Participanții Festivalului de Film de la Cannes, care au luat parte la cina găzduită de firma de articole de lux Kering, au fost distrași în timpul uneia dintre cele mai memorabile petreceri anuale de până în prezent.

Evenimentul Women in Motion din seara de duminică 11 iulie, de la impecabilul Le Place de la Castre, a coincis cu finala Campionatului European UEFA, dintre Italia și Anglia, ridicând problema supremă, un scenariu gen Sophie’s Choice pentru fanii sportului rege, precum regizorul Spike Lee, președintele juriului festivalului, care a fost prezent la eveniment.

Oaspeții începuseră să se înghesuie în jurul celor care urmăreau pe furiș meciul pe smartphone-urile lor și, în cele din urmă, a fost adus un ecran mare pentru cei prezenți. Nimeni altul decât Spike Lee s-a poziționat în fața ecranului, așezat pe scaun cu un pahar de vin în mână, pentru a privi Italia învingând Anglia, la penaltiuri.  Cu o privire senină pe chip, regizorul filmului Frăția celor cinci (Da 5 Bloods) se uita la ecran, în ceea ce a devenit, deja, o imagine virală.

Spike Lee - Festivalul de la Cannes 2021 (Foto: Manori Ravindran)
Spike Lee – Festivalul de la Cannes 2021 (Foto: Manori Ravindran)

Noaptea a avut și alte surprize. Salma Hayek, care, de obicei, prezintă ea însăși premiul în timpul ceremoniei (actrița este căsătorită cu directorul Kering, François-Henri Pinault și, ca atare, nu lipsește niciodată de la ceremonie), a primit Premiul Women in Motion 2020, de la președintele festivalului Pierre Lescure și directorul artistic Thierry Fremaux, care au spus că au selectat-o personal pe Hayek pentru premiu.

Prezentând câștigătoarea, a cărei identitate a fost păstrată secretă pentru a fi dezvăluită în direct în timpul ceremoniei, Fremaux a spus: „Abnegația cu care luptă împotriva violenței asupra femeilor este durabilă și hotărâtă, ajutându-le să se opună tuturor tipurilor de violență, fie că este vorba de violență sexuală, fizică, mintală sau discriminare.

„Nu aș putea să vă spun dacă s-a născut în primul rând artistă sau activistă”, a adăugat Fremaux. „Este artistă și activistă.”

Salma Hayek – Women in Motion – Cannes 2021

Hayek n-avea pregătit un discurs, dar a spus: „Sunt foarte onorată.” Observând că provine dintr-o generație în care trebuia să alegi între a-ți renega frumusețea pentru a reuși și a fi atrăgătoare, dar fără să ajungi nicăieri, Hayek a spus: „Trebuia să arăți foarte frumoasă sau să încerci să arăți foarte rău. Să-ți ascunzi nurii. Și să urmezi un alt fel de vis. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru femei: câți dintre noi n-am încercat să obținem un lucru despre care credeam că este [imposibil]?

„Dar cred că intrăm într-o lume – și știu că este încă dificil – în care începem, încetul cu încetul, să depășim limitele a ceea ce este arta. Arta ne împinge în locuri noi, în care nu ne-am fi văzut pe noi înșine”, a adăugat Hayek.

Printre persoanele care au primit anterior Premiul Women in Motion se numără actrița franceză Isabelle Huppert și actrițele americane Jane Fonda, Geena Davis și Susan Sarandon.

Manori Ravindran, Variety, 11 iulie