Madres paralelas al lui Pedro Almodóvar a fost ovaționat la scenă deschisă timp de nouă minute, de către participanții la Festivalul de Film de la Veneția, la premiera mondială din Sala Grande, ieri seară.

Pedro Almodovar și Penelope Cruz în timpul ediției a 78-a a Festivalului de Film de la Veneția (Foto: Joel C Ryan/AP)
Pedro Almodovar și Penelope Cruz în timpul ediției a 78-a a Festivalului de Film de la Veneția (Foto: Joel C Ryan/AP)

Rolul lui Penélope Cruz în Madres paralelas a lui Pedro Almodóvar este „unul dintre cele mai dificile personaje” pe care le-a jucat vreodată, a declarat actrița corpului de presă al Festivalul de Film de la Veneția. Este un lucru bun, atunci, că a realizat filmul cu colaboratorul îndelungat Pedro Almodóvar, pe care l-a numit „plasa mea de siguranță. Îmi poate cere să fac ceva care să mă sperie cu adevărat, dar știu că este acolo, alături de mine.”

Filmul urmărește relația complicată a două femei care se întâlnesc într-un salon de spital unde urmează să nască. Se creează o legătură, care apoi evoluează în direcții neașteptate.

Cruz o interpretează pe Janis, cea mai în vârstă dintre cele două și cea care, într-un fel de intrigă paralelă, încearcă, să deschidă un mormânt comun care conține rămășițele pământești ale străbunicului ei, ucis în războiul civil spaniol.

Almodóvar a spus că Madres paralelas este despre strămoși și descendenți, despre adevărul trecutului istoric și adevărul intim al personajelor.

Alte personaje sunt mama mai tânără Ana (nou-venita Milena Smit) și mama Anei, o femeie lipsită de instinct matern și interpretată de Aitana Sánchez-Gijón.

Maestrul spaniol a declarat: „Acum mă interesează mame imperfecte, mame care au parte de trăiri complexe și suferă. Mamele pe care le-am portretizat în filmele mele anterioare erau altfel, inspirate de femeile puternice pe care le-am cunoscut la viața mea.”

Pentru Cruz, Madres paralelas a fost „o călătorie copleșitoare și un dar. A fost o onoare să fac parte din ceva atât de important.”

Cruz a reflectat și asupra relației îndelungate pe care o are cu Almodóvar spunând: „Mă simt ca cea mai norocoasă fată din lume pentru că am lucrat cu el atât de mulți ani… Mi-a oferit oportunități incredibile, atâtea personaje frumoase, provocatoare – toate atât de diferite între ele și atât de diferite față de mine.”

„Almodóvar”, și-a amintit ea „a fost motivul pentru care am început să lucrez ca actriță la 16 ani, când am văzut Leagă-mă strâns (¡Átame!). Am ieșit din sala de cinema și am decis să caut un agent, să fac niște castinguri și să încerc să lucrez ca actriță, să merg la o școală de teatru – totul pentru ca într-o bună zi să pot lucra cu el.”

Nancy Tartaglione, Deadline, 1 septembrie