Un grup de citadini cu bagaje emoționale considerabile călătoresc spre un centru de relaxare, la izolata Casa Tranquilla, din California. Sub supravegherea gurului Masha (Nicole Kidman), străinii pornesc pe ceea ce cred ei că este o cale experimentală spre auto-dezvoltare. Totuși, în curând devine clar că au fost aleși dintr-un alt motiv. Puteți vedea trailerul aici.

Lui Nouă străini (Nine Perfect Strangers) i-a fost ridicată ștacheta de recentele seriale extrem de populare, cu decoruri rafinate, despre dedesubturile statutului de privilegiat. Vedeta serialului, Nicole Kidman și co-creatorul David E. Kelley au colaborat deja la două dintre ele: Marile minciuni nevinovate (Big Little Lies), o dramă siropoasă despre un grup de femei bogate, unite de o traumă și De la început (The Undoing), un tensionat Upper East Side whodunnit, în care îl are drept co-star pe Hugh Grant – dulceag și alunecos. Mai recent, satira HBO The White Lotus chinuia fără remușcări atât turiștii bogați cât și personalul răbdător, într-un complex turistic idilic.

Acest nou serial, care vine prin amabilitatea autoarei Big Little Lies, Liane Moriarty, cu siguranță are în comun cu celelalte opulența, servindu-se de estetica înălțătoare a industriei de wellness. Centrul de relaxare în sine este o nirvana pe litoral, cu atmosferă à la Ex Machina, datorită arhitecturii clinice și camerelor de luat vederi ascunse. Interioarele exultă bunăstare prin designul minimalist, iar cadrele glaciale cu fructe exotice mixate, conferă un aspect aproape erotic.

Și apoi este distribuția stelară. Melissa McCarthy și Michael Shannon sunt cele mai prolifice nume din spatele lui Kidman, prima interpretează rolul lui Francis, o scriitoare ratată, cu inima frântă, care poartă un ruj roșu imaculat, iar celălalt este Napoleon, un tată îndurerat, vorbăreț, care a obținut pentru familie un discount la centrul de relaxare.

Nouă străini (Amazon Prime)
Nouă străini (Amazon Prime)

Samara Weaving, care este constant excelentă, chiar dacă proiectele la care lucrează nu sunt, îi dăruiește vulnerabilitate vedetei Instagram pe care o interpretează, iar un bărbos Bobby Canavale joacă rolul unui fost sportiv bădăran, care se luptă cu stresul post-traumatic și dependența.

Pentru a face din Nouă străini ceva mai mult decât un mijloc de a umple golul lăsat de Big Little Lies, este nevoie, totuși, de o nouă momeală. Punerea în scenă este destul de captivantă: la sosire, oaspeților li se servește un smoothie adaptat nevoilor lor metabolice împreună cu acordul de confidențialitate, iar lista de activități originală variază de la curse cu picioarele în saci de cartofi, până la săpatul  de morminte. Dialogul este credibil de provocator – „Fac ceva pentru a-mi câștiga existența, așa că nu fac copii”, îi spune Francis fără să gândească mamei singure, sfioase, interpretate de Regina Hall – și este extrem de plăcut să vezi interpreți de comedie precum McCarthy menținând acel spirit caustic magistral șlefuit.

Atracția serialului, devine rapid clar, este gurul eteric interpretat de Kidman. Cu părul à la Galadriel, o privire acvilină și un accent rusesc neuniform, Masha bifează toate capcanele unui lider de cult cu puterea de a conduce oamenii, din propria lor voință, spre pieire. O privire insistentă sau o întrebare pusă la momentul potrivit poate și îi aduce pe oaspeți în genunchi, iar, în adevăratul stil Kelley, motivele ei sunt dezvăluite gradat, pentru a ne face atât pe noi, cât și pe bieții ei clienți, să ne scotocim mințile după indicii. Între timp, trecutul ei misterios, care a implicat petreceri la greu și o experiență în care a văzut moartea cu ochii, o prinde din urmă printr-o serie de mesaje-text anonime, pline de amenințări.

Cu toate acestea, în ciuda intrigii și a energiei colective extrem de antrenante a distribuției, miza emoțională a Nouă străini nu este pe măsura serialelor precedente. Creatorii serialului au optat pentru o cursă de sentimente de-a lungul unor narațiuni interesante, cu ștafeta trecută prea repede, între prea multe personaje pentru a avea o senzație cu adevărat satisfăcătoare. Drept urmare, Nouă străini alege să se desfășoare ca o extensie perfectă, plăcută, dar prea aglomerată a serialelor care au fost înainte, în loc să pătrundă pe un teren cu totul nou.

Acest serial foarte plăcut vizual suferă din cauza unei intrigi stufoase, care te distrage și nu are înțepătura satirică a serialelor predecesoare, dar este menținut pe linia de plutire de magnetismul indiscutabil al distribuției plină de staruri.

Beth Webb, Empire, 23 august

Advertisement