Înaintea premierei de joi a primului trailer pentru The Matrix Resurrections, Warner Bros. a lansat un site web inovator, care ne permite o primă privire interactivă și foarte divergentă asupra celui mai nou film din franciza care a luat startul acum 22 de ani.

The Matrix Resurrections
The Matrix Resurrections

La WhatIsTheMatrix.com, vizitatorii sunt întâmpinați cu simpla alegere,  prezentată pentru prima dată în Matrix, filmul din 1999: Faceți clic pe pastila albastră și rămâneți în realitatea pe care ați cunoscut-o toată viața; faceți clic pe pastila roșie și anunțați că sunteți gata să vedeți cât de adâncă este prăpastia.

În contextul site-ului, fiecare alegere prezintă vizitatorilor două unghiuri diferite asupra a ceea ce pare a fi povestea centrală din The Matrix: Resurrections. Neo (Keanu Reeves) se întoarce în Matrix, ia pastile albastre și consultă un terapeut interpretat de Neil Patrick Harris, până când un bărbat interpretat de Yahya Abdul-Mateen II intră în viața lui Neo și îl face să vadă că realitatea lui nu este decât un miraj.

Vizitatorii care fac clic pe pilula albastră aud vocea din fundal a personajului lui Harris spunând: „ți-ai pierdut capacitatea de a discerne realitatea de ficțiune”, înainte de a-l îndemna pe vizitator să accepte că realitatea lui este reală, în timp ce ora curentă clipește pe ecran, iar Harris o citește cu voce tare, spunând: „orice altceva este doar mintea ta care îți joacă feste.”

În schimb, vizitatorii care apasă pe pastila roșie aud vocea lui Abdul-Mateen spunându-le că, deși au impresia că este ora respectivă – din nou, Abdul-Mateen citește cu voce tare ora – „asta nici că ar putea fi mai departe de adevăr”.

În ambele cazuri, în timpul ambelor scenarii, o serie de fotografii din The Matrix Resurrections clipesc pe ecran în succesiune rapidă – de fiecare dată când un vizitator al site-ului face clic pe o pastilă, filmarea se modifică ușor.

Adam B. Vary, Variety, 7 septembrie