„Laurie / Jamie, suntem una și aceeași după 43 de ani”, a spus Jamie Lee Curtis într-o discuție cu Corpul de presă al Festivalului de Film de la Veneția. În oraș pentru a primi un Leu de Aur pentru întreaga activitate, precum și pentru premiera mondială a filmului Halloween Kills, actrița a discutat despre rolul Laurie Strode pe care l-a interpretat timp de mai mult de patru decenii, la ce să ne așteptăm de la finalul trilogiei și despre longevitatea ei în genul horror: „Dacă tragem linie și adunăm, lucrul care m-a făcut să reușesc în acest gen este că mă sperii cu ușurință și în mod natural… nu-mi place să fiu speriată.”

Jamie Lee Curtis primește Leul de Aur pentru întreaga carieră - Festivalul de Film de la Veneția 2021
Jamie Lee Curtis primește Leul de Aur pentru întreaga carieră – Festivalul de Film de la Veneția 2021

Halloween Kills este urmarea lui David Gordon Green, a succesului Halloween din 2018, în care am văzut-o pe Curtis reluându-și legendarul rol Laurie Strode. Producția lui Halloween Ends, care va încheia seria, va începe în curând; Curtis a dezvăluit că tocmai ce-a citit scenariul în avionul spre Italia și „nu a dormit” după aceea.

Pentru Curtis, „Cel mai interesant lucru la interpretarea aceluiași rol după 43 de ani este că ne-am schimbat cu toții, suntem trecuți prin ciur și dârmon și evoluăm… În cele din urmă, filmul spune că suntem cu toții oameni și te identifici cu Laurie pentru că și tu ești rănit și lupți împotriva demonilor.”

Privind în urmă la filmele recente din franciză, Curtis a adăugat: „Cred că ceea ce a făcut David, în special cu filmul din 2018, a fost să exploreze ceva mai profund. Suntem actori, deci cu cât vrei să mergem mai adânc, cu atât vom merge mai adânc, dar, de asemenea, a fost profetic ceea ce David și compania au aflat: eram în pragul unei transformări, un val de femei care își înțelegeau propriile traume și le exprimau. Coliziunea dintre realitatea vieții și realitatea vieții lui Laurie… s-a produs într-un mod destul de profund.”

Când a fost rugată să menționeze trei filme care i-au definit cariera, Curtis a răspuns: Halloween, Un peștișor pe nume Wanda (A Fish Called Wanda) și Minciuni adevărate (True Lies); „Apoi am făcut câteva rahaturi fără însemnătate.”

Cum rămâne cu Schimb de locuri (Trading Places)? Curtis a numit acest rol „un cadou” și impulsul pentru o altă direcție în cariera ei. „Datorită lui Schimb de locuri, s-a întâmplat Wanda și apoi s-a întâmplat Minciuni adevărate. Îi datorez recunoștință lui John Landis pentru că a avut curajul să mă angajeze. Chiar a schimbat lucrurile.” Mai ales pentru că „atunci când Landis a menționat că urma să mă angajeze ca unic rol principal feminin, boșii de la Paramount n-au fost bucuroși.”

Făcând o paralelă între Schimb de locuri și Halloween, Curtis a explicat: „Am fost mult timp în filme de groază și mișcarea feministă m-a urât. Dintr-o dată, am făcut Schimb de locuri, mi-am dat jos bluza și am devenit actriță în toată puterea cuvântului, din elită… A fost interesant să interpretez exact lucrul pe care îl respectăm la femei: puterea, inteligența, capacitatea lor de a se adapta și de a lupta împotriva adversităților – asta de la începutul timpurilor – și totuși, într-un fel, a fost anti-feminist… Astăzi, mișcarea feministă ar iubi-o pe Laurie Strode.”

Nancy Tartaglione, Deadline, 8 septembrie