Denis Villeneuve a glumit că tunsoarea răzvrătită a lui Timothée Chalamet, despre care susține că este „vie”, a fost cea mai mare provocare cu care s-a confruntat la transpunerea Dune, a lui Frank Herbert, pe ecran. Filmul a avut premiera vineri seara la Festivalul de Film de la Veneția, iar Villeneuve și distribuția lui s-au reunit mai devreme în ziua respectivă pentru conferința de presă oficială a filmului. „A trebuit să-l regizez pe Timothée și a trebuit să-i regizez și tunsoarea”, a povestit Villeneuve râzând.

Adoptând un ton mai serios, regizorul și-a reiterat dorința ca publicul să vadă adaptarea lui Dune pe cel mai mare ecran posibil. „Îi încurajez pe oameni să-l vadă pe marele ecran”, a spus Villeneuve, fără să fi fost întrebat. „A fost imaginat, proiectat și filmat cu gândul la IMAX. Când vizionați acest film pe marele ecran, este aproape o experiență fizică. Am proiectat filmul pentru a fi cât se poate de captivant și, în ceea ce mă privește, marele ecran face parte din limbaj.”

Javier Bardem, Zendaya, Stellan Skarsgard, Chang Chen, Oscar Isaac, Sharon Duncan Brewster, Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Denis Villeneuve, Dave Bautista și Josh Brolin la Veneția 2021 (Foto: Joel C Ryan/Invision/AP)
Javier Bardem, Zendaya, Stellan Skarsgard, Chang Chen, Oscar Isaac, Sharon Duncan Brewster, Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Denis Villeneuve, Dave Bautista și Josh Brolin la Veneția 2021 (Foto: Joel C Ryan/Invision/AP)

Chalamet a fost întrebat cât de mult a luat în considerare interpretarea lui Kyle MacLachlan din adaptarea lui David Lynch, din 1984. „Am un respect imens pentru interpretarea lui Kyle și ador această versiune”, a răspuns Chalamet. „Am văzut-o cu două luni înainte să începem să filmăm. [Dar] când Denis îți cere să faci un film, mai precis viziunea lui despre film, uiți cu totul de versiunea anterioară și devii la fel de umil pe cât îți cere materialul sursă.”

Villeneuve și Javier Bardem au vorbit amândoi despre tema romanului legată de mediul înconjurător, Bardem observând că Frank Herbert a fost „un vizionar” când a abordat noțiunea de planetă nelocuibilă în 1965. „Exact asta se întâmplă acum, ceea ce este destul de înfricoșător. Guvernelor și marilor corporații le revine găsirea unei soluții care să ne determine să facem un mare pas înainte și să reconsiderăm modul în care ne comportăm în această lume.”

Villeneuve a menționat și alte teme din Dune: „Cartea este mult mai relevantă astăzi în legătură cu pericolul amestecului dintre religie și politică. Pericolul figurilor mesianice. Impactul colonialismului. Problemele cu mediul. Această carte mi-a rămas în minte de-a lungul anilor, dar mi s-a părut din ce în ce mai relevantă în timp. Cred că a sosit timpul să facem un efort și să schimbăm ceva. Încă mai am speranță și cred că este timpul să acționăm.”

Chalamet a numit preluarea rolului „onoarea vieții mele”, sentiment exprimat și de co-starul Zendaya. „Am fost extrem de intimidată pentru că sunt atât de mulți oameni pe care îi admir aici”, a spus ea despre co-staruri, care îi includ pe Josh Brolin, Oscar Isaac și Rebecca Ferguson. „Denis este un cineast extraordinar, iar când m-am alăturat proiectului, mi-am spus: „Nu voi fi prea mult timp la filmări și sunt atât de mulți oameni de care trebuie să fiu demnă să stau alături.” N-am fost acolo decât câteva zile, dar am simțit că am devenit foarte repede parte dintr-o familie.”

Zendaya, Timothée Chalamet la premiera Dune, Festivalul de Film de la Veneția 2021
Zendaya, Timothée Chalamet la premiera Dune, Festivalul de Film de la Veneția 2021

Brolin a fost întrebat dacă a fost, într-adevăr, „clovnul clasei” de pe platoul de filmare, așa cum au sugerat Chalamet și alții. „Josh nu are voie să vorbească”, a glumit Villeneuve. „Cred că eram pe platoul de filmare ca prieten al lui Denis și cumva mi s-a făcut loc în film”, a răspuns Brolin oricum. „Nu am citit cartea, așa că nu știu dacă personajul meu chiar este în carte, dar sunt plătit să fac oamenii să râdă, aparent, chiar și în drame.”

În ton cu reverența co-starurilor lui pentru adaptarea abilă a lui Villeneuve, Brolin a spus că se întreabă dacă Frank Herbert ar fi fost mândru de film. „Cred că a avut în gând ceva impresionant, iar când am văzut filmul, asta am văzut pe ecran”, a mărturisit el.

Joe Utichi, Deadline, 3 septembrie