Moartea nu este de obicei un subiect amuzant, dar noua comedie de la HBO – The White Lotus îmbină cumva satira socială ilară cu un deces misterios, care îi pune pe gânduri pe telespectatori. În prima scenă a serialului facem un salt în timp și aflăm că unul dintre turiștii (sau personalul) de la complexul hotelier The White Lotus nu va supraviețui șederii, dar serialul probabil nu va dezvălui cine este persoana, până la final. Asta nu înseamnă că nu avem fiecare propria noastră teorie. Haideți să trecem în revistă câteva potențiale victime:

Greg

The White Lotus nu a făcut mare caz de pandemie, dar câteva semnale de alarmă tot am avut (de la mențiunea lui Armond la noile protocoale extinse de igienizare ale hotelului până la faptul că Nicole continuă să aibă ședințe pe Zoom).

Jon Gries - The White Lotus (HBO)
Jon Gries – The White Lotus (HBO)

A mai avut cineva o reacție fizică la criza de tuse a lui Greg? Poate că este o consecință a vremurilor în care trăim, dar acele accese de tuse ne fac să punem sub semnul întrebării soarta așa-zisului activist BLM al lui Tanya, de fapt doar un membru al Biroului de gestionare al terenurilor. Interpretat de Jon Gries, Greg intenționează să profite la maximum de vacanță: pescuit în largul oceanului, ture de înot în piscină și cine romantice cu turiștii hotelului. Dar oare aparenta vitalitate a individului, acea poftă de viață (sau doar pofte în general), nu maschează ceva? Poate tusea cronică a lui Greg este un semn al unei boli letale de care el este conștient și poate vacanța în paradis este cântecul lui de lebădă însorit?

Mark

Steve Zahn - The White Lotus (HBO)
Steve Zahn – The White Lotus (HBO)

Săptămâna trecută l-am adăugat pe listă pentru că așa a zis Potecuță, iar ea se pricepe la scenarii. Între timp, însă, Mark are parte de o luptă inegală cu prietenul lui Paula, din care iese destul de șifonat. Nu-i total exclus să fi suferit o contuzie care să-i pună viața în pericol cu întârziere, iar seara aceea în sânul familiei, în care este lăudat ca un erou, să fie ultima.

Quinn

Fred Hechinger - The White Lotus (HBO)
Fred Hechinger – The White Lotus (HBO)

Bietul Quinn! Fiul inadaptat social al familiei Mossbacher pare să aibă cea mai oribilă experiență la complexul The White Lotus, dar, de fapt, serialul ne sugerează în mai multe rânduri că este singura persoană care se bucură cu adevărat de frumusețea din Hawaii. După ce este forțat să plece din camera de hotel și, în consecință, i se distrug toate dispozitivele electronice, Quinn asistă la răsărituri magnifice și intră în vorbă cu nativii havaieni. Din păcate, acesta este un motiv important pentru care credem că este condamnat să moară. Fiind singurul personaj cu adevărat simpatic, moartea lui Quinn ar fi o lovitură puternică, care ar evidenția mesajul serialului cu privire la cât de toxic este statutul de privilegiat. Fie că ajunge să se înece în timpul unui pui de somn pe malul oceanului sau este o victimă colaterală într-o schemă de răzbunare, zilele lui Quinn ar putea fi numărate… dar cel puțin vor fi pline de apusuri de soare superbe.

Paula

Un alt suspect principal este Paula, prietena secretoasă a Oliviei. Teoriile că  Paula ar putea fi cea care moare au pornit de la început, când fanii au observat că afișul The White Lotus arată că Paula pare să fie lovită de fulger, în timp ce fiecare alt personaj este în plin soare.

Pe măsură ce serialul continuă, teoriile despre de ce și cum ar muri Paula încep să capete sens. Când Paula începe relația cu Kai, Olivia este în mod evident geloasă – poate chiar suficient de geloasă pentru a intra într-o altercație cu prietena ei, care ar putea escalada. De asemenea, să ne amintim că Paula a menționat că are un flacon de Klonopin (medicament pentru atacuri de panică), pe care Armond i-l fură ulterior când intră în posesia genții. Asta ar putea sugera un iminent atac de panică, pe care Paula nu va avea cum să-l controleze din punct de vedere medical.

Armond

Murray Bartlett - The White Lotus (HBO)
Murray Bartlett – The White Lotus (HBO)

Fără discuție cea mai auto-distructivă persoană din The White Lotus este Armond și avem argumente suficiente pentru ca el să fie cel care moare. După ce a intrat în vrie din cauza consumului de droguri, nu-i total exclus ca Armond să moară accidental din cauza abuzului de substanțe, posibil o supradoză. Contra-argumentul principal împotriva acestei teorii este că trupul încărcat în avion este cel mai probabil al unui turist și nu al cuiva care locuiește pe insulă, dar nu-i exclus ca trupul lui Armond să fie transportat în altă parte pentru înmormântare.

Tanya

Jennifer Coolidge - The White Lotus (HBO)
Jennifer Coolidge – The White Lotus (HBO)

Personajul lui Jennifer Coolidge este, de asemenea, un potențial candidat, dar din motive mai puțin specifice. Tanya este turista cea mai detașată de restul, dar pare să se lovească constant de drama tuturor celorlalți. Din acest motiv ar putea fi logic să fie persoana care va fi ucisă din greșeală, ceea ce ar însemna că povestea ei – împrăștierea cenușii mamei sale – ar face un cerc complet, sumbru. Ar fi, de asemenea, sfârșitul visului Belindei de a-și deschide propriul centru de wellness cu ajutorul financiar al lui Tanya.

Rachel

Alexandra Daddario - The White Lotus (HBO)
Alexandra Daddario – The White Lotus (HBO)

Pare că serialul într-acolo bate, ceea ce ar putea să fie prea evident, dar, în mod clar, faptul că Rachel lipsește din scena de pe aeroport cu Shane este o sugestie ostentativă că ea ar putea fi trupul încărcat în cala avionului. Luna de miere cu Shane a fost un dezastru de la început și se pare că fiecare scenă cu cei doi îi îndreaptă, din ce în ce mai mult, spre un final catastrofal. Cu toate acestea, credem că aceste aluzii la moartea lui Rachel sunt o pistă falsă, iar serialul se va încheia cu divorțul ei de Shane, mai degrabă decât cu decesul. Totuși, nu putem exclude cu desăvârșire posibilitatea ca The White Lotus să aleagă concluzia cea mai evidentă.

Kitty

Molly Shannon - The White Lotus (HBO)
Molly Shannon – The White Lotus (HBO)

În afară de Rachel, mai este cineva a cărei absență din scena aeroportului este notabilă: mama lui Shane, Kitty. Personajul lui Molly Shannon, soacra autoritară, nu a intrat în The White Lotus până la episodul 4, dar, încă din primele minute, legătura ei aproape prea strânsă cu fiul – Shane, este foarte evidentă. Poate că la aeroport, Shane nu era supărat de moartea soției, ci pentru că mama lui a fost ucisă. Se pare că ar fi o anume animozitate crescândă între Rachel și Kitty, întrucât Rachel își dă seama că nu suportă stilul de viață care i se impune datorită căsătoriei. Oare asta ar putea s-o determine pe jurnalistă să cedeze  și s-o omoare pe Kitty într-un acces de furie reprimată? Este o posibilitate. Credem, totuși, că nu Kitty este cea care moare. Shane pare mai curând iritat și nu îndoliat la aeroport. În plus, cel mai probabil Kitty s-a ținut de cuvânt și, într-adevăr, a plecat să-și întâlnească prietena în altă stațiune de lux.

Nimeni

Poate sicriul este pur și simplu ambalajul cenușii mamei lui Tanya. Pentru că este atât de incapabilă să se despartă de ea, poate, într-un act de sfidare, refuză să-i ofere înmormântarea pe mare pe care și-o dorea, iar o groapă de doi metri o va scăpa, în cele din urmă, pe Tanya de sarcina dificilă de a o căra cu ea pretutindeni. Aceasta ar fi o „moarte” cât se poate de potrivită pentru o satiră atât de mușcătoare despre modul în care banii le cumpără unora luxul de a-și satisface cele mai capricioase impulsuri… doar pentru că pot.

***

Dar oare are importanță cine dă ortul popii? Pentru un whodiedit, cine moare este, fără îndoială, cel mai puțin interesant lucru la un serial în care nedreptatea socială mocnește și a cărui adevărată reușită este portretul intransigent al suferinței – pline de chinuri închipuite – a celor bogați. Prinși în capcana propriilor anxietăți, deșertăciuni și iritare legată de irelevanța lor culturală din ce în ce mai pregnantă, este clar că sunt deja în iad, chiar dacă cearșafurile sunt de cea mai bună calitate. The White Lotus înțelege foarte bine: orice persoană a cărei viață este definită de o astfel de frivolitate crasă, care suferă oricât de frumos ar fi peisajul, ar putea la fel de bine să fie moartă deja.

Voi cine credeți că moare în The White Lotus? Vă invit să vă dați cu părerea în comentarii.