Comedia începe cu fustele-pantalon – de fapt definiția din dicționar a acestora, dacă, întâmplător, nu sunteți familiarizați cu multiplele avantaje ale unei astfel de piese de îmbrăcăminte – în Barb și Star în Vista del Mar (Barb and Star Go to Vista del Mar), un film smintit ca o mâzgălitură absentă pe agendă în timpul unei ședințe plictisitoare, aparent încolțit din ecouri Fargo fără pretenții,  LSD și adeziv de perucă.

Ultima oară când Kristen Wiig și Annie Mumolo au scris împreună un scenariu, au făcut Domnișoare de onoare (Bridesmaids). De data aceasta îți dezlănțuie sinele și dacă le calci pe urme, probabil că asta are multe de-a face cu disponibilitatea ta de a ceda binelui (în mare parte) haotic. Vista este, din orice punct de vedere, o piesă de cinema ridicolă; chiar ar putea fi o exagerare să-l numești film. Dar, la fel ca Bill și Ted salvează universul (Bill & Ted Face the Music) de anul trecut, este, de asemenea, ciudat de încântător și aproape voit suprarealist. Spre deosebire de Bill și Ted, este, de asemenea, extrem de înfierbântat, o odă euforică pentru evadarea de la rutina vârstei mijlocii.

Barb și Star in Vista del Mar
Barb și Star în Vista del Mar

În calitate de prietene foarte bune, Barb (Mumolo) și Star (Wiig) împărtășesc totul: o slujbă la departamentul de vânzări de la Jennifer Convertibles, bârfe, mese zilnice – chiar și un dormitor cu paturi alăturate, caste, ca într-un sitcom din anii 1960. Părul lor este o simfonie de permanent făcut acasă, bijuteriile lor masive sunt achiziționate de la canalul de shopping de la televizor, iar sufletele lor sunt pure. Barb, o văduvă nevricoasă, preferă să nu-și asume riscuri, dar divorțata Star tânjește după aventură – genul de aventuri pe care Mickey (Wendi McLendon-Covey), cunoștința lor care merge în pași de dans, le promite că poate fi găsit într-un ținut magic, numit Florida.

Și o călătorie în orașul fictiv de pe litoral – Vista del Mar chiar le îndeplinește cele mai sălbatice vise cu spumă de mare, deși se întâmplă să fie și ținta unui complot malefic al unei ticăloase (de asemenea Wiig, într-o serie de  ținute vaporoase à la Phantom Menace și o tunsoare bob elegantă). Ea și-a trimis iubitul/complice (Jamie Dornan) să dezlănțuie un plan diabolic asupra turiștilor nevinovați de acolo, din motive care vor fi în cele din urmă – chiar dacă fără sens – explicate.

Nonsensul este, de fapt, un fel de cuvânt cheie pentru tot ce se întâmplă: aproape fiecare întorsătură de situație vine cu ghilimelele de rigoare, o acceptare ca o glumă subînțeleasă că acest eșafodaj găunos este acolo doar pentru a susține refrenurile nesfârșite și fundăturile scenariului. Rolurile episodice din partea unor vedete sunt multe, iar un Dornan foarte implicat, care pare încântat să fie eliberat de încruntarea din Fifty Shades, primește chiar un număr muzical propriu. Ultimele 20 de minute sunt parcă prea lungi, iar o mulțime de glume ne lasă rece – deși cele care ne fac să râdem în hohote sunt, adesea, cele mai ciudate; nu atât poante, cât o succesiune de gaguri comice.

Dornan, cu gropiță în bărbie și abdomen lucrat pe calculator, nu este o cauză de neluat în seamă pentru revelațiile sexuale care le așteaptă pe Barb și Star, unele dintre ele sub forme care pot fi găsite doar în cele mai nebănuite colțuri ale canalelor interzise minorilor. Dar rolul său și oricare altul sunt secundare poveștii de dragoste platonice a celor două personaje principale. La fel ca unele clasice ale genului de care ne amintește: Șei în flăcări (Blazing Saddles), Avionul buclucaș (Airplane), primul Austin PowersBarb și Star în Vista del Mar este atât de dulce și complet devotat ridicolului său profund, încât nu te poți abține să nu te îndrăgostești un pic de ele.

Leah Greenblatt, Entertainment Weekly, 11 februarie

Barb și Star în Vista del Mar va avea premiera la HBO, pe 19 septembrie