Hagai Levi știe că se află pe un teren sacru. Când s-a anunțat că cineastul din spatele versiunii originale a serialului In Treatment, precum și al aclamatului Aventura (The Affair), va reimagina Scene dintr-o căsnicie (Scenes from a Marriage) al lui Ingmar Bergman, puriștii au înlemnit. Și aproape că au leșinat când s-a aflat că Levi ar inversa genul rolurilor principale originale. Agitația s-a mai liniștit un pic la aflarea distribuției, care-i reunește pe vechii prieteni și foștii colaboratori – Oscar Isaac și Jessica Chastain. Levi a avut recent o convorbire pe Zoom, cu publicația Roger Ebert:

Rolul genurilor și definiția parteneriatelor s-au schimbat semnificativ în jumătatea de secol care a trecut de la original. Cât de important a fost să faceți povestea contemporană și, fără a dezvălui acțiune, cum ați încercat să faceți asta?
A fost o problemă importantă. Adesea, pentru americani, răspunsul este readaptăm pentru că este în suedeză. Nu a fost un motiv suficient de bun pentru mine. Aveam nevoie de un argument bun pentru a mă angaja în proiect. În cele din urmă a fost să-l modernizăm, dar tot n-a fost suficient. Așa că am avut ideea inversării genului personajelor și am simțit că acesta este un motiv bun. De asemenea, în ceea ce mă privește, a fost un experiment foarte interesant în studiul genurilor. Nu am schimbat prea multe când am inversat rolurile, dar, iarăși, se schimbă totul, nu-i așa? Cred că o mare parte din asta are legătură cu cât de multă empatie poți simți pentru personajul feminin. Mi-am amintit că în original nu simțeai nici o empatie pentru bărbat; era un nenorocit, personajul negativ, iar lui Bergman nu-i păsa că nu ne place de el. Când am inversat rolurile, a trebuit să mă asigur – asta a fost cea mai importantă parte a versiunii mele – că vă pasă de ea. Și aceasta este ideea modernă despre faptul că ea face ceea ce face, dar telespectatorul simte că el o merită întrucâtva.

Telespectatorii vor lua partea unuia dintre personaje. Ce le-ați spune?
Nu sunt în stare să aduc pe ecran un personaj negativ. Este ceva ce nu știu să fac. Nu am făcut-o niciodată, așa că poate am o problemă. Deci este greu. Este evident că el este victima, așa că simpatizezi cu el și este mai greu să simpatizezi cu ea. Dar trebuie să recunosc că sunt alături de ea. Îmi place de ea atât de mult. Înțeleg exact ce face și cum este peste puterile ei să reziste. Trebuia să facă ceea ce face să-și vină în fire, ca să zic așa, după cinci ani. Deci, cred că ceea ce am încercat să fac este să nu poți să ții partea cuiva. Desigur, veți face asta, dar nu va fi ușor.

Cât de mult v-ați referit la materialul sursă? Cât de important a fost pe platou și cu actorii?
A fost o obișnuință la repetiții. A fost mai puțin frecvent la filmări. Când am început să scriu, nu l-am mai revăzut. Am simțit că nu vreau să-l văd. Am un scenariu și nu este corect. Dar mai ales Oscar, lui îi plăcea foarte mult să vadă originalul, iar și iar, pentru a lua tot ce putea de acolo și a se inspira. Uneori au spus că li se pare un fel de experiment Frankenstein, în care schimb regulile, dar păstrez povestea originală. Au fost uneori momente foarte ciudate. Pentru a înțelege de ce am făcut un anumit lucru, ne întorceam la original. Dar odată ce am început să filmăm, s-a întâmplat destul de rar. Nu am permis.

Versiunea lui Bergman a fost foarte personală. Cât de mult din dumneavoastră este în acest proiect?
Interesant. Este un remake, dar cred că este cel mai personal proiect pe care l-am făcut vreodată. Este foarte personal. Tot ce are legătură cu personajul masculin, am luat din realitatea mea, inclusiv educația religioasă, inclusiv toate inhibițiile. Am trecut prin divorț de două ori. Așa că am luat tot ce am putut lua. Da. Simt acuzațiile – felul în care ea îl acuză este ceva prin care am trecut eu însămi. „Nu ai observat. Ai fost atât de cerebral și deloc emoțional.” Cred că mulți bărbați au auzit această replică. Uneori mă uit la ea și știu că și eu sunt la fel. Deci nu mă identific numai cu el.

Ce aduc Oscar și Jessica rolurilor, lucruri pe care alții nu le-ar aduce?
În primul rând sunt prieteni. Apropierea dintre ei este incredibilă. Asta-i ceva ce nu aș putea să creez eu însumi. Este destul de abstract, dar s-au identificat cu personajele destul de devreme. Știau mai bine decât mine ce să facă. Știau aceste personaje mai bine decât mine. De fiecare dată când aveam o discuție sau vorbeam despre ce ar trebui să facă personajele, uneori spuneam nu, iar mai apoi descopeream că aveau dreptate. Știau.

Oscar Issac și Jessica Chastain în Scene dintr-o căsnicie (HBO)
Oscar Issac și Jessica Chastain în Scene dintr-o căsnicie (HBO)

Jessica a intrat în proiect într-o singură zi. A putut face asta pur și simplu pentru că a citit primele scenarii într-o singură zi și a simțit că Mira este în totalitate ea. Combinația dintre putere și vulnerabilitate este ceva ce interpretează des – este puternică, dar pare foarte vulnerabilă. Dedesubt simți multă dorință și pasiune, dar, din nou, ceva reținut. Toate aceste elemente sunt cruciale pentru poveste, deoarece aceasta este o poveste despre o femeie care și-a reprimat latura sexuală mai mulți ani, pentru a-și păstra familia.

Oscar, tocmai ce-am avut o întâlnit cu el pe Zoom ieri și mi-am dat seama, din nou, de metamorfoza pe care a făcut-o pentru acest rol. Aceasta a fost ideea. Oscar este un fel de sex-simbol masculin – este foarte masculin – și știam că dacă îl voi transforma într-un profesor nevrotic, evreu, veți simți în continuare, dedesubt, forța și charisma lui.

De ce prologurile care încep în culise? Sunt curios despre această alegere. Care a fost ideea?
Uneori ai un instinct și nu-l poți explica pe deplin. A fost o decizie foarte târzie. Nu era în scenariul inițial. Mă plimbam pe platou în timp ce-l construiau. Uneori nu vreau să mă prefac. Nu vreau să ascund că suntem pe un platou de filmare. Se leagă de ideea pe care am avut-o, că nu este vorba despre acest cuplu specific. Hiperrealismul acestui cuplu nu este important. Este vorba, de fapt, de fiecare bărbat, de fiecare femeie și de fiecare cuplu. Deci a fost un mod de a nu mă preface. Vă spun direct: „Acesta este un serial. Este un schimb de idei.”

Îmi place. Este aproape ca o uvertură care spune: „Aceasta este o creație. Aceasta este o piesă de artă realizată de oameni.”
Exact. De asemenea, m-a ajutat pentru că trebuia să spun: „Acesta este un omagiu adus unei alte lucrări. Aceasta este o adaptare.”

Ați avut o experiență cam dificilă cu Aventura? Cum s-a răsfrânt asupra acestui proiect?
Ei bine, a fost mai ușor aici pentru că am scris și regizat totul. Am fost singurul creator. Cred că altă diferență este că am lucrat cu HBO de data aceasta. Prin definiție, ei vor să exploreze, să experimenteze și să facă lucruri în care partea comercială nu este neapărat elementul principal. Deci a mers foarte bine.

Brian Tallerico, Roger Ebert, 8 septembrie