În această săptămână, la Festivalul de Film de la Veneția, participanții au putut vedea primul lungmetraj al laureatei cu Oscar, Jane Campion, de la Steaua strălucitoare (Bright Star), din 2009.

Cu acțiunea plasată în Montana anilor 1920 și filmat în Noua Zeelandă, filmul finanțat de Netflix The Power Of The Dog îl are în rolul principal pe Benedict Cumberbatch, un fermier brutal, bogat, care inspiră teamă și venerație celor din jur, până se trezește expus posibilității iubirii. În film joacă, de asemenea, Jesse Plemons, Kirsten Dunst și Kodi Smit-McPhee. Vezi trailerul filmului aici.

Jane Campion la Festivalul de Film de la Veneția 2021 (Foto: Luca Carlino/NurPhoto via AP)
Jane Campion la Festivalul de Film de la Veneția 2021 (Foto: Luca Carlino/NurPhoto via AP)

Campion este una dintre doar cinci femei-regizor din Competiția de la Veneția din acest an, de la opt regizoare în 2020. Până la începutul acestui an, neozeelandeza a fost singura regizoare care a câștigat Palme d’Or. Este a doua dintre doar șapte femei nominalizate vreodată la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

Campion a fost întrebată la conferința de presă de la Veneția pentru The Power Of The Dog, ce trebuie făcut pentru ca femeile-regizor să poată progresa.

„Cred că fetele se descurcă foarte bine”, a răspuns cineasta, citând succesele recente ale laureatei cu Oscar Chloe Zhao și ale câștigătoarei Palme d’Or Julia Ducournau.

Ea a continuat: „Cred că odată ce le oferi o șansă, nu va fi ușor să le oprești. Știu că statisticile nu sunt, încă, în favoarea femeilor. Este o mare pierdere pentru toată lumea că nu există voci feminine care să descrie lumea noastră și cine suntem. Ajungem să credem că suntem un patriarhat ceea ce nu-i cazul. Femeile gândesc diferit și asta este frumos și interesant. Vedem asta [echilibrul între genuri] mai mult în televiziune, unde femeile-regizor se descurcă foarte bine. De la mișcarea #MeToo, simt o schimbare a vremurilor. Pentru femei, a fost precum căderea Zidului Berlinului sau sfârșitul Apartheidului. Femeile sunt încurajate și sunt susținute de alte femei și de bărbați, de asemenea.”

The Power Of The Dog se bazează pe romanul din 1967 al autorului din Montana, Thomas Savage, despre rivalitatea fraternă, masculinitate și homosexualitate reprimată.

Campion a spus despre inspirația pentru film și de ce a ales o poveste centrată pe bărbați: „Nu decid în funcție de sex. Am citit această carte și mi s-a părut că este o bucată literară uimitoare… Este un roman foarte profund, care te marchează psihic.”

Cumberbatch a spus despre personajul său: „Toxicitatea lui este un produs al educației. O pot înțelege. N-o aprob. Face parte din ființa lui. Face parte din caracterul și tragedia lui personală. Înțeleg că este reprimat, izolat și îngrijorat că i se ia ceea ce a creat. În ceea ce privește masculinitatea toxică, singurul mod în care o poți schimba este s-o abordezi direct și să încerci s-o înțelegi. Nu poți doar să i te opui, ar fi ca și cum ai arunca paie pe foc. Trebuie să înțelegi de ce acești oameni vătămați se rănesc singuri și îi rănesc și pe cei din jur, indiferent dacă sunt lideri mondiali și oameni puternici, așa cum am văzut în politică în ultimii ani, sau dacă asta se manifestă în propria viață sau cultură.”

Kirsten Dunst a spus că ea și Cumberbatch, în mod voit, au păstrat distanța pe platoul de filmare și abia au schimbat câteva vorbe.

Campion a petrecut o mare parte din ultimul deceniu scriind și regizând pentru TV. Regizoarea a vorbit despre colaborarea cu Netflix și perspectivele cinematografice ale filmului: „Unul dintre lucrurile minunate legate de colaborarea cu Netflix a fost că mi-a dat posibilitatea să lucrez cu un buget cu care nu am mai avut șansa să lucrez până acum, să-mi exprim viziunea pe deplin. Sunt ca familia Medici sau ceva de genul acesta. Sunt foarte recunoscătoare. Avem șansa de a proiecta filmul în cinematografe, cu un spațiu de 2-3 săptămâni înainte ca acesta să intre online. Cred că unii oameni vor alege să-l vadă în cinematografe. Am fost atrasă de proiect pentru că este o piesă-eveniment a cinematografiei.”

Andreas Wiseman, Deadline, 2 septembrie