Update 11 septembrie: Ridley Scott a descris Ultimul duel (The Last Duel), care îi are în rolurile principale pe Matt Damon, Jodie Comer, Adam Driver și Ben Affleck, drept „un film foarte provocator, care pune în lumină o problemă importantă”, atunci când a prezentat epopeea istorică publicului, înainte de premiera mondială de la Festivalul de Film de la Veneția. Vezi trailerul Ultimul duel aici.

Festivalul tocmai îl sărbătorise pe regizor, oferindu-i premiul Cartier Glory to the Filmmaker, premiu acordat unei persoane care a adus o „contribuție deosebit de originală” industriei cinematografice.

Citește totul despre: Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2021

Scott, care a fost întâmpinat de spectatori cu multă căldură, entuziasm și ovații la scenă deschisă vreme de un minut, a mulțumit Festivalului și sponsorului Cartier pentru „sprijinul lor semnificativ pentru cinematografie”, înainte de a adăuga: „Nu trebuie să permitem niciodată să dispară în eter.”

Ben Affleck și Jennifer Lopez la Festivalul de Film de la Veneția (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)
Ben Affleck și Jennifer Lopez la Festivalul de Film de la Veneția (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Atenția presei și a publicului până în acel moment fusese aproape în totalitate concentrată asupra lui Affleck și a iubitei lui, Jennifer Lopez, a căror sosire joi, la Veneția a încheiat săptămâni de speculații cu privire la întrebarea dacă vor participa sau nu la festival împreună și vor face prima apariție majoră pe covorul roșu, de când s-au reunit.

Dar, în timp ce Affleck și Lopez au atras toate privirile înainte de proiecție, Comer a fost centrul atenției atunci când luminile s-au aprins după finalul dramatic al filmului, care a fost urmat de două minute de aplauze. Cea mai mare parte a publicului de-abia i-a acordat atenție starului din Obsesia Evei (Killing Eve) și Eliberează-l pe Guy (Free Guy) atunci când și-a ocupat locul în sală, singură, înainte de sosirea altor membri ai distribuției. Dar când numele ei a apărut în genericul de final, a provocat o intensificare bruscă a aplauzelor, iar când sala s-a luminat, toate privirile erau îndreptate spre ea, nu spre celelalte staruri. (Leo Barraclough, Variety)

Jodie Comer la Festivalul de Film de la Veneția (Foto: Joel C Ryan/Invision/AP)
Jodie Comer la Festivalul de Film de la Veneția (Foto: Joel C Ryan/Invision/AP)

10 septembrie: „Mă consider feminist”, a declarat Ben Affleck corpului de presă al Festivalului de Film de la Veneția în această după-amiază. Actorul este la Veneția pentru a vorbi despre cel mai recent film Ultimul duel (The Last Duel), alături de co-starurile Matt Damon și Jodie Comer, regizorul Ridley Scott și co-scenarista Nicole Holofcener. Filmul cu acțiunea plasată în secolul al XIV-lea, bazat pe romanul lui Eric Jager, va fi proiectat în afara concursului, în seara aceasta.

Ben Affleck, Nicole Holofcener, Matt Damon, Jodie Comer, Ridley Scott, la Festivalul de Film de la Veneția (Foto: Aurore Marechal/AP)
Ben Affleck, Nicole Holofcener, Matt Damon, Jodie Comer, Ridley Scott, la Festivalul de Film de la Veneția (Foto: Aurore Marechal/AP)

„Pentru mine, filmul a fost cu adevărat interesant datorită personajului Marguerite [interpretat de Comer]”, a spus Affleck. „Extraordinara ei tărie și vitejie mi s-au părut foarte evidente când am citit cartea.”

El a adăugat: „Aceasta este o poveste adevărată, pe care oamenii n-o cunoșteau. Este o femeie incredibilă, una dintre primele persoane consemnate de istorie, care l-a tras la răspundere pe un bărbat influent, care a agresat-o. Bineînțeles, acest lucru mi-a părut relevant și, de asemenea, incredibil de palpitant; o poveste care ar putea genera catharsis și empatie din plin și care sperăm că va trezi în privitor un sentiment de compasiune și, cu puțin noroc, ideea că ne-am putea privi unii pe alții diferit.”

Filmul, care este co-scris de Damon, Affleck și Holofcener, îl are și pe Adam Driver în rol principal și relatează unul dintre ultimele dueluri aprobate legal în Franța. În 1386, contele Pierre d’Alençon (Affleck) proclamă soluționarea disputei dintre cavalerul Jean de Carrouges (Damon) și prietenul și scutierul său, Jacques LeGris (Driver), legată de o plângere de agresiune sexuală din partea soției cavalerului (Comer). După un duel pe viață și pe moarte, cel rămas în picioare va fi declarat învingător ca semn al voinței lui Dumnezeu – iar dacă de Carrouges pierde, soția lui va fi arsă pe rug ca pedeapsă pentru acuzația falsă.

Vorbind despre motivul pentru care a ales să regizeze titlul, Scott, căruia i se acordă premiul Cartier Glory to the Filmmaker la Veneția în această seară, a răspuns că nu i-ar putea spune „nu” lui Damon, după ce a lucrat cu el la Marțianul (The Martian).

„Când primești un telefon de la Matt Damon care îți spune: „salut – ai mai făcut un duel înainte, dar mai avem un duel – vrei să-l citești?” Și i-am răspuns „da”. Nu poți să spui nu.” Scott a adăugat: „Mi-a plăcut enorm să lucrez cu Matt la Marțianul, așa că m-am gândit: de ce n-am repeta experiența. Am primit scenariul în șase săptămâni… și asta este rapid, deoarece în mod normal ți se propune un astfel de proiect și 10 ani mai târziu încă nu l-ai făcut.”

Vorbind despre procesul scrierii scenariului, Damon povestit: „Ben și cu mine am făcut secțiunea masculină – primele două acte. Nicole a făcut cel de-al treilea act, care este în primul rând povestea lui Jodie, deși evident Jodie este prezentă în ambele povești. Ideea a fost că, în poveștile masculine, femeile apar în scenă doar când bărbații au nevoie de ele. Pentru orice altceva, sunt ignorate… sunt proprietatea lor și cam așa sunt văzute.”

Holofcener a menționat că, desigur, au fost cu toții conștienți de mișcarea #metoo și de cât de „asemănătoare a fost experiența” prin care a trecut Marguerite. „Ultimul lucru pe care ni l-am dorit cu toții a fost să declarăm cu pompozitate „uite cât de relevant este astăzi”, deoarece cred că oamenii înțeleg asta și fără ca noi s-o spunem”, a spus ea. „Am abordat-o ca pe o ființă umană. Și ne-am asigurat că povestea ei este o poveste adevărată.”

Întrebată dacă mișcarea #metoo i-a influențat interpretarea, Comer a spus: „Când accepți un astfel de rol, simți foarte pregnant datoria de a aborda totul cu grijă. Cred că vor fi atât de multe femei care vor vedea acest film și se vor identifica cu Marguerite într-un moment sau altul.” Când a filmat, pur și simplu s-a concentrat să „interpreteze cât mai sincer și mai autentic.”

Leah Lodderhose, Deadline, 10 septembrie

Ultimul duel (The Last Duel) este distribuit de Forum Film Romania și va avea premiera pe 15 octombrie.