Riley Flynn (Zach Gilford), un alcoolic în recuperare și fost băiat de altar ajuns ateu, se întoarce în comunitatea izolată din insula Crocket – populație: 127 persoane, în descreștere – după ce a fost eliberat din închisoare. Lucrurile iau o întorsătură ciudată, când sosește un preot misterios – părintele Paul Hill (Hamish Linklater), care pare să facă minuni.
Cu Casa bântuită (The Haunting Of Hill House) și Conacul bântuit (The Haunting Of Bly Manor), scenaristul / regizorul Mike Flanagan s-a dovedit a fi un maestru al horror-ului TV de cursă lungă. Și, deși nu are nici o legătură narativă cu oricare dintre aceste serii limitate (în ciuda faptului că au în comun mai multe fețe familiare), Slujba de la miezul nopții (Midnight Mass) cel mai recent serial al său este o titlu demn, deși potențial controversat, din canonul Flanagan.
Slujba de la miezul nopții este în primul rând o satiră bine gândită, deși ocazional prolixă, despre religie, cu romano-catolicismul supus scrutinului minuțios al creatorului serialului. Personajele sale acoperă întreaga gamă de credincioși, de la evlavioșii pioși până la atei, fără a uita de cei care urmează o cale diferită către Dumnezeu (reprezentați de șeriful musulman al orașului, interpretat de Rahul Kohli). Povestea, cel puțin inițial, se învârte în jurul modului în care fiecare răspunde la aparenta capacitate a noului lor preot (Hamish Linklater) de a vindeca afecțiuni în văzul tuturor. Este cu adevărat atingerea lui Dumnezeu sau… altceva?
Uneori, s-ar putea să doriți s-o lase mai ușor cu catehismele, în schimb să ia avânt mișculațiile supranaturale; alteori, veți fi fericiți să îmbrățișați ritmul molcom și introspecția – mai ales în timpul unui monolog deosebit de fascinant despre ceea ce se întâmplă când murim.
Serialul este, de asemenea, propria versiune distorsionată a lui Flanagan pe un element anume de mit horror. Dacă l-am specifica, ar însemna să oferim un spoiler, dar indiciile sunt oferite încă de la început și își găsesc sursa în actul Sfintei Împărtășanii: acel rit ciudat pentru necredincioși, în care azima și vinul sunt oferite ca trupul și sângele lui Hristos însuși.

Este o versiune meticuloasă, tematică și delicios de eretică a unui subgen îndrăgit, deși suferă oarecum în lumina ubicuității ei culturale. Pescarii cu frica lui Dumnezeu și uitați de Dumnezeu, din izolata și sărăcăcioasa insulă Crockett, poate nu sunt unși cu toate alifiile, dar este greu de crezut că ar putea să nu știe nimic despre o bucată de folclor atât de răspândită și atât de incapabili să pună cap la cap niște lucruri care, pentru majoritatea oamenilor, sunt al naibii de evidente.
Din fericire, distribuția lui Flanagan reușește să ne distragă atenția de la acest amănunt minor. Linklater este captivant în rolul părintelui Hill, enigmaticul făcător de minuni care se prezintă drept înlocuitor-surpriză al preotului bătrân și infirm al orașului, pe care îl vedem ultima oară pornind în pelerinaj în Țara Sfântă. Este un rol dificil de dus la bun sfârșit – atât de ușor ar fi putut aluneca înspre „înfiorător” – dar el insuflă cumva căldură și bunătate în cele mai întunecate locuri. În mod similar, Samantha Sloyan preia arhetipul credincioasei snoabe, care-și vâră nasul peste tot în oraș și reușește să fie mai puțin dezagreabilă, fără să alunece în telenovelistic.
Mike Flanagan reflectă minuțios atât asupra frescelor religioase, cât și asupra celor horror cu cea mai recentă mini-serie a lui, rezultatul fiind un spectacol pe care unii l-ar putea considera mai provocator decât cele două Hauntings. Dar, în cele din urmă, este un material captivant și o abordare nouă, interesantă a unui concept vechi.
Dan Jolin, Empire, 20 septembrie
Slujba de la miezul nopții (Midnight Mass) are premiera la Netflix, pe 24 septembrie
Îmi pare atât înfricoșător, cât și captivant… Deși nu știu încă dacă mă voi uita, însă muzica, fundalul sonor îmi place mult. 🙂 Și dacă-l voi vedea, va fi ziua-n amiaza mare și-mi voi tot spune că-i ficțiune 😀 😀 😀
LikeLike
Mă bucur că ai remarcat coloana sonoră. Cântecul inițial nu are o linie melodică atât de scary, dar aici, însoțită de imagini are un efect de-a dreptul înspăimântător. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ce bine sună! Tocmai a devenit melodia mea preferată ❤
LikeLiked by 1 person
Sounds good. Le-am vazut pe cele doua – m-am uitat la ele ca la pomul laudat… faine la inceput, dar m-au dezamagit spre final 🙂
LikeLike
Vrei să zici că nu te-au speriat îndeajuns de tare? 🙂 Da, asta-i o problemă. Poate cu puțin noroc ăsta n-o să te dezamăgească…
LikeLike
Mi s-a parut cam trasa de păr faza cu tipa din lac de nu stiu cind, nu se legau toate ca lumea. De celalalt, am si uitat finalul!
LikeLike
Parcă în nuvela lui Henry James toate aveau sens. Cel puțin n-am remarcat nimic aiurea. Dar știu și eu ce-au făcut băieții ăștia cu scenariul? Câteodată, de dragul modernizării, se mai pierde una-alta sau, dimpotrivă, se adaugă prea multe. Eh!
LikeLike
Interesting in the photo of that video with the priest- that’s a Jansenist Crucifix.
The Jansenists were a group within 17th and 18th Century French Catholicism who held the same beliefs as the Calvinists including limited atonement -the idea that Christ only died for some people not all people.
A Catholic Crucifix shows Christ with his arms fully out and extended embracing all (if they accept Him).
A Jansenist Crucifix (like the one in the video photo) shows Christ with only his arms partly extended -embracing a few – the predestined elect (chosen from before time).
LikeLiked by 2 people
Very interesting. Thank you so much for this additional info.
LikeLiked by 1 person
How could such a detail be overlooked? Perhaps watching the movie will reveal if it is indeed a mistake. 😉
LikeLiked by 1 person
Interesant, Jo. Si istorie, si mister, si horror. Am sa anunt fanii horror pe care-i stiu. 😉
LikeLiked by 1 person
Yep. Mai ales că se apropie Halloween-ul cu pași repezi. 🙂
LikeLiked by 1 person
O porcărie 🤮🤮🤮🤮
LikeLike
Nu ți-a plăcut?! Imi pare rău să aud asta. Filmele / serialele horror nu sunt pentru toată lumea. Încearcă să citești un mic rezumat, vezi trailerul și stai departe de chestiile care ți-ar putea face greață. 🤗
LikeLike