Bazat pe lungmetrajul lui Jemaine Clement și Taika Waititi, Ce facem în umbră (What We Do in the Shadows) își trage seva din zbuciumul și frământările moderne și ocazionalele triumfuri ale unui trio de vampiri hematofagi și al unuia care se hrănește cu energia altora.

Ce facem în umbră, Sezonul 3 (HBO)
Ce facem în umbră, Sezonul 3 (HBO)

După finalul dramatic al sezonului 2, în care Guillermo (Harvey Guillén) este demascat drept un descendent al lui Van Helsing, s-a pus întrebarea cum ar putea continua Ce facem în umbră. Primele patru episoade din sezonul 3 răspund direct la întrebare: așa cum a făcut-o dintotdeauna – cu nonșalanță dusă la perfecțiune.

Soarta lui Guillermo este cea care ocupă cea mai mare parte a episodului de debut al sezonului 3, dar este, de asemenea, un episod care ne arată cât de incompetenți și indeciși sunt dragii noștri vampiri – Nandor (Kayvan Novak), Laszlo (Matt Berry), Nadja (Natasia Demetriou) și Colin Robinson (Mark Proksch) – fără familiarul lor plin de resurse, care să-i sprijine. În timp ce Guillermo îi ajută să decidă ce ar trebui să devină el (deoarece cum altfel ar rezolva problema?), grupul descoperă că, din cauza acțiunilor lui Guillermo, ei formează noul Consiliu Vampiric. Felicitări! Nici că ne putem gândi la un grup mai puțin calificat de idioți nemuritori.

De aici, Ce facem în umbră revine la întâmplările zilnice pe care serialul le detaliază cu atâta măiestrie. Problemele obișnuite ale muritorilor – cum ar fi Nandor, care încearcă să-i facă curte tipei de la recepția sălii de fitness 24/7, nu sunt normale pentru ciudații noștri. În cazul lui Nandor, asta se întâmplă întrucât ceilalți vampiri încearcă să contribuie la cucerirea fetei, dându-se drept Nandor (cu ajutorul unui artefact antic), dar este adevărat și în cazul lui Laszlo, care răsfoiește tomurile pornografice ale antichității sau al lui Colin Robinson, care se oferă să verifice fecalele prizonierului. Sau, în felul în care Nadja pune capăt dramatic unei certe interminabile despre vampirii rebeli, cum numai ea, în stilul ei dezaxat și minunat, ar fi putut s-o facă.

Noul sezon reintroduce alte câteva facțiuni supranaturale, dar în cea mai mare parte este interesat de povești mărunte, care scot în evidență punctele forte ale distribuției recurente. Ce facem în umbră parcurge aceste noi episoade cu încredere (serialul a fost reînnoit recent pentru sezonul 4) și evoluează în propriile condiții, echilibrând bizareriile lumii vampirilor cu normalitatea de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. Este întotdeauna o plăcere să vezi cum vampirii se desfășoară între acele două lumi, profanând tradițiile antice ale semenilor – în mare parte accidental – și făcând față unei game largi de confuzie, politețe sau acceptare nedumerită atunci când călătoresc spre, să zicem, Atlantic City.

În noul sezon atât vampirii, cât și Guillermo, sunt ceva mai introspectivi. Încep să-și exploreze trecutul și originile, lucru care până acum s-a petrecut, în mare parte, în fundal. Extinderea lumii serialului în acest fel este o mișcare inspirată, oferind un context bizar suplimentar personajelor principale, astfel încât acestea să fie caracterizate de mai mult decât poante și accente exagerate.

Ce facem în umbră a fost unul dintre cele mai amuzante seriale TV de când a debutat. În timp ce sezonul 2 ne-a sporit interesul pentru fiecare personaj in parte, sezonul 3 continuă să fie ilar și să aprofundeze personajele, dar face toate acestea în timp ce unește acest grup formidabil încă și mai strâns.

Allison Keene, Paste Magazine, 30 august

Ce facem în umbră (What We Do in the Shadows), Sezonul 3 are premiera la HBO, pe 3 septembrie