Imaculat, regizori: Monica Stan, George Chiper Lillemark – primește premiul Lion of the Future

Leul de Aur a fost câștigat de filmul francez L’Evénement, în care rolul principal este jucat de actrița franco-română Anamaria Vartolomei

Update 12 septembrie: Cineasta franco-libaneză Audrey Diwan a devenit a șasea regizoare care a câștigat premiul cel mai important al Festivalului de Film de la Veneția, Leul de Aur, cu L’Evénement drama ei despre avort, cu acțiunea plasată în 1963. Este, de asemenea, a doua victorie consecutivă a unei regizoare, după ce Chloé Zhao a luat Leul de Aur anul trecut cu Ținutul nomazilor (Nomadland).

Anamaria Vartolomei și Audrey Diwan, câștigătoarea premiului Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția 2021

O vizibil emoționată Diwan a spus: „Am făcut acest film cu furie. De asemenea cu dorință, cu inima și cu capul. Am vrut ca L’Evénement să fie o experiență, o călătorie în pielea acestei tinere” (actrița franco-română Anamaria Vartolomei).

Citește totul despre Festivalul de Film de la Veneția

Competiția principală a avut o selecție de filme foarte bune, inclusiv The Hand of God al lui Paolo Sorrentino. Această dramă autobiografică povestește tinerețea cineastului și tragedia pierderii părinților în adolescență. Filmul a obținut Premiul juriului Leul de Argint, precum și premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor la debut – Filippo Scotti (poreclit „Timothée Chalamet al Italiei”), care interpretează versiunea tânără a Sorrentino.

The Hand of God este un titlu Netflix, iar platforma de streaming a avut o seară foarte bună la ceremonia de premiere. Jane Campion a fost încoronată cea mai bună regizoare pentru The Power of the Dog, în timp ce Maggie Gyllenhaal a câștigat un trofeu pentru cel mai bun scenariu pentru debutul ei în regie, cu filmul The Lost Daughter.

Penélope Cruz (o surpriză, având-o în vedere pe favorita din Spencer, Kristen Stewart) a luat premiul Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță pentru Madres paralelas al lui Pedro Almodóvar. În discursul de acceptare, ea a spus că onoarea este 100% a lui, spunând: „Îți mulțumesc încă o dată pentru că ai avut încredere în mine, pentru că m-ai inspirat în fiecare zi, căutând adevărul pe platoul de filmare și în afara lui… ai creat, din nou, magie”.

11 septembrie: Festivalul de Film de la Veneția se încheie în această seară cu premii, printre care și Leul de Aur care urmează să fie înmânat în Sala Grande din Lido. Pentru al doilea an consecutiv, cel mai vechi festival de film din lume a dovedit că nu-i permite pandemiei să anuleze un eveniment fizic, iar organizatorii au reușit o selecție care a fost apreciată de critici și public deopotrivă.

Leul de Aur

Printre titlurile concurente care au fost primite cu multă căldură se numără The Hand Of God, filmul foarte personal al lui Paolo Sorrentino, westernul lui Jane Campion The Power Of the Dog (ambele de la Netflix); Spencer al lui Pablo Larrain cu vedeta Kristen Stewart care deja face furori și este luată în calcul pentru o nominalizare la Oscar; Penelope Cruz și Antonio Banderas în Official Competition; debutul regizoral al lui Maggie Gyllenhaal, The Lost Daughter; si multe altele. (Deadline)

Iată lista completă a câștigătorilor:

COMPETITION

Golden Lion
L’Evenement, dir: Audrey Diwan

Silver Lion Grand Jury Prize
The Hand Of God, dir: Paolo Sorrentino

Silver Lion, Best Director
Jane CampionThe Power Of The Dog

Volpi Cup Best Actress

Penelope Cruz, Madres paralelas

Volpi Cup Best Actor
John Arcilla, On The Job: The Missing 8

Best Screenplay
Maggie GyllenhaalThe Lost Daughter

Special Jury Prize
Il Buco, dir: Michelangelo Frammartino

Marcello Mastroianni Award for for Best New Young Actor or Actress
Filippo Scotti, The Hand Of God

HORIZONS

Best Film
Pilgrims, dir: Laurynas Bareisa

Best Director
Eric Gravel, A Plein Temps

Special Jury Prize
El Gran Movimiento, dir: Kiro Russo

Best Actress
Laure Calamy, A Plein Temps

Best Actor
Piseth Chhun, White Building

Best Screenplay
Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes: 107 Mothers

Best Short Film
Los Huesos, dirs: Cristóbal León, Joaquín Cociña

LION OF THE FUTURE

Luigi De Laurentiis Award for Best Debut Film: Imaculat, regizori: Monica Stan, George Chiper Lillemark

VENICE VR EXPANDED

Grand Jury Prize for Best VR
Goliath: Playing With Reality, dirs: Barry Gene Murphy, May Abdalla

Best VR Experience
Le Bal De Paris De Blanca Li, dir: Blanca Li

Best VR Story
End Of Night, dir: David Adler

HORIZONS EXTRA

Audience Award Armani Beauty
The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic, dir: Teemu Nikki