În timp ce se bucură de o viață relaxată în San Francisco alături de cea mai bună prietenă – Katy (Awkwafina), Shang-Chi (Simu Liu) se confruntă cu trecutul sumbru pe care credea că l-a lăsat în urmă. Forțat să se întoarcă la organizația periculoasă a tatălui său, Wenwu (Tony Leung) – The Ten Rings – Shang-Chi face echipă cu Katy și sora lui înstrăinată, Xialing (Meng’er Zhang) pentru a-l elimina pe Wenwu.

Să fii deschizător de drumuri este oricând copleșitor și vine cu o mare responsabilitate. Pantera neagră (Black Panther) a fost primul film din MCU (Marvel Cinematic Universe) care celebrează cultura neagră și africană. Captain Marvel a fost primul film din franciză cu personaj principal feminin. Acum, Shang-Chi și legenda celor zece inele (Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings) marchează primul film cu super-eroi asiatici din MCU. Desigur, au mai fost personaje de origine asiatică în MCU: Wong (Benedict Wong) din Doctor Strange, Hogun (Tadanobu Asano) din Thor și Jimmy Woo (Randall Park) din Ant-Man And The Wasp și WandaVision. Dar ei au fost întotdeauna mâna dreaptă a eroilor principali, servitori sau prezenți doar pentru momentul comic. Shang-Chi prezintă nu numai primul protagonist asiatic, ci și o distribuție predominant asiatică. Iar asiaticii pot răsufla ușurați – filmul este bun. De fapt, este foarte bun.

După ce a fugit de tatăl său, formidabilul mafiot Wenwu (Tony Leung), Shang-Chi, (Simu Liu) ia viața de la început la San Francisco, unde o întâlnește pe cea mai bună prietenă, Katy (Awkwafina). Ducând un stil de viață mai liniștit, ritualul zilnic al lui Shang-Chi include micul dejun împreună cu familia lui Katy, o slujbă de valet și băutul și karaoke-ul toată noaptea. Cu alte cuvinte își trăiește viața. Din păcate, după zece ani, trecutul lui Shang-Chi îl ajunge din urmă. Mânat de răzbunare alimentată de o pierdere sfâșietoare, Wenwu are o reuniune în forță cu fiul și fiica lui, Xialing (Meng’er Zhang) în speranța de a-i recruta – împreună cu Katy – pentru organizația lui teroristă, The Ten Rings, un imperiu malefic construit în jurul potenței a zece inele antice, pe care Wenwu le poartă pe brațe, pentru a genera explozii de energie.

Co-scenaristul-regizor Destin Daniel Cretton, cunoscut pentru filmul indie cu priză la public – Short Term 12, înțelege dinamica familială și dă tonul elegant pentru o poveste de suflet, presărată cu umor. Dar, în ciuda umanității afișate, adevărata atracție a filmului sunt artele marțiale inovatoare. Deși are multe elemente mistice, Shang-Chi este la înălțime atunci când scenele sunt înrădăcinate în lumea reală, în special în secvențele de luptă. Scenele de acțiune sunt fantastice, coregrafia fiind cea mai bună din MCU. 

Shang-Chi și legenda celor zece inele
Shang-Chi și legenda celor zece inele

Distribuția este fenomenală. Liu este de nota zece în rolul Shang-Chi, adăugând un strop de frivolitate personajului din benzile desenate cunoscut drept serios. Așa cum era de așteptat, lui Awkwafina îi reușesc toate notele comice, în timp ce rămâne ancora lui Shang-Chi în călătoria lui de autocunoaștere. Chimia dintre Liu și Awkwafina este palpabilă, exalând impresia reală a unei familii de împrumut. Poate că cel mai interesant personaj este Xialing (Zhang), care are cea mai convingătoare poveste de fundal; dar, uneori, pare că este acolo, doar ca accesoriu pentru eroul principal. Păcat că nu i se oferă mai multe de făcut.

Leung, spirt în rolul lui Wenwu, oferă profunzime de caracter unui individ care ar fi putut fi un personaj negativ unidimensional. Cu toate acestea, adevăratul personaj negativ al filmului este durerea. Durerea îl determină pe Wenwu să recurgă la fapte infame, chiar în detrimentul propriilor copii. Pentru cei de origine asiatică, durerea este greu de învins. Într-o scenă de la începutul filmului, mama lui Katy comentează că acceptarea pierderii unei persoane dragi este o idee occidentală. Ca atare, interpretarea lui Leung este plină de furie și suferință tangibilă, care dă viață personajului.

Prezentând momente amuzante și înduioșătoare în mijlocul unor secvențe de acțiune frumos coregrafiate, Shang-Chi și legenda celor zece inele excelează ca o poveste despre familie și despre modul în care poate fi afectată de durere.

Laura Sirikul, Empire, 23 august

Shang-Chi și legenda celor zece inele (Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings) este distribuit de Forum Film Romania și are premiera pe 3 septembrie.