Creatorii de miracole (Miracle Workers), seria antologică bazată parțial pe „What In God’s Name” de Simon Rich, a luat întotdeauna în râs premisa ei. Primul sezon începe cu planul lui Dumnezeu (Steve Buscemi, în toată gloria, îmbrăcat la costum) de a arunca în aer Pământul, astfel încât să se poată concentra pe noul lui vis: să înființeze un restaurant internațional. Tensiunea a fost ridicată, întrucât soarta umanității depindea de două persoane (interpretate de Sasha Compère și Jon Bass) și condiția ca acestea să se îndrăgostească, dar, deși presați de timp, povestea și-a făcut timp pentru gag-uri vizuale și legătura inefabilă dintre îngerii Departamentului de Rugăciune – Craig (Daniel Radcliffe) și Eliza (Geraldine Viswanathan). Serialul surprinde înlănțuirea inspirată a lui Rich, între obișnuit și extraordinar – firește că, viziunea lui despre apocalipsă ar implica ceva atât de iluzoriu de banal ca iubirea adevărată și totul s-ar petrece într-un Rai ilar de demodat.

Cel de-al doilea sezon, subintitulat Evul Mediu (Dark Ages), apucă pe o cale diferită, îndreptându-se treptat către războiul total și inversând rolurile personajelor lui Radcliffe și Buscemi, în timp ce Viswanathan și Karan Soni rămân la fel de isteți în rolul Al Shitshoveler, respectiv Lord Vexler. Dar unele dintre temele primului sezon au fost preluate, împreună cu convingerea neclintită a serialului că putem, în cele din urmă, să facem să iasă totul bine. Similar, Creatorii de miracole: Calea spre Oregon (Miracle Workers: Oregon Trail) are influențe puternice din sezoanele anterioare, inclusiv o dilemă care le pune viața în pericol și unele eforturi de grup ocazional nechibzuite.

Premiera sezonului al treilea, „Hittin’ The Trail”, nu pierde timp să stabilească premisa: este anul 1844, iar holera și o serie de recolte slabe au devastat un orășel. Ezekiel Brown (Radcliffe), predicatorul orașului, se străduiește să păstreze ridicat moralul enoriașilor, dar începe să pună el însuși la îndoială planul lui Dumnezeu. După o înmormântare dublă improvizată, Zeke decide că trebuie să facă ceva, așa că pune mâna pe cartea cea bună – adică „Ghidul emigranților spre Oregon” (The Emigrant’s Guide To Oregon). Reverendul crede că poate conduce orașul spre mântuire în Oregon (dat fiind că misionarii din viața reală au fost în fruntea incursiunilor pe Traseul Oregonului, el nu se înșeală în totalitate), însă congregația sa are îndoieli. Dar Prudence Aberdeen (Viswanathan), fotograf și soția unuia dintre cei mai bogați bărbați din oraș (Bass în rolul Todd Aberdeen), este dispusă să susțină propunerea lui Zeke, fie și numai pentru a avea parte de ceva aventură în viața ei.

Creatorii de miracole: Calea spre Oregon (HBO)
Creatorii de miracole: Calea spre Oregon (HBO)

Danette Chavez, AVClub, 13 iulie