă cel mai bine calitățile care sunt chiar sufletul industriei cinematografice mondiale și a influenței ei durabile. Descendentă directă a aristocrației cinematografiei americane – este fiica a două staruri de neuitat, Tony Curtis și Janet Leigh – Jamie Lee Curtis este întruchiparea naturală a unei stele de cinema, care știe să joace roluri cu versatilitate și dăruire, aceasta în timp ce le insuflă o carismă și o personalitate distinctivă fără egal. Toate aceste calități, împreună cu profesia de autoare de cărți pentru copii și abnegația pentru activitățile în scop caritabil i-au consolidat statutul de artist desăvârșit, memorabil și trainic. Până în prezent, cariera ei extraordinară de patru decenii, care a început cu debutul strălucitor în clasicul horror, din 1978, al lui John Carpenter, Halloween, cuprinde mai mult de patruzeci de lungmetraje și ne amintește că adevăratul talent, combinat cu inteligența, umorul, răbdarea și tăria de caracter nestrămutată, sunt semnele distinctive ale acestei adevărate stele de cinema de neuitat.”

Nancy Tartaglione, Deadline, 30 iunie