Serialul The White Lotus și-a încheiat ieri primul sezon. Povestea stranie și uneori sumbră, dar totuși amuzantă urmărește un grup de turiști în mare parte caucazieni, bogați, care se ocupă de problemele lor dramatice de bogătani, într-un complex hotelier de lux din Hawaii. Oaspeții par imuni atât la consecințe, cât și la conștiința de sine, iar serialul se concentrează, de asemenea, pe angajații hotelului, care au neplăcerea de a le satisface toate capriciile.

În ciuda faptului că în public joacă rolul de manager și gazdă perfectă a hotelului, Armond (Murray Bartlett) îi urăște pe oaspeții egocentrici cu o intensitate clară încă de la început, iar personajul lui ne oferă o lentilă prin care întrezărim și ajungem să le înțelegem pe unele dintre personajele cu adevărat detestabile din The White Lotus.

Murray Bartlett - The White Lotus (HBO)
Murray Bartlett – The White Lotus (HBO)

Pomenită în primul episod, identitatea persoanei care moare se dovedește în cele din urmă a fi… nimeni altul decât Armond, la finalul sezonului. După o perioadă cu adevărat dificilă în care are de-a face cu oaspeții stațiunii și mai ales cu exigentul, îngâmfatul Shane (Jake Lacy), Armond află că va fi concediat și decide să iasă din scenă cu surle și trâmbițe.

Bartlett stă de vorbă cu publicația Salon despre The White Lotus și despre întorsăturile de situație din episodul final, despre presupunerile lui inițiale legate de identitatea persoanei din sicriu, despre modul în care experiența lui anterioară de lucru în industria ospitalieră i-a modelat interpretarea lui Armond și despre viitorul serialului:

Care a fost prima reacție la citirea lui Armond din scenariu? Ce părere aveți despre filosofia lui despre interpretarea unui „kabuki tropical” pentru turiști?
Cred că Armond este un personaj uimitor pentru că este complex și are această persona publică, persona pe care o are în meseria lui. El menține acest joc pe care atât el, cât și turiștii îl joacă, în care le oferă tot ce au nevoie și i se cer multe. Dar are și această viață personală foarte bogată, propria durere și demonii cu care se confruntă, legate de problema lui cu dependența de droguri și probabil alte lucruri care nu sunt în scenariu: cine este și de unde vine.

Când l-am citit prima dată, am citit doar scenariul pentru primul episod și, majoritatea scenelor în care îl vedeți, el interpretează această persona publică. Așa că mi-am spus: îmi place acest personaj, știu cum lucrează Mike White și precis sunt oareșce dedesubturi. Asta-i valabil pentru noi toți și mi s-a părut cu adevărat fascinant.

Cine sau ce a fost inspirația pentru portretizarea lui Armond? În timp ce Armond este cinic și tensionat cu privire la modul în care își abordează rolul, ați simțit simpatie pentru încercările prin care trec lucrătorii din domeniul ospitalității în portretizarea acestuia?
Da, absolut, la a doua întrebare. Am lucrat în industria ospitalieră când începusem ca actor, așa că am avut o mulțime de experiențe proprii ca puncte de reper pentru a mă inspira pentru acele situații în care se găsește Armond. Dar, într-adevăr, scenariul este atât de bine scris, încât am fost inspirat mult de ce era pe pagină. Am vrut să reprezint cu acuratețe ceea ce scrisese Mike. A trebuit să-mi găsesc Armond-ul interior! Am explorat aspectele personajului, cum ar fi faptul că are o persona publică și o persona privată, la care ne putem raporta cu toții – poate că nu toți avem probleme cu dependența de droguri, dar cu toții avem lucruri la care recurgem pentru a ne ajuta să trecem peste situațiile dificile.

Nu am simțit niciodată lipsă de simpatie pentru el. Unele dintre modurile în care îi tratează pe oameni sunt oribile, în special față de persoanele care se află sub el ierarhic, dar cred, de asemenea, că are un nivel de auto-conștientizare, care le lipsește unora dintre oaspeți. La un moment dat, când Lani naște la sfârșitul primului episod, își dă seama că a dat-o în bară și este îngrozit. Dar este atât de prins în acest rol pe care îl joacă și în sistemul în care evoluează, încât devine parte a acestuia. Are suficientă conștiință de sine pentru a se auto-analiza și a se simți prost în legătură cu asta, dar ceea ce face este trecut în fișa postului și acesta este lucrul perfid al acestui sistem ierarhic, în care există oameni privilegiați și bogați la vârf – toată lumea are un rol pe care trebuie să-l joace și te aștepți să joace acel rol.

La un moment dat intri pe pilot automat și te întrebi: „Cine sunt eu? Ce este asta?’ Aceasta este traiectoria lui Armond, în cele din urmă. „Ce-i cu lumea asta în care mă aflu? Ce am devenit? Ce-i asta? Scoateți-mă de-aici!” Dar este la o vârstă la care se întreabă: „Și ce fac dacă plec?” Așa că este prins în capcană într-un fel. Am simțit întotdeauna empatie pentru el, încă de la început, cu toate lucrurile nebunești, uneori oribile, pe care le face, cred, însă, că umanitatea lui este foarte prezentă.

Este ceva sinistru în spirala descendentă a lui Armond din final, care, în cele din urmă, duce la moartea lui. Cum v-ați pregătit pentru această scenă și ați reușit să oferiți telespectatorilor o privire asupra psihicului său?
Din nou, este un scenariu genial! Intriga și traiectoria personajelor sunt atât de clare în scenariu, așa că a fost o bucurie să le interpretezi, întrucât toate piesele de puzzle sunt acolo. Am filmat total necronologic, deoarece programul era atât de intens. Dar starea în care se afla Armond, ce fel de droguri lua, la ce nivel se afla, mai ales spre sfârșit, au fost toate detaliate.

A fost ca un fel de puzzle, a trebuit să țin socoteala etapei în care se afla emoțional, în ce stadiu se afla cu drogurile din corpul lui, ceea ce uneori a fost o provocare, dar până la urmă amuzant să ții laolaltă toate aceste piese. Am avut norocul să am un scenariu uimitor și un personaj excelent scris. Unele dintre drogurile pe care le-a consumat, eu nu le-am luat niciodată, așa că a trebuit să fac cercetări, să aflu cât de mult am putut, să adresez o mulțime de întrebări oamenilor, să încerc să pun cap la cap toate aceste informații.

În multe privințe, Armond și disprețul lui față de oaspeții privilegiați și pretențioși oferă o lentilă prin care publicul urmărește și înțelege serialul. A fost sfârșitul sezonului frustrant, când i-ați văzut pe acești oaspeți părăsind complexul hotelier fără să se fi schimbat nimic pentru ei?
Este extrem de frustrant, pentru că așa se întâmplă de obicei! Este frustrant că așa se întâmplă în acest sistem ierarhic în care oamenii cu privilegii și putere de la vârf, dacă o folosesc greșit, pot scăpa literalmente nepedepsiți pentru o crimă și tot felul de alte lucruri. [Finalul] ar trebui să fie frustrant! M-a făcut să simt tot felul de emoții amestecate.

Când Rachel (Alexandra Daddario) și Shane se împacă, nu mi-a plăcut, mi-am spus: „Poftim? Nu pricep!” Și apoi, ceva mai târziu, mi-am spus: firește, așa se întâmplă în viață – ea va fi nefericită, el va fi indiferent, dar vor continua relația și vor duce această viață. Și își pot permite să lase toate aceste lucruri în spatele lor și să fie indiferenți, pentru că pot să se mențină deasupra tuturor acestor lucruri și să-i lase pe toți ceilalți de sub ei să fie distruși și să sufere. Îmi place felul în care se termină serialul din aceste motive. Este incredibil de frustrant, ne amintește de multe aspecte ale societății în care trăim, în care se întâmplă frecvent astfel de lucruri.

În cele din urmă, aflăm că Armond a fost ucis și trimis acasă în sicriul din primul episod. Oamenii au făcut o mulțime de presupuneri cu privire la cine va muri – ați avut vreo teorie preferată a fanilor? Ați fost surprins inițial de soarta lui Armond?
Am fost surprins – nu știam cine moare, am bănuit la un moment dat că ar putea fi el, dar au mai fost și câțiva alți candidați. M-am gândit că ar putea fi Rachel și apoi, de-a lungul episoadelor, că poate ar fi Greg, tipul cu care Tanya se întâlnește, pentru că pare bolnav. Ar fi putut fi o serie de alți oameni! Dar continuam să revin, să cred că toți aceștia sunt piste false, dar în principal am crezut că este Rachel. Deci, am fost șocat când am aflat că este Armond! Nu am aflat care sunt diferitele teorii ale fanilor. Dar îmi place că oamenii au încercat să ghicească și sper că au fost surprinși!

Personajul dvs. a fost ucis în răsturnarea de situație finală a acestui sezon, dar știți ceva despre sezonul 2 în acest moment? Ce părere aveți despre cum ar putea decurge lucrurile într-un al doilea sezon?
Știu la fel de multe ca toată lumea! Dar vorbim despre Mike White. Poate face orice, are o minte și o imaginație atât de uimitoare. Evident, mi-ar plăcea să fac parte din sezonul 2; Nu știu cum ar fi posibil acest lucru, dar este Mike White! Poate inventa ceva! [râde] Sunt foarte încântat că serialul a atras atât de mult atenția și este atât de iubit, astfel încât vor să facă un nou sezon, și cred că, indiferent de direcția în care se va îndrepta, am încredere deplină, Mike va veni cu ceva extraordinar. Oricât de mult mi-ar plăcea ideea de a fi în sezonul doi, cred că un sezon cu o distribuție nouă și o locație complet diferită ar putea fi uimitor. Va fi minunat oricum ar fi!

Kylie Cheung, Salon, 16 august