Când regizorul Last Night in Soho, Edgar Wright, și-a prezentat cel mai recent film la Festivalul de Film de la Veneția, el l-a numit „un Valentine fatidic pentru Soho”. Detaliind acest lucru, Wright a spus la conferința de presă de pe Lido: „Iubesc Londra, dar există multe lucruri de care să-ți fie teamă, de asemenea,  așa că ai o relație conflictuală cu orașul… Am petrecut mai mult timp în Soho decât pe oricare dintre canapele mele de acasă. Povestea filmului și filmul în sine au fost inevitabile la un moment dat.”

Edgar Wright, Anya Taylor-Joy, Matt Smith, Michael Ajao, Krysty Wilson-Cairns (Foto: Yara Nardi / Reuters)
Edgar Wright, Anya Taylor-Joy, Matt Smith, Michael Ajao, Krysty Wilson-Cairns (Foto: Yara Nardi / Reuters)

Thomasin McKenzie joacă rolul lui Eloisie, o creatoare de modă aspirantă, care este misterios capabilă să pătrundă în anii 1960, unde întâlnește o cântăreață în devenire uluitoare (Anya Taylor-Joy). Dar farmecul inițial nu-i tocmai ceea ce pare a fi, iar visele din trecut încep să se fisureze și să dezvăluie ceva mai întunecat.

Filmul este adânc înrădăcinat în anii 60 și are, într-adevăr, teme sumbre care rezonează în societatea contemporană. În timp ce Wright a cerut publicului de la Veneția să nu dezvăluie punctele cheie ale intrigii înainte de lansarea filmului la sfârșitul lunii viitoare, el a spus că concluzia filmului ar fi: „Este periculos să romantizezi trecutul… Lucrurile care se întâmplă acum, se întâmplau atunci.”

Dar sunt și momente mai destinse, iar moda și muzica anilor ’60 sunt proeminente pe tot parcursul. Starul din Gambitul damei (Queen’s Gambit), Anya Taylor-Joy, interpretează o versiune a melodiei „Downtown” a lui Petula Clark, care va fi inclusă în coloana sonoră, a fost anunțat la conferința de presă. Ea le-a spus jurnaliștilor: „Am cântat mereu pentru mine, dar nu pe scenă cu privirea ațintită asupra lui Matt Smith, așa că a fost destul de intimidant.”

Filmul este foarte coregrafiat, cu o bucată semnificativă în oglindă – o mare parte din aceste scene fiind realizate pe viu, fără efecte speciale. Taylor-Joy a spus că ea și McKenzie (care nu este la Veneția) „am avut grijă una de cealaltă. A fost minunat să am o parteneră în toate – nu mă puteam mișca dacă nu se mișca și ea.”

În film joacă, de asemenea, Matt Smith, Terence Stamp și regretata Diana Rigg.

Smith a râs în timpul conferinței de presă, când a fost întrebat despre lucrul în decorul anilor 60. „Cum a fost călătoria în timp? Ei bine, nu-i ca și cum n-am mai făcut-o înainte”, a glumit fostul Doctor Who.

Wright și-a amintit de regretata Diana Rigg spunând: „Este dificil pentru mine acum să despart filmul de colaborarea cu ea, deoarece filmul a fost o experiență afectivă de conceput și realizat, iar acum totul este legat de faptul că Diana nu mai este cu noi. Sunt trist că nu voi mai putea sta la o mică bârfă cu Dame Diana Rigg.”

Nancy Tartaglione, Deadline, 4 septembrie