Regizorul filmului Parazit (Parasite) Bong Joon Ho va prezida juriul competiției Festivalului de la Veneția din acest an. Alături de cineastul coreean, din juriu mai fac parte: regizorul italian Saverio Costanzo, actrița belgiano-franceză Virginie Efire, actrița britanică Cynthia Erivo, actrița și producătoarea canadiană Sarah Gadon, regizorul român Alexander Nanau și regizoarea chineză Chloé Zhao.

Bong Joon-Ho, Chloe Zhao, Alexander Nanau
Bong Joon-Ho, Chloe Zhao, Alexander Nanau

Zhao se alătură juriului după succesul ei cu Nomadland, care a avut premiera la Veneția anul trecut, câștigând Leul de Aur, și a continuat să triumfe la Oscar, obținând două statuete pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor. De asemenea, ea a co-scris și a regizat filmul Marvel Eternii (Eternals), care va avea premiera în Romania pe 5 noiembrie.

Costanzo a avut filme în competiție la Veneția, inclusiv Singurătatea numerelor prime (La solitudine dei numeri primi) și Inimi flămânde (Hungry Hearts); acesta din urmă a câștigat două premii Coppa Volpi pentru actorii din rolul principal: Alba Rohrwacher și Adam Driver. Nanau și-a prezentat documentarul Colectiv la Veneția în 2019, acesta urmând să fie nominalizat la două premii Oscar, la categoriile documentar și film internațional.

Erivo este o actriță multi-premiată, din rolurile căreia menționăm: Aretha Franklin în Genius și în serialul HBO The Outsider. Gadon a colaborat cu David Cronenberg la filme precum Metodă periculoasă (A Dangerous Method ) și am văzut-o recent în Ursul negru (Black Bear) al lui Lawrence Levin. Efira este vedeta filmelor Elle și Victoria și a fost recent la Cannes cu Benedetta, lui Paul Verhoeven.

Aceștia vor acorda următoarele premii filmelor din competiție: Leul de aur pentru cel mai bun film, Leul de argint – Marele premiu al juriului, Leul de argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun actor / actriță tânără speranță.

Festivalul de film de la Veneția va avea loc în perioada 1-11 septembrie a acestui an. Filmul de deschidere al festivităților va fi Madres Paralelas al lui Pedro Almodovar, cu Penelope Cruz în rolul principal.

Tom Grater, Deadline, 21 iulie